Cum poate afecta războiul Rusia-Ucraina comerţul Chinei

ANALIZĂ CNBC: Cum poate afecta războiul Rusia-Ucraina comerţul Chinei

ANDREI IACOMI
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 19 martie 2022

Uniunea Europeană este al doilea partener comercial al Chinei, reprezentând aproximativ 15% din exporturile totale ale ţării, conform ANZ Research

Excedentul comercial al Chinei a atins maxime istorice în timpul pandemiei, pe măsură ce oamenii au consumat mai multe bunuri decât înainte, dar analiştii spun că războiul Rusia-Ucraina va schimba această situaţie, conform CNBC.

Surplusul comercial al gigantului asiatic este posibil să atingă 238 miliarde de dolari în acest an - aproximativ 35% din recordul istoric de 676 miliarde de dolari de anul trecut, potrivit estimărilor ANZ Research, preluate de agenţia americană.

Şocuri economice ale principalilor parteneri comerciali ai Chinei

"Războiul din Ucraina va începe în curând să afecteze comerţul net din cauza cererii externe mai scăzute şi a unei facturi mai mari pentru importuri" a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior pentru China la firma de cercetare Capital Economics, citat de CNBC.

Betty Wang, economist al ANZ Research China este de părere că războiul poate provoca o încetinire mai amplă a economiei globale, în special în Europa. Uniunea Europeană este al doilea partener comercial al Chinei, reprezentând aproximativ 15% din exporturile totale ale ţării asiatice. Anul trecut, exporturile către UE au crescut şi mai mult, fiind 16% din creşterea de 30% a exporturilor Chinei, potrivit ANZ Research.

"Statistic, există o corelaţie ridicată între creşterea economică a Uniunii Europene şi creşterea exporturilor Chinei", a spus Wang, adăugând că pentru fiecare scădere cu un punct procentual al PIB-ului UE, exporturile Chinei vor scădea cu 0,3 puncte procentuale, notează CNBC.

Deficitul gloabal de cipuri şi temerile aduse de blocajele aprovizionării cu nichel

Lipsa semiconductorilor este deja severă, dar războiul Rusiei în Ucraina va perturba şi mai mult lanţurile de aprovizionare, scrie agenţia americană.

Conform ANZ Research, conflictul a agravat deficitul global de cipuri, foarte importante pentru exporturile de produse electronice ale Chinei. Anul trecut, exporturile de electronice au contribuit cu 17,1 puncte procentuale la creşterea totală de 30% a exporturilor. Atât Ucraina cât şi Rusia joacă un rol important în lanţurile globale de aprovizionare cu semiconductori, conform CNBC.

Ucraina furnizează gaze rare, precum neonul şi criptonul, ambele fiind esenţiale în fabricarea semiconductorilor. De asemenea, produce metale preţioase folosite pentru producţia de cipuri, smartphone-uri şi vehicule electrice, potrivit ANZ.

Conform unui raport al TS Lombard publicat la începutul acestei săptămâni, China se numără printre pieţele emergente vulnerabile la penuria de mărfuri cauzată de război, fiind sensibilă în special la blocajele aprovizionării cu nichel.

Săptămâna trecută, Bursa de Metale din Londra a oprit tranzacţionarea nichelului, în condiţiile în care preţurile s-au dublat pe fondul temerilor privind întreruperea aprovizionării din cauza războiului. Rusia este al treilea producător mondial de nichel, conform CNBC.

Nichelul este o materie primă cheie pentru producţia bateriilor vehiculelor electrice, China fiind cel mai mare producător de maşini electrice la nivel global. Anul trecut, numărul vehiculelor electrice pe care gigantul asiatic le exportă în alte ţări a crescut de 2,6 ori până la aproape 500.000, conform unui raport al Nikkei de săptămâna trecută.

Preţurile ridicate ale energiei

Criza din Ucraina a dus, de asemenea, volatilitate pentru preţurile petrolului, care au urcat la maxime record săptămâna trecută, înainte să scadă cu peste 20%. Or, asta va afecta China, cel mai mare importator de petrol din lume, mai scrie CNBC.

Anul trecut, importul produselor energetice al Chinei a fost în valoare de 423 de miliarde de dolari, din care 253 de miliarde de dolari au fost importurile de ţiţei, conform economiştilor băncii DBS din Singapore. Potrivit acestora, PIB-ul nominal al Chinei s-ar reduce cu 0,8%, dacă preţul mediu al petrolului ar creşte de la 71 de dolari pe baril la 110 de dolari, în acest an.

Pe de altă parte, China poate apela la Rusia pentru a compensa creşterea preţurilor energiei. "Având în vedere neutralitatea sa faţă de sancţiunile impuse Rusiei, China poate compensa parţial preţurile mai mari ale energiei cu importuri mai ieftine din Rusia", au scris economiştii DBS, preluaţi de CNBC.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb