În primul semestru din 2014, în topul zonelor din Bucureşti preferate de chiriaşii birourilor noi conduce ca şi anul trecut Centru-Nord, însă la un volum mai mult decât dublu faţă de prima jumătate din 2013, potrivit unei analize ESOP remise azi redacţiei.
Ordinea în clasament s-a schimbat de la locul doi în jos: pe poziţia secundă a urcat Centru-Vest, iar Nordul a coborât pe trei. Zona ultracentrală se află pe locul patru, urcând cu o poziţie, la un volum de spaţii închiriate aproape egal cu cel din prima jumătate din 2013.
Mirela Raicu, Manager Divizie Birouri Corporate în cadrul ESOP Consulting /CORFAC International a declarat: "Zona de centru-nord a fost şi va continua să rămână şi în următorii 1-2 ani cel mai tranzacţionat perimetru din Bucureşti pe piaţa birourilor, din două raţiuni majore: chiriaşii au un interes crescut pentru această zonă, datorită proximităţii ei de aeroport, de zone rezidenţiale de top şi instituţii de învăţământ privat şi pentru că aici există ofertă bogată de spaţii de birouri noi sau relativ recent construite, de calitate înaltă. În momentul de faţă, volumul mare al ofertei din zona de centru-nord (care se ridică la peste 450.000 mp în clădiri de clasă A, B si C, adică 39% din totalul spaţiilor din Bucureşti) duce implicit la o concurenţă între clădiri, mai ridicată decât în alte zone, ceea ce creează un context favorabil pentru chiriaşi, existânt chirii mai atractive cu 5 până la 10% decât în alte zone ale Bucureştiului".
Anul trecut, în afară de zona de centru nord şi zona de nord a fost mai bine cotată de chiriaşi, fiind pe locul doi în lista opţiunilor lor.
Reprezentanţii ESOP se aşteaptă ca dinamica mai accentuată a tranzacţionării în S1 2014 să se menţină şi pentru următoarele 6-12 luni, în contextul existenţei în continuare a unui volum mai mare de intenţii şi analize de relocare, demarate de companii.
"Din punct de vedere al zonelor preferate, în următoarele 6-12 luni nu credem că vor fi schimbări de poziţionări şi surprize, zona de centru-nord va rămâne lider în topul tranzacţionărilor. Pe termen lung însă, credem că este necesar şi sperăm că se va trece la un mod de dezvoltare mai echilibrat al oraşului, existând deja dezvoltatori importanţi ce evaluează achiziţia de terenuri sau demararea de proiecte şi în alte zone, în special în cea de centru-vest. O distribuţie mai proporţionată a stocului de spaţii de birouri este o modalitate mai sustenabilă de dezvoltare a oraşului, nepunând presiune pe traficul rutier şi infrastructura de transport public şi oferind chiriaşilor o gamă mai variată de opţiuni şi de asemenea va fi benefică şi dezvoltatorilor, pentru că va diminua concurenţa în cadrul unei zone", estimează Mirela Raicu.