În alegerile din SUA e vorba mai puţin despre politica lui Trump sau Clinton şi mai mult despre nevoia de schimbare, iar Trump reprezintă schimbarea, arată, într-o analiză, Steen Jakobsen, economist şef, Saxo Bank.
În timpul administraţiei Obama a avut loc o creştere a datoriei, proliferarea locurilor de muncă cu valoare scăzută. Adevărata problemă este modul în care America va face faţă contractului social rupt. Volatilitatea, nesiguranţa vor rămâne la cote înalte până la alegerile din Germania din 2017, spune economistul şef.
"Pentru mine, aceasta este esenţa campaniei prezidenţiale din SUA. Adevărul urât din jurul acestui vot se află în perspectiva mai largă, căci oricine devine preşedinte va rămâne în istorie ca fiind «non-preşedintele» - preşedintele care ne-a făcut să avem nevoie, să vedem şi să cerem altceva. Pentru toate titlurile colorate şi pentru o urmărire a lui Trump aproape în stil McCarthy de către presa mainstream, chestia asta nu o să fie despre «Trump, omul» sau despre opiniile sale mai mult sau mai puţin stupide; Trump reprezintă doar un catalizator pentru schimbare. El este candidatul anti-sistem, da, dar nu în viziunea noastră pentru viitor. În cele din urmă, Trump ar putea să câştige în ciuda (mai degrabă decât din cauza) faptului că este... Trump", comentează Steen Jakobsen.
Continuarea unei politici de tip Barack Obama nu este ceea ce lumea are nevoie. Poate că Obama a creat mai multe locuri de muncă, dar venitul mediu pentru un american a scăzut, de fapt, în timpul mandatului său, arată sursa citată.
"Ce înseamnă asta? Înseamnă că a condus o economie care a creat mai multe locuri de muncă, dar unele mai puţin valoroase, iar creşterea pe parcursul mandatului său a fost mai scăzută decât în mandatele oricăror alţi preşedinţi, cu cea mai mare acumulare a datoriei", se menţionează în comunicat.
Problema adevărată a alegerilor din America, dar şi din Europa este cum să faci faţă unui contract social rupt. Societatea a fost împinsă atât de departe de echilibrul său natural în ce priveşte pieţele, omogenitatea socială, egalitatea şi productivitatea că întoarcerea înapoi la «normal» va avea atât un preţ politic, cât şi o penalizare în ce priveşte creşterea şi perspectiva, arată analiza Saxo Bank.
Cu alte cuvinte, atunci când ne uităm la ce s-a întâmplat de-a lungul istoriei, ştim că o parte a procesului de evaluare este de a mirosi, simţi, gusta şi experimenta ce nu avem nevoie pentru a ne îndrepta către ce avem nevoie - o versiune mai bună a societăţii, dar mai ales o versiune mai bună a noastră.
Următorul ciclu al alegerilor este despre protest; va fi urmat de criză şi apoi de noi începuturi.
"Cred cu tărie, şi am dat atenţie în mod repetat acestui fapt, că noi, ca fiinţe umane, trebuie să greşim pentru a crea bazele unei schimbări. Cu privire la această dinamică, campania prezidenţială din SUA are lipsuri în multe categorii cu excepţia uneia: eşecul este aproape garantat", transmite comunicatul.
Dacă câştigă Clinton, probabilitatea unei recesiuni creşte imediat, iar marile afaceri se vor întoarce la o situaţie asemănătoare cu anii 70 sub o Casa Albă de tip Politburo.
Dacă câştigă Trump, înseamnă că am luat-o pe drumul scurt către o mare revoltă politică pe măsură ce finalul monopolului democratic/GOP se mută către o agendă socială împotriva globalizării, deschiderii şi comerţului... singurul lucru bun care vine dintr-o asemenea schimbare este schimbarea însăşi.
Potrivit comnicatului, "aceste alegeri din SUA nu vor avea câştigători, doar învinşi - dar nu disperaţi. Economia SUA şi cea mondială îşi vor reveni, chiar cu o forţă surprinzătoare, dar agenda politică este acum în sfârşit aliniată cu disconfortul economic creat de băncile centrale. Cu aceasta vreau să spun că punctele minime corespondente în politică, economie, dobânzi şi inflaţie şi cele maxime în termeni de valorizare a activelor financiare şi inegalitate ajung la final".
Volatilitatea şi nesiguranţa vor fi la cote înalte în următoarele nouă luni (până la alegerile din Germania), dar în final vorbele trebuie să se oprească, iar realitatea trebuie să se reafirme.
"Aceasta e cea mai bună veste dintre toate. Prin acceptarea faptului că e nevoie de o corecţie a contractului social, putem fi martorii unei redresări în V chiar până la alegerile intermediare din SUA din 2018", se arată în comunicat.
Votanţii sunt cei care nu au nimic de pierdut. De data aceasta, îşi doresc schimbarea; înţelegeţi lucrul acesta şi veţi trece prin următorul ciclu de alegeri cu încredere, precizează Saxo Bank.
Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. .
Platformele tehnologice de tranzacţionare ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea.
Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.