Cele mai mari bănci din Franţa vor să taie peste 140 de miliarde euro (171 miliarde dolari) din finanţarea acordată operaţiunilor pe care le derulează în economiile cu probleme din Europa, căutând să se protejeze de o posibilă destrămare a zonei euro, conform unui studiu Bloomberg.
Analiza arată că, în acest scop, în special "BNP Paribas" SA şi "Credit Agricole" SA, cele mai mari bănci franceze după valoarea activelor, încearcă să-şi facă diviziile lor din Italia, Spania, Grecia, Portugalia şi Irlanda mai puţin dependente de finanţarea băncilor mamă.
După crearea monedei euro, băncile franceze au fost printre cele mai ambiţioase şi concentrate pe achiziţii în regiune, investind aproximativ 36 miliarde dolari în cele cinci state menţionate, stimulate de perspectiva de creştere a acestor pieţe.
Conform datelor "Morgan Stanley", băncile "BNP Paribas", "Credit Agricole", "Société Générale" şi "Natixis" furnizează 150 de miliarde euro din operaţiunile din Franţa afacerilor din Italia, Spania, Grecia, Portugalia şi Irlanda.
Philippe Bodereau, şef de departament la "Pacific Investment Management" Co., declară: "Există o dorinţă de reducere a legăturii dintre băncile mamă şi diviziile lor din sudul Europei. Cea mai importantă legătură este finanţarea între compania mamă şi divizia sa locală, iar reducerea este cel mai sigur mod de gestionare a riscurilor în timpul acestei crize".
Oficialii BNP, "Credit Agricole" şi "Société Générale" au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la informaţiile Bloomberg.
"BNP Paribas", "Credit Agricole" şi "Société Générale" şi-au redus deţinerile combinate de titluri de stat italiene şi spaniole cu 44%, repectiv 79% de la mijlocul lui 2011 până în prezent, potrivit Bloomberg.