Eventuali paşi suplimentari de relaxare a politicii monetare ar putea veni din partea Băncii Naţionale a României (BNR) abia în 2021, corelaţi cu orientarea politicii fiscale, consideră analiştii BCR, care punctează că în această săptămână ar putea avea loc o şedinţă de politică monetară a BNR. Analiştii BCR punctează că dacă se va ţine în această săptămână, şedinţa nu va aduce decât o păstrare a dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50% şi o reafirmare a angajamentului de a furniza lichiditate sectorului bancar.
"Evenimentele acestei săptămâni cuprind o posibilă şedinţă de politică monetară a BNR aflată în calendarul băncii centrale pe 5 octombrie, chiar dacă se menţionează că acest calendar a fost suspendat. Credem că BNR va păstra dobânda de politică monetară la 1,50% şi va reafirma furnizarea de lichiditate prin operaţiuni repo şi cumpărări de titluri de stat. Eventuali paşi de relaxare a politicii monetare ar putea veni în 2021, corelaţi cu orientarea politicii fiscale. Vedem posibile astfel în următoarele trimestre reduceri ale cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii şi schimbări asimetrice ale dobânzilor la facilităţile permanente oferite băncilor comerciale de către BNR", spun specialiştii băncii într-un raport de astăzi.
Aceştia mai punctează în raport că proaspăt anunţatul împrumut de 4,1 miliarde de euro, obţinut de MFP de la Comisia Europeană, va reduce nevoia de finanţare a guvernului de pe piaţa internă şi externă şi va consolida rezervele valutare ale BNR, ceea ce va permite atenuarea într-o anumită măsură a fluctuaţiilor leului.
"Ministerul Finanţelor Publice a anunţat obţinerea unui împrumut de 4,1 miliarde euro de la Comisia Europeană (CE) pentru atenuarea efectelor crizei COVID-19. Perioada de tragere a împrumutului este pâna la finalul lunii martie 2022, maturitatea medie este de 15 ani iar costurile sunt egale cu cele ale împrumuturilor contractate de CE pe pieţe plus eventuale cheltuieli pentru contractarea finanţării. Sunt eligibile pentru a fi acoperite cheltuielile guvernului român făcute cu şomajul tehnic, programul de muncă flexibilă, sporurile acordate personalului medical. Credem că acest împrumut va reduce nevoia de finanţare a guvernului de pe piaţa internă şi externă şi va consolida rezervele valutare ale BNR, ceea ce va permite atenuarea într-o anumită măsură a fluctuaţiilor leului", spun analiştii.
Necesarul de finanţare al guvernului pentru acest an, adică cât trebuie să împrumute statul pentru a acoperi cheltuielile angajate prin buget şi rectificări, se ridică la circa 140 de miliarde de lei.
1. Știe cineva?
(mesaj trimis de Cristian în data de 06.10.2020, 07:25)
Știe cineva de ce trăiește Romania din împrumuturi?