ANALISTUL SAXO BANK EXPLICĂ ACORDUL ANTI-BREXIT Steen Jakobsen: "Acordul lui Cameron cu UE - departe de ceea ce a promis"

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 februarie 2016

"Populiştii din alte părţi cer deja propriile referendumuri"

"Până în octombrie, Cameron şi Merkel ar putea fi istorie, iar steaua lui Le Pen să răsară "

Primul ministru britanic David Cameron a obţinut, weekendul trecut, un acord cu Europa, dar acesta este departe de ambiţia cu care s-a lansat în aşa-numitul "discurs Bloomberg" în 2013: "repatrierea puterii" şi reforma "fundamentală", este de părere Steen Jakobsen, economist-şef Saxo Bank.

Ceea ce a obţinut, în cuvintele lui Simon Nixon de la The Wall Street Journal, a fost: "Primul ministru s-a găsit, la orele mici ale dimineţii de vineri, mizând 70 de ani de politică externă britanică pe asigurarea drepturilor de a discrimina împotriva muncitorilor polonezi expatriaţi".

Riscul politic mai mare este ceea ce Wolfgang Münchau de la Financial Times afirmă chiar în acest titlu: "Concesiunea creează o Europă pe două niveluri", menţionează raportul Saxo Bank, unde se mai arată: "«Aceasta e o scutire formală de la ţelul unei uniuni din ce în ce mai strânse», scrie el, şi subliniază ce nu este: o derogare, o scutire sau o dispensă, aşa cum au fost numite în trecut multe dintre aceste procese de către UE - este acceptarea unei Europe pe două niveluri, ceea ce nu a reprezentat niciodată scopul sau intenţia".

Domnul Jakobsen adaugă: "Există o părere cu care toată lumea e de acord, aceea că în două săptămâni nimeni nu-şi va mai aminti sau înţelege acordul, căci e prea complicat şi fără schimbări cu adevărat fundamentale, iar campania va fi dusă pe alegerea «Înăuntru sau Afară», iar Cameron este un militant îndeajuns de puternic pentru a schimba ceva pe fondul unui viitor nesigur, al posibilelor pierderi de locuri de muncă etc.

Dacă va pierde, îşi va pierde şi mandatul (deşi el susţine că va rămâne...): 50% dintre membrii Parlamentului sunt deja aliniaţi cu un NU, şi va fi foarte dificil pentru el să-i conducă pe Conservatori după un NU, mai ales că mereu ambiţiosul Boris Johnson (n.r. primarul Londrei) a trecut la tabăra "Afară" în ultimul moment (mişcare strategică sau convingere?).

Cameron are şi susţinerea companiilor importante şi 50 din 100 de CEO FTSE au semnat pentru Cameron şi campania de a rămâne în UE, fie în nume propriu sau din poziţia de directori executivi ai unor companii. Ziua de 23 iunie (n.r. cînd este programat referendumul) va fi o mare provocare nu doar pentru Marea Britanie, ci şi pentru Europa.

Mă îndoiesc că pieţele vor găsi vreo consolare în sondajele de opinie sau chiar în retorica lui Cameron sau a UE. Faptul că premierul Cameron nu a făcut aproape nicio reformă nu va conta pe 23 iunie - ceea ce va conta este modul în care UE încearcă să «convingă» şi cum îşi va prezenta agenda populistă tabăra «Afară». Auzim deja voci populiste cu experienţă, cum ar fi Marine Le Pen şi Geert Wilders din Olanda, vorbind despre «nevoia ca ei să voteze asupra UE»".

Potrivit analistului Saxo Bank, dacă Marea Britanie chiar votează "NU", atunci argumentul pentru o Uniune Europeană va cădea - îndepărtarea de legea comună şi tratamentul egal a fost în văzul tuturor.

Domnul Jakobsen notează că momentul propus pentru referendum, iunie, este foarte prost pentru Europa, "căci Banca Centrală Europeană va fi cuprinsă complet de panică în legătură cu inflaţia ce demarează, refugiaţii vor sosi la graniţe, iar Angela Merkel a Germaniei este în acest moment în cea mai slabă poziţie din toată cariera ei de cancelar".

În cel mai rău caz, în octombrie 2016 Merkel şi Cameron nu vor mai fi la putere, Marine Le Pen va conduce sondajele electorale din Franţa, iar Europa se va izola, conform raportului citat: "Nu este scopul meu preferat, nici speranţa mea, dar plăcile tectonice ale politicii europene iau viteză, iar deceniile de non-reformă şi neconformitate se întorc cu vârf şi îndesat. Cu toate acestea, în mare mă îndoiesc că Marea Britanie va sfârşi prin a renunţa. Istoria are tendinţa să nu favorizeze nicio schimbare în genul acesta de voturi, dar, în mod clar, pe măsură ce situaţia refugiaţilor va deveni o chestiune din ce în ce mai importantă, atenţia ar putea fi direcţionată către ceva complet diferit până în iunie, creându-se, astfel, o ieşire «naturală» pentru Marea Britanie".

Potrivit lui Jakobsen, comerţul tradiţional şi Wall Street-ul resping schimbarea, dar analistul precizează că suntem pe cale de a fi martorii celor mai mari schimbări din viaţa sa - el însuşi declarându-se puţin preocupat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb