ANALIŞTI MOLDOVENI: "Moscova doreşte să transforme Găgăuzia într-o enclavă rusească"

Internaţional / 22 martie 2015

"Moscova doreşte să transforme Găgăuzia într-o enclavă rusească"

Moscova urmăreşte să transforme Găgăuzia într-o enclavă rusească prin care ar putea controla Republica Moldova, au avertizat, recent, analişti de la Chişinău, într-o emisiune TV, în contextul alegerilor ce vor avea loc astăzi în regiunea autonomă găgăuză, informează Agerpres.

Astfel, analistul politic Nicolae Chirtoacă a declarat: "Rusia foloseşte în Republica Moldova strategii care dezbină societatea. Planul Kremlinului este de a controla şi a supune totalmente Republica Moldova. Teritoriul transnistrean îl controlează, urmează autonomia găgăuză".

Domnia sa a criticat autorităţile de la Chişinău, pentru faptul că acestea nu au soluţionat la timp problema găgăuză: "Noi trebuia să le acordăm asistenţă găgăuzilor ca să studieze în limba maternă şi să înveţe limba de stat, să-i ajutăm să fie mai puţin sovietici. Dar noi nu am făcut nimic".

La rândul său, politologul Oazu Nantoi a atras atenţia asupra faptului că "Rusia a declanşat o ofensivă împotriva Republicii Moldova, în scopul distanţării ei de UE şi preluării controlului prin federalizarea statului. Clasa politică de la Chişinău s-a bazat pe dezbinarea electoratului. Fiecare segment politic are electoratul său. Acest fapt a creat condiţii prielnice pentru Rusia ca să-şi implementeze planurile în Găgăuzia. Din păcate, Chişinăul reacţionează doar când se întâmplă ceva grav. Autonomia găgăuză s-a transformat într-o enclavă".

Locuitorii Unităţii Teritorial-Autonome "Gagauz-Yeri", din sudul Republicii Moldova, sunt chemaţi astăzi la urne, ca să-şi aleagă guvernatorul ("başcanul"), după o campanie electorală extrem de politizată în care a predominat factorul geopolitic.

Găgăuzia are 155.600 de locuitori (4,6% din populaţia Republicii Moldova).

Dintre cei 10 candidaţi înscrişi în cursa electorală, cu cele mai mari şanse este creditată Irina Vlah, independentă, care în campanie a fost prezentată mereu drept "candidata Kremlinului". Vlah, însoţită de liderul socialiştilor moldoveni Igor Dodon, a efectuat mai multe vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu înalţi oficiali ruşi, printre care preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară), Serghei Narîşkin. Trei parlamentari ai Dumei s-au deplasat apoi în Găgăuzia, ca să o susţină, ceea ce a generat nemulţumiri la Chişinău. Ministerul de Externe al Republicii Moldova a cerut Moscovei să nu se implice în alegerile din Găgăuzia, iar ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin, a fost convocat pentru explicaţii. Ulterior, preşedintele moldovean Nicolae Timofti i-a cerut ministrului de externe Natalia Gherman să ia măsurile necesare ca să interzică intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a deputaţilor ruşi care nu efectuează vizite oficiale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ce fel de oameni traiesc acolo incat, desi radacinile lor n-au de-a face cu rusii, se lasa ademeniti de propaganda lui putin? in alta ordine de idei, care o fi etimologia cuvantului vag peiorativ gagautza [gagauta]?

    1. Dar tu, de ce crezi că doar optica ta, deformată de zeci de ani de propagandă comunistă românească, este cea valabilă?

    Elementele alogene se dovedesc a fi arme mortale in mina adversarilor.

    In scopul imbunatatirii elementului rus in spatiul romanesc, oasele a sute de mii de romani sunt raspindite pina la Vladivostok, in timp ce ouale cucului rus au rodit in teritoriile romanesti. Toate aceste tragedii doar ca Rusul sa poata interveni grosolan in politica romaneasca pe motiv ca apara drepturile omului.

    Ia mai luati-va oamenii acasa si dati-le toate drepturile voastre! 

    1. Oasele alea de la Vladivostok sunt ale unora dintr-o armată română ce devenise de ocupație. Nu-i nimic ... incultura menține România în starea de nație aborigenă nicidecum universală.

       

      Alogene, aha (stabilite acolo prin sec 13). Este o formă, crezi tu, civilizată de a nu părea nazist. Hitler îi numea pe slavi ca "Untermenschen", abia utilizabili pe post de sclavi. Iațeniuc i-a numic "suboameni" și de aici bombardamentele ucrainiene pentru exterminare. 

       

      Te iei de mână cu Iațeniuc, Hilter și alți idioți. Dacă te întrebi de ce doar pietrele din Transnistria sau Găgăuzia te iubesc pe tine, exponent neaoș al românismului, iată de ce. Este scris în Muzeul Holocaustului din Statele Unite (așa te știe lumea). 

       

      "ROMANIA AND THE NAZI-SOVIET WAR, 1941-1944" 

       

      "După invazia Uniunii Sovietice, Romania a reanexat Basarabia şi Bucovina de Nord, care fuseseră luate de către sovietici un an mai devreme. După cucerirea Ucrainei de trupele germane şi române în iulie şi august 1941, Romania a primit teritoriul dintre râurile Nistru şi Bug. Autorităţile române au instituit o administrație militară acolo și au numit regiunea "Transnistria." 

       

      Atât în sprijinul SS dar şi din propria lor iniţiativă, Armata Română şi Jandarmeria au masacrat mii de evrei din Basarabia, Bucovina de Nord, şi Transnistria. Unităţi de romani si germani a început execuțiile sistematice a locuitorilor evrei din Chişinău, capitala a Basarabiei, la scurt timp după ocuparea orașului în iulie 1941. Supravieţuitorii masacrului iniţial, aproximativ 11.000 de oameni, au fost înghesuiți într-un ghetou şi recrutați pentru a efectua munca forţată în condiţii dificile. În octombrie, cei rămaşi în viaţă au fost deportați în tabere şi ghetouri din Transnistria, ... Mulţi evrei au murit de expunere la foamete sau boala în deportările din Transnistria sau după sosire. Alţii au fost ucişi de unități române sau germane, în Transnistria .... 

       

      Autorităţile române a stabilit mai multe ghetouri de facto si doua lagăre de concentrare în Transnistria. Printre cele mai notorii (pe care românii le-au denumit "colonii") au fost Bogdanovca, pe malul vestic al râului Bug, unde mii de evrei au fost internați. În decembrie 1941, trupele romane, precum și cele auxiliare ucrainene, au masacrat aproape toţi evreii de la Bogdanovca; Impuscaturile au continuat pentru mai mult de o săptămână. Românii au masacrat evreii în lagărele de Domanevka şi Akhmetchetkha. Devastați de tifos, evreii au fost înghesuiţi în "colonia" din Moghilev. Autorităţile române au înfiinţat lagăre de concentrare la Pechora şi Vapniarka în Transnistria în iarna 1941-1942. Vapniarka a fost rezervat pentru detinuții politici evrei deportaţi din România inițială. Din cele mai multe mii de prizonieri, foarte puţini au reuşit să supravieţuiască. 

       

      Între 1941-1944, autorităţile germane şi române au ucis sau au cauzat moartea a între 150.000 şi 250.000 evrei români sau ucrainieni din Transnistria." 

      Dacă așa te știu americanii, este ușor de închipuit cum te știu rușii, moldovenii (mai puțin ăia 14-19% care vor unire) și chiar ucrainienii (precum Poroșenko care împreună cu Johannis, pun ei la cale întoarcea Transnistriei, "prin orice efort"). 

      ce pornit esti! Imi imaginez ce salturi ai face daca ti-as pune putina sare pe coada. :))

      Ei, sunt intelegator, treaca dela mine, daca nu-ti place Siberia, atunci sa-i duca la Kremlin. 

      Cuvintul "alogen" a fost folosit doar pentru a defini pe cei nascuti din ouale raspindite de cucul rus prin cuiburi straine, care cica ar avea nevoie de nu stiu ce drepturi deosebite de ale populatiei majoritare, musai aparate de armata rusa. Rezultatul acestei ticalosii este in desfasurare, il avem sub privirile noastre. 

      Cu toate ca cuvintul "alogen" n-are nimic peiorativ, nu-mi dau seama de ce ai deschis atac nimicitor si nedrept. Oasele in discutie sunt mai ales ale deportatilor romani. Ai auzit de ei? Teritoriile dintre Nistru si Bug sunt moldovenesti, deci romanesti. Nu stii asta? 

      Lumea ar trebui sa ma stie dupa cum sunt, nu dupa ce scrie sau spune unul sau altul. Iata ce spune un alt reprezentant celebru al poporului evreu: "Shimon Peres, presedintele statului Israel: “Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată a Europei, în perioada nazistă, românii au salvat vieţile multor evrei de aici – 400.000 de evrei -, care au venit în Israel şi au contribuit şi contribuie la construirea Israelului; ei iubesc Israelul, dar nu şi-au uitat iubirea pentru România, şi-au păstrat cultura românească. Pentru aceasta, doresc să mulţumesc poporului român.” – 12 August 2010, Bucuresti, Palatul Cotroceni " 

      Deci, asa ma stie lumea: 

      "Astăzi lumea ne cunoaşte: Român zice, Viteaz zice. 

      Mirceşti, 28 noiembrie 1877" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb