Analiza: FMI recomandă reducerea deficitului bugetar prin introducerea taxei de carbon pentru populaţie! Cât de mult ne va scumpi viaţa taxa pe carbon?

Dumitru Chisalita
Miscellanea / 2 februarie

Analiza: FMI recomandă reducerea deficitului bugetar prin introducerea taxei de carbon pentru populaţie! Cât de mult ne va scumpi viaţa taxa pe carbon?

În cursul zilei de ieri o delegaţie FMI a vizitat România. Conform comunicatelor de presă de la sfârşitul misiuniilor FMI, în care se prezintă concluziile preliminare după vizita FMI în România, acesta a făcut o serie de recomandări Guvernului Român pentru a reduce deficitul bugetar. Între aceste recomandări se găseşte şi "Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor şi construcţiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili."

Dar ce este această taxă de carbon? Este o taxă nouă care se va aplica pentru imobilele care folosesc combustibili poluaţi şi pentru utilizarea combustibilor fosili în transportul rutier.

Un imobil care care foloseşte gaze naturale emite într-un an pentru fiecare kWh consumat 0,205 kg CO2 , astfel avem următoarele situaţii:

-Un apartament cu 2 camere emite cca 2 t CO2/an

-Un apartament cu 4 camere emite cca 3 t CO2/an

-O casa de cca 120 mp mediu izolata emite cca 6 t CO2/an

Introducerea unei taxe pe carbon în sectorul construcţii, având în vedere că preţul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, ar urma să le scoată suplimentar din buzunarul unui român care locuieşte într-un:

-apartament cu 2 camere, cca. 800 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creştere cu 26% faţă de costurile actuale cu gaze naturale considerând preţul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 3.900 lei/an

-apartament cu 4 camere, cca. 1200 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creştere cu 26% faţă de costurile actuale cu gaze naturale, considerând preţul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 5.850 lei/an

-imobil de tip casă, cca. 2400 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creştere cu 26% faţă de costurile actuale cu gaze naturale considerând preţul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 11.700 lei/an

Un imobil care care foloseşte lemnele emite într-un an pentru fiecare kWh consumat 0,390 kg CO2 , astfel o casă de cca 120 mp mediu izolată emite cca 11 t CO2/an

Introducerea unei taxe pe carbon în sectorul construcţii, având în vedere că preţul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, costurile care urmează să le scoată suplimentar din buzunar un român care locuieşte într-o casă sunt de cca. 4.680 lei/an, adică o creştere cu 48%, faţă de costurile actuale cu lemnele considerând preţul lemnelor de 800 lei/mc, respectiv costul total cu lemnele urmează să ajungă la cca. 14.280 lei/an.

O maşină Dacia Logan într-un an pentru fiecare km parcurs emite 0,116 kg CO2, astfel că la cca 15.000 km parcurşi în medie într un an se emit cca 2 t CO2/an

Introducerea unei taxe pe carbon, în sectorul transporturi, având în vedere că preţul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, costurile care urmează să le scoată suplimentar din buzunar un român care foloseşte o maşină Dacia Logan sunt de cca. 800 lei/an, adică o creştere cu 12% faţă de costurile actuale cu combustibilul considerând preţul acestuia 6,5 lei/l, respectiv costul total cu combustibilul urmează să ajungă la cca. 7.600 lei/an.

Dar taxa de CO2 pe construcţii şi în transporturi va aduce scumpiri în lanţ la toate produsele şi serviciile, pe care le apreciem de cca 10%.

În situaţia în care s-ar aplica taxa de carbon, cheltuielile la nivelul populaţiei ar creşte cu cca. 8% pentru gospodăriile din mediul urban şi cu cca. 10% pentru gospodăriile din mediul rural.

Îngrijorător este faptul că odată cu aplicarea acestei taxe, conform estimărilor realizate, gospodăriile din mediul rural s-ar găsi în imposibilitatea de a şi achita toate cheltuielile la veniturile actuale.

Astfel, chiar dacă această taxă ar reduce deficitul bugetar, ea ar determina o importantă creştere a nivelului de sărăcie al românilor.

Soluţia nu este creşterea taxelor, ci reducerea cheltuielilor.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Sa cheltuit prea mult pe inarmare și Ucraina,

    sa golit vistieria, trebuie umplut jecmanind populația și asa cu probleme financiare 

    1. punem pariu ca si dc dispare problema Ucraina, deficitul ramane?

      Coreeeect!

    Ingrijorator este ca dementii astia in loc sa fie dusi la balamuc, trag sfori si cumpara guverne. Iar turmele de imbecili halesc tot

    La ce te aștepți de la cei care nu au produs corect una de un Leu in viața lor.Mari conducători peste asistați sociali. Așteptăm să vedem cine stinge Lumina.

    Terminati odata cu nebuniile carbonului din capatanile voastre smintite. Fugariti acasa ticalosii de la fmi si pe cei din hue! Sa aplice aceste inventii diabolice in tarile lor.

    1. Bravoooooo!

    bolnavii astia de la fmi iar folosesc Romania ca zona de experimente pe oameni

    Culmea e ca, datele istorice din Banca Mondiala arata clar ca Romania nu a mai atins varful din ani 60-70 in CO2 per capita.... in rest multa propaganda de taxare reala a veniturilor ce reusesc sa adune ceva excedent putere cumparare in unele piete.

    Pai in europa tot vb de co2 si taxari in timp ce Africa, Brazilia India bubuie motorul in poluare, defisare si industrializare... despre ce vorbim?! 

    s c c r e t 

    1. ...sa dam un exemplu. e un analist barbos la TV care ne baga asta in cap

    Oare dacă s- ar umbla la pensiile și salariile nesimțite nu ajută deficitul??

    Doamne!!! 

    Cu astfel de taxe gindite doar pt a acoperi deficitul nu să pună stavilă cheltuielilor, parca se dorește intaritarea oamenilor .

    si totusi plantele , copacii , pomii traiesc cu co2. si produc oxigen ..... smecheria asta cu carbonul e pt prosti , pt.cei care nici macar atat nu stiu ca tot ce trebuie sa facem e sa plantam copaci daca se depaseste vreun prag ..... dar faptul ca nimeni nu vorbeste despre asta arata ca totul e oare facatura

    ...cat trebuie sa primeasca proprietarii de padure pentru tona de CO2 absorbita? cred ca iar ajungem la deficit bugetar.

    Pai bag de seama că dacă peste o lună vine fmi și le spune la minunile care fac taxele in romanica să pună taxa pe ,,parțuri,, că au și alea ceva gaze de sera ne calculează pe an cat carbon emitem și se impozitează fiecare om după câtă fasole , varza sau apa minerala mănâncă sau bea !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb