Ultimele evenimente financiare internaţionale au pus serios pe gânduri investitorii de pe pieţele de capital, majoritatea burselor înregistrând în ultima perioadă o evoluţie incertă. Cu toate că majoritatea brokerilor se aşteptau la corecţii mai lungi, evoluţia pozitivă a pieţelor de capital, în ciuda situaţiei economice precare, a dat peste cap toate estimările analiştilor. Ce va urma, însă, dă batăi de cap investitorilor, care se întreabă la ce să se mai aştepte.
Unul dintre răspunsuri vine de la Andrei Ciubotaru, şeful departamentului de tranzacţionare din cadrul "Tradeville", care ne-a spus că evoluţia indicelui BET-FI în pas cu tendinţa ascendentă din ultima lună a indicelui american S&P500 nu este deloc surprinzătoare.
"O analiză recentă a unei case de brokeraj din Statele Unite a relevat faptul ca gradul de corelaţie dintre indicele S&P500 şi indicii pieţelor de capital din ţările emergente a atins valoarea de 78%, nivel record pentru ultimii 10 ani", a comentat domnul Ciubotaru.
Numărul poziţiilor short (n.r. vânzare) asumate în piaţa americană a ajuns la cel mai mic nivel înregistrat în ultimii doi ani, potrivit unui raport Bloomberg. Şeful departamentului de tranzacţionare din cadrul "Tradeville" ne-a explicat:"Creşterea din ultima lună pe cei doi indici, S&P500 şi BET-FI, a fost generată de dorinţa de închidere a poziţiilor short deja asumate (în cazul pieţei americane), şi de reintrare în posesie a acţiunilor vândute deja, în cazul pieţei locale". Acesta a subliniat că respectiva creştere nu s-a datorat vreunui aflux de lichiditate suplimentară dinspre economia reala înspre pieţele de capital, mai ales că în luna iulie s-a înmulţit numărul indicatorilor economici care au arătat o slăbire a economiei americane, iar piaţa locală a suferit şocul creşterii fiscalităţii.
"Este destul de probabil ca BET-FI să se oprească din trendul ascendent mai jos de maximul anual stabilit la începutul lunii aprilie. În cazul în care BET-FI nu depăşeşte pe acest trend crescător maximul anual de până acum, atunci sunt şanse sporite ca el să se reîntoarcă pe scădere şi să dezvolte un trend descrescător violent, care se va opri sub minimele înregistrate în luna iunie 2010", a conchis domnul Ciubotaru.
Şi analiştii societăţii de brokeraj "Goldring" Târgu-Mureş consideră că trendul general pe SIF-uri rămâne unul descendent.
"Media mobilă de 50 de zile se află sub cea de 200 de zile, păstrând astfel trendul general descrescător, iar preţurile evoluează acum între cele două medii (22.130 - 24.180)", au menţionat analiştii în cadrul unui studiu tehnic emis ieri.
Cu toate acestea, acţiuni precum SIF-urile rămân în continuare atractive, pe termen scurt, în opinia lui Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză al "Broker" Cluj. Acesta consideră că aprecierile survenite pe titlurile SIF în ultimele şedinţe au la bază optimismul manifestat pe pieţele externe, chiar dacă şi acolo datele bune la nivel microeconomic sunt oarecum "umbrite" de indicatorii la nivel macroeconomic.
"Pe termen scurt, putem estima pentru titlurile SIF o mişcare ascendentă, având ca şi primă ţintă nivelul de 25.000 de puncte, iar peste 25.500 putem viza chiar 28.000 de puncte. Ulterior ne putem aştepta la un nou val descendent, având în vedere impulsul din luna aprilie şi mai", a explicat Adrian Danciu pentru BURSA.
De la începutul acestui an, indicele BET, care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 10%, în timp ce indicele BET-FI, care urmăreşte preţurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a coborât cu aproape 4%.