ANALIZĂ BLOOMBERG: "A revenit perioada de coşmar pentru băncile turceşti"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 mai 2019

"A revenit perioada de coşmar pentru băncile turceşti"

Deprecierea lirei afectează puternic capacitatea companiilor de rambursare a creditelor

Recenta depreciere a monedei Turciei, lira, ar putea înrăutăţi situaţia băncilor din această ţară, potrivit unei analize Bloomberg.

Sursa arată că declinul lirei faţă de dolar, în această săptămână, până la cel mai redus nivel al ultimelor şapte luni, afectează companiile din Turcia - care şi aşa sunt lovite de recesiune -, cres­cându-le cheltuielile cu rambursarea datoriilor în monedă străină.

Băncile se confruntă, de asemenea, cu perspectiva creş­terii ratelor dobânzilor şi cu nivelul scăzut al capitalului, potrivit analizei Bloomberg.

Companiile din Turcia au cerut deja restructurarea unor datorii de circa 28 de miliarde de dolari, iar băncile au probleme suplimentare din cauza turbulenţelor politice după ce comisia electorală din ţară a decis, în 31 martie, reluarea votului pentru primarul oraşului Istanbul, în 23 iunie.

Companiile turceşti aveau, la sfârşitul lunii februarie, pasive în valută de 315 miliarde de dolari, echivalentul a aproape 40% din PIB-ul ţării, potrivit sursei citate. Datoria totală este de aproximativ 197 de miliarde de dolari, fără să fie luate în calcul activele lor în valută, conform datelor băncii centrale a Turciei.

"Coşmarul a revenit pentru bănci, deoarece lira este din nou slăbită după o perioadă de repaus consemnată după vârful de vânzări de monedă din august 2018", potrivit lui Inan Demir, economist la banca japoneză Nomura din Londra, citat de Bloomberg.

La rândul său, Umit Ozlale, profesor de economie la Universitatea Ozyegin din Istanbul, a spus: "Declinul lirei pune sare pe rană. Situaţia creează un cerc vicios în economie".

Analiza subliniază că o liră mai slabă creează multor firme dificultăţi în rambursarea datoriei în valută, ceea ce va afecta profitabilitatea băncilor şi nivelurile de capital ale acestora.

Lira a scăzut cu 0,5% ieri, după ora 13.30, pe piaţa din Istanbul, atingând 6,18 unităţi/dolar. De la începutul anului curent, lira a pierdut mai bine de 14% raportat la moneda americană. Scăderea vine după ce, anul trecut, lira s-a depreciat cu 28%.

Creditele neperformante din industria bancară a Turciei sunt, de asemenea, în creştere. Potrivit datelor oficiale, proporţia creditelor neperformante se ridică la aproximativ 4% din totalul împrumuturilor, de la mai puţin de 3% la începutul anului trecut. Unii economişti spun că procentul neperformantelor ar putea fi mult mai mare, având în vedere standardele opace de raportare din ţară, respectiv faptul că băncile turceşti au renegociat o parte din datoriile toxice, care au devenit astfel debite restructurate.

Analiştii preconizează că, anul acesta, rata creditelor neperformante va ajunge la 6% din total.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb