Recenta depreciere a monedei Turciei, lira, ar putea înrăutăţi situaţia băncilor din această ţară, potrivit unei analize Bloomberg.
Sursa arată că declinul lirei faţă de dolar, în această săptămână, până la cel mai redus nivel al ultimelor şapte luni, afectează companiile din Turcia - care şi aşa sunt lovite de recesiune -, crescându-le cheltuielile cu rambursarea datoriilor în monedă străină.
Băncile se confruntă, de asemenea, cu perspectiva creşterii ratelor dobânzilor şi cu nivelul scăzut al capitalului, potrivit analizei Bloomberg.
Companiile din Turcia au cerut deja restructurarea unor datorii de circa 28 de miliarde de dolari, iar băncile au probleme suplimentare din cauza turbulenţelor politice după ce comisia electorală din ţară a decis, în 31 martie, reluarea votului pentru primarul oraşului Istanbul, în 23 iunie.
Companiile turceşti aveau, la sfârşitul lunii februarie, pasive în valută de 315 miliarde de dolari, echivalentul a aproape 40% din PIB-ul ţării, potrivit sursei citate. Datoria totală este de aproximativ 197 de miliarde de dolari, fără să fie luate în calcul activele lor în valută, conform datelor băncii centrale a Turciei.
"Coşmarul a revenit pentru bănci, deoarece lira este din nou slăbită după o perioadă de repaus consemnată după vârful de vânzări de monedă din august 2018", potrivit lui Inan Demir, economist la banca japoneză Nomura din Londra, citat de Bloomberg.
La rândul său, Umit Ozlale, profesor de economie la Universitatea Ozyegin din Istanbul, a spus: "Declinul lirei pune sare pe rană. Situaţia creează un cerc vicios în economie".
Analiza subliniază că o liră mai slabă creează multor firme dificultăţi în rambursarea datoriei în valută, ceea ce va afecta profitabilitatea băncilor şi nivelurile de capital ale acestora.
Lira a scăzut cu 0,5% ieri, după ora 13.30, pe piaţa din Istanbul, atingând 6,18 unităţi/dolar. De la începutul anului curent, lira a pierdut mai bine de 14% raportat la moneda americană. Scăderea vine după ce, anul trecut, lira s-a depreciat cu 28%.
Creditele neperformante din industria bancară a Turciei sunt, de asemenea, în creştere. Potrivit datelor oficiale, proporţia creditelor neperformante se ridică la aproximativ 4% din totalul împrumuturilor, de la mai puţin de 3% la începutul anului trecut. Unii economişti spun că procentul neperformantelor ar putea fi mult mai mare, având în vedere standardele opace de raportare din ţară, respectiv faptul că băncile turceşti au renegociat o parte din datoriile toxice, care au devenit astfel debite restructurate.
Analiştii preconizează că, anul acesta, rata creditelor neperformante va ajunge la 6% din total.