Există puţine îndoieli că FOMC - Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă al Rezervei Federale va majora ratele dobânzilor cu 0,25% săptămâna viitoare, aducându-le la un nivel de 5,00-5,25%, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Investitorii se aşteaptă, de asemenea, la acest lucru, în proporţie de 93%, conform contractelor futures. Aceasta va fi o continuare a politicii de creştere a dobânzii a Fed din luna martie, de la un nivel de 0,25%, care la rândul său a fost o continuare a politicii de la şedinţa din februarie.
Conform comunicatului, cu toate acestea, este incert ce se va întâmpla după această majorare a ratei dobânzii. În trecut, Fed a majorat ratele într-un ritm fără precedent, înainte de şedinţa din decembrie 2022. Ulterior, procesul de înăsprire a fost încetinit, iniţial din cauza inflaţiei care dădea semne de regres, iar mai recent din cauza stresului bancar.
iBanFirst anticipează că Fed va continua înăsprirea cantitativă în ritmul actual. De asemenea, preconizează că nu va exista nicio modificare tehnică a acordului de răscumpărare al Fed de peste noapte. Acest lucru contribuie la strangerea lichidităţilor necesare în sectorul financiar, continuă sursa.
Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca Fed să elimine referinţele privind întăririle suplimentare ale politicii monetare din declaraţia de după şedinţă, menţionează comunicatul. Această mişcare poate fi interpretată ca un semnal că ciclul de înăsprire al politicii monetare ar putea fi aproape de final. Există patru motive pentru care acest lucru are sens:
• Vârful inflaţiei a trecut, în mod incontestabil.
• Există semne timpurii că piaţa muncii este mai puţin tensionată.
• FOMC va dori, cel mai probabil, să evite să înăsprească prea mult politica monetară într-un moment în care stresul bancar rămâne o problemă cheie pentru majoritatea băncilor regionale.
• Fed va trebui să reducă ratele până la sfârşitul anului, când probabil se va instala recesiunea.
O primă relaxare este prognozată să aibă loc la şedinţa FOMC din 1 noiembrie. Însă, acest lucru se poate schimba în funcţie de evoluţia economiei, arată sursa. Analiştii iBanFirst preconizează următoarele:
• În primul rând, o recesiune uşoară va avea loc în al doilea semestru al 2023 în SUA.
• În al doilea rând, prima reducere a ratei va veni destul de curând după această scădere economică şi a pieţei muncii.
Din perspectiva pieţei, chiar şi o recesiune uşoară va aduce o perioadă volatilă pentru activele riscante, in special acţiuni. Acest lucru va determina investitorii să caute un refugiu sigur, iar reacţia pieţei va fi probabil în favoarea dolarului american.
Între timp, se aşteaptă ca dinamica actuală a pieţei să rămână neschimbată, cu un apetit puternic pentru risc şi o tendinţă de depreciere a dolarului american. În acest context, analiştii de la iBanFirst continuă să estimeze că perechea EUR/USD ar putea ajunge până la 1,15 în acest an, înainte ca Fed să decidă să intervină, potrivit sursei.
În prezent, euro se situează în jurul valorii de 1,10, ceea ce, din perspectivă istorică, este destul de scăzut. Cu toate acestea, având în vedere evoluţia schimburilor comerciale, moneda europeană nu se află la distanţă mare de maximul său istoric. iBanFirst se aşteaptă ca impulsul pozitiv să continue pe termen scurt şi mediu.