Analiză iBanFirst: Cum protejăm compania de riscul valutar?

S.B.
Companii / 27 iunie

Analiză iBanFirst: Cum protejăm compania de riscul valutar?

Scăderea profitabilităţii, micşorarea marjelor de profit sau chiar falimentul sunt câteva dintre consecinţele gestionării deficitare a riscului valutar de către companiile care îşi desfăşoară activitatea la nivel internaţional.

Deşi fluctuaţiile valutare sunt imposibil de prevăzut cu exactitate, există câteva reguli de bază care pot ajuta la anticiparea celor mai importante mişcări pe piaţa valutară.

Ivo Mertens, Chief Revenue Officer la iBanFirst, unul dintre cei mai importanţi furnizori globali de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, împreună cu echipa sa de experţi FX, au analizat fluctuaţiile perechii valutare EUR/USD din ultimii cinci ani. În urma acestei analize, au extras trei insight-uri care pot ajuta întreprinderile şi directorii financiari să ia decizii informate.

1. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a plasa un ordin de tranzacţionare?

Experţii FX de la iBanFirst au analizat detaliat comportamentul perechii valutare EUR/USD pe parcursul unei zile. Graficul de mai jos (Fig.1) arată mişcările medii pe oră în timpul unei zile lucrătoare în Europa.

Bara violet (Hi-Lo) indică diferenţa medie dintre cel mai înalt şi cel mai scăzut nivel din fiecare oră.

Bara verde arată amplitudinea mişcării dintre începutul şi sfârşitul fiecărei ore. Această valoare absolută poate fi atât ascendentă, cât şi descendentă.

Exemplu:

Dacă la ora 9 dimineaţa, cursul EUR/USD este de 1,1022 şi până la ora 10 dimineaţa se modifică fie la 1,1002, fie la 1,1042, în ambele situaţii "mişcarea" va fi de 20 de puncte procentuale. Dacă în acest interval cel mai ridicat nivel atins este 1,1050, iar cel mai scăzut este 1,0990, diferenţa "Hi-Lo" va fi de 60 de puncte. Aceşti doi indicatori evoluează în paralel pe parcursul zilei.

Tiparele observate:

În Europa, piaţa financiară este cea mai activă în primele ore ale dimineţii, înregistrând o uşoară creştere în jurul orei 9:00.

După acest moment, preţurile se stabilizează pentru câteva ore. Totuşi, în jurul orei 14:00, odată cu deschiderea pieţelor americane, preţurile devin din nou volatile.

Cele mai semnificative mişcări de preţ se petrec între orele 14:00 şi 17:00, când toţi jucătorii din SUA, Regatul Unit şi Europa sunt activi.

Experţii FX de la iBanFirst consideră că cel mai bun moment pentru a plasa ordine, fără teama de fluctuaţii mari de preţ, este între orele 12:00 şi 13:00 în Europa.

O analiză similară a comportamentului pieţelor pe parcursul unei săptămâni de lucru (Fig.2) arată un tipar clar. De obicei, pieţele încep săptămâna calm; preţurile cresc treptat în fiecare zi, atingând un vârf joi. Vineri, pieţele se liniştesc din nou, în aşteptarea weekendului. Totuşi, aceste variaţii nu sunt suficient de semnificative pentru a justifica schimbarea strategiilor de trading.

2. Cât timp se poate mişca perechea EUR/USD în aceeaşi direcţie?

Pentru a răspunde la această întrebare, experţii FX au analizat fluctuaţiile perechii valutare, atât pe intervale orare, cât şi zilnice.

Intervale zilnice: cea mai lungă tendinţă ascendentă a durat 9 zile lucrătoare, de la 31 martie la 12 aprilie 2022. În această perioadă, dolarul american a crescut constant, iar euro a scăzut de la 1,1159 la 1,0828. Dacă includem şi zilele de weekend, această tendinţă a durat 13 zile fără nicio pauză sau corecţie. O altă perioadă de creştere a euro a avut loc între 25 mai şi 4 iunie 2020, durând 9 zile consecutive. În acest interval, euro a crescut de la 1,0897 la 1,1338.

Intervale orare: cea mai lungă mişcare neîntreruptă a durat 15 ore, între 2 august şi 3 august 2022. Deşi mişcarea nu a fost drastică (EUR/USD a scăzut cu doar 80 de puncte procentuale), preţul a scăzut constant din oră în oră.

O altă întrebare este - ce se întâmplă după o mişcare prelungită a unei perechi valutare într-o singură direcţie? În opinia unora, cu cât durează mai mult mişcarea, cu atât este mai probabil să urmeze o corecţie. Alţii susţin că, atunci când o pereche valutară se mişcă ferm într-o direcţie, este mai probabil să-şi continue impulsul. Ambele puncte de vedere sunt greşite.

Conform teoriei pieţei eficiente, probabilitatea ca perechea EUR/USD să crească sau să scadă în orice moment este de 50%. Aşadar, chiar dacă perechea a crescut timp de 4, 5 sau 6 zile consecutive, probabilitatea unei creşteri în ziua următoare rămâne de aproximativ 50%. Acest principiu se aplică şi la observaţiile orare, susţinând ideea că nu putem prezice cu exactitate direcţia viitoare doar pe baza mişcărilor trecute.

3. Cât de imprevizibile sunt mişcările preţurilor?

Participanţii la piaţă intră adesea în panică atunci când observă că preţurile se mişcă rapid într-o direcţie sau alta. Acest lucru conduce frecvent la reacţii pripite de cumpărare sau vânzare în condiţii nefavorabile, chiar dacă preţurile revin la nivelul iniţial până la sfârşitul zilei. Acest fenomen este cunoscut drept comportamentul imprevizibil al preţurilor de pe piaţă, caracterizat prin mişcări impulsive care se stabilizează ulterior fără modificări semnificative.

Experţii FX au evaluat gradul de nervozitate pe parcursul unei zile calculând diferenţa (factorul) dintre cei doi indici - amplitudinea mişcării şi Hi-Lo. De exemplu, dacă indicele Hi-Lo este de 100 puncte procentuale şi mişcarea este de 50 puncte procentuale, factorul este 2.

Probabilitatea de a avea un grad de nervozitate de X este egală cu 1/X. Cu alte cuvinte, probabilitatea de a avea un raport de 10 la 1 între cei doi indici într-o anumită zi este de 1/10 sau 10%.

Majoritatea participanţilor presupun că, pe parcursul zilei, preţurile nu se abat semnificativ de la preţul de deschidere sau de închidere. Cu toate acestea, chiar şi pe pieţele aparent liniştite, pot apărea fluctuaţii intrazilnice semnificative. Prin urmare, poate fi un avantaj să se plaseze ordine în anumite momente ale zilei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb