Primele zece bănci majore de investiţii din lume şi-au redus cu 4% personalul în trimestrul al treilea din 2014, în ritm anual, în condiţiile în care unele instituţii au renunţat la anumite activităţi în vederea diminuării costurilor, respectiv a majorării capitalului, potrivit companiei britanice de cercetare Coalition Ltd.
O analiză Coalition arată că numărul angajaţilor front-office din primele zece mari băncii de investiţii a scăzut la 51.700 în trimestrul al treilea, de la 54.000 în intervalul similar din 2013.
Băncile supuse analizei sunt "Bank of America Merrill Lynch", "Citigroup" Inc., "Goldman Sachs Group" Inc., "Morgan Stanley" şi "JPMorgan Chase & Co." din SUA, "Barclays" Plc din Marea Britanie, "BNP Paribas" SA din Franţa, "Credit Suisse Group" AG şi UBS AG din Elveţia, respectiv "Deutsche Bank" AG din Germania.
Intervalul menţionat a fost al patrulea trimestru consecutiv de scădere a numărului angajaţilor băncilor de investiţii.
Pe domenii de activitate, în sectorul tranzacţiilor cu instrumente cu venit fix, valute şi mărfuri, personalul a scăzut cu 10%, iar în zona tranzacţiilor cu acţiuni - cu 2%. În domeniul de investment banking, personalul băncilor menţionate a scăzut cu 1%.
Cea mai mare parte a restructurărilor a fost realizată de bănci europene printre care "Barclays" şi "Credit Suisse", care şi-au diminuat semnificativ operaţiunile cu instrumente cu venituri fixe.
Analiza Coalition mai arată că, în trimestrul al treilea, veniturile obţinute de bănci din tranzacţiile financiare au crescut datorită volatilităţii sporite a pieţei, însă avansul nu este suficient ca să acopere declinul din primul semestru al anului curent.
Coalition menţionează că veniturile din tranzacţiile primelor zece bănci de investiţii din lume au totalizat 36,5 miliarde de dolari în cele trei luni încheiate în 30 septembrie, cu 11% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2013.
Creşterea s-a datorat, în principal, unui avans de 16% înregistrat pe segmentul produselor cu venit fix, valute şi materii prime. Pe pieţele de profil, volatilitatea a fost mare din cauza incertitudinilor legate de politicile monetare din SUA şi Europa, respectiv a instabilităţii geo-politice.
Coalition mai arataă că, pe segmentul tranzacţiilor cu acţiuni, vânzările băncilor majore de investiţii au fost de 9,9 miliarde dolari, cu 3% mai mult decât în trimestrul al treilea din 2013.
Diviziile de investment banking din cadrul instituţiilor analizate, care derulează subscrieri de acţiuni şi administrează emisiuni de titluri sau alte afaceri, şi-au majorat cu 12% veniturile din vânzări, la 9,4 miliarde de dolari. Analiza Coalition anticipează că, pe întregul an curent, numai acest segment va consemna creştere (+11%), în timp ce domeniul privind instrumentele cu venituri fixe, valute şi mărfuri va înregistra un declin de 4%. Analiza mai preconizează o scădere de 5% a veniturilor băncilor din tranzacţiile cu acţiuni.
Per total, veniturile anuale din tranzacţiile primelor zece mari bănci de investiţii din lume va fi, în 2014, aproape nemodificat faţă de nivelul din 2013, urmând să atingă 152,7 miliarde dolari.