ANALIZĂ "KEYSFIN": Comerţul, construcţiile, serviciile şi HoReCa, domeniile de investiţii profitabile în 2017

Jose Fierro
Companii / 30 ianuarie 2017

Comerţul, construcţiile, serviciile şi HoReCa, domeniile de investiţii profitabile în 2017

Economia românească va continua în acest an trendul pozitiv, iar investiţiile au şanse să le aducă profit celor care vor dezvolta afaceri mai ales în "comerţ, construcţii, servicii, hoteluri şi restaurante", arată o analiză realizată de "KeysFin" privind perspectivele mediului de afaceri din 2017.

Potrivit datelor "KeysFin", dintre cele 67.719 companii nou înfiinţate în ultimul an, cele mai multe (17.525) activează în comerţ, urmate de cele din servicii (7634 societăţi) şi construcţii (7.208 firme).

În topul celor mai atractive domenii de investiţii urmează transporturile şi serviciile de depozitare (5.873 societăţi), industria prelucrătoare (4.461), hotelurile şi restaurantele (4.243) şi IT&C (3.531).

Potrivit analiştilor de la "KeysFin", perspectivele investiţionale din acest an vor urma, în linii mari, tendinţele din 2016.

Experţii afirmă: "Pe fondul majorărilor salariale şi al reducerii TVA, consumul rămâne principalul motor al economiei, chiar dacă avansul acestuia se va tempera faţă de 2016. În aceste condiţii, investiţiile în comerţ şi servicii vor fi, în continuare, cele mai atractive, având în vedere profitabilitatea peste media economiei".

De la comerţul cu alimente, băuturi şi tutun, la vânzările de încălţăminte şi îmbrăcăminte, există o paletă foarte largă de oportunităţi de investiţii.

Analiştii de la "KeysFin" au declarat: "2017 ar putea fi anul în care produsele chinezeşti nu vor mai avea acces aşa uşor pe piaţa europeană din cauza posibilelor politici vamale protecţioniste. Cine va şti, de exemplu, să dezvolte o ofertă alternativă de produse de îmbrăcăminte şi încălţăminte, va avea succes la export".

Un alt domeniu cu potenţial este cel al construcţiilor, potrivit raportului "KeysFin".

Specialiştii afirmă: "Există încă o rată foarte bună de profitabilitate în acest domeniu, având în vedere cererea de apartamente din marile oraşe, raportată la ofertă. Principala provocare în acest sector o va reprezenta Programul Prima Casă. Dacă statul îşi va limita garanţiile, iar băncile vor regândi condiţiile de finanţare, dinamica acestui domeniu ar urma să fie afectată".

Investiţiile din construcţii vor atrage, în continuare, interes şi în zona serviciilor, conform prognozei "KeysFin".

Datele financiare ale firmelor care activează în domenii conexe serviciilor, care vizează amenajările interioare (mobilă, electronice, instalaţii sanitare etc.) indică o profitabilitate peste medie, astfel că afacerile din acest sector, alături de cele din zona de servicii comunitare (alimentaţie publică, centre de reparaţii, coafor etc.) vor continua să fie în vizorul investitorilor.

Din punctul de vedere al specialiştilor, un alt domeniu investiţional important îl reprezintă agricultura.

Analiştii spun: "2016 a fost cel mai bun an pentru producţia agricolă din ultimii 10 ani, iar 2017 este posibil să depăşească acest nivel. Există încă destul de multe terenuri agricole unde pot fi dezvoltate exploatări agricole cu o profitabilitate foarte bună, atât pe plan local, cât şi pe plan extern".

Printre domeniile care au generat, anul trecut, interes în rândul investitorilor s-au mai aflat businessurile din turism, consultanţă, software şi inginerie.

Experţii spun: "Afacerile din turism au înregistrat o profitabilitate semnificativă, ca urmare a condiţiilor geopolitice. Litoralul, dar şi staţiunile montane au atras un număr record de turişti, în condiţiile în care alte destinaţii, precum Turcia şi Grecia, au avut de suferit".

Tot un potenţial ridicat îl are şi sectorul IT&C, mai cu seamă că nu necesită investiţii iniţiale ridicate.

Cine riscă falimentul în 2017

Deşi 2017 se anunţă un an bun pentru investiţii, analiştii avertizează că riscurile nu trebuie neglijate. Potrivit datelor "KeysFin", dintre cele 5.929 de firme care se aflau în procedură de faliment la finele anului, cele mai multe erau în sectorul construcţiilor, urmate de cele din comerţul alimentar şi transporturi.

Specialiştii "KeysFin" afirmă: "Chiar dacă banii circulă mai repede în comerţ şi stocurile sunt mai mici, concurenţa rămâne acerbă. Datele statistice arată că cele mai multe firme aflate în faliment la sfârşitul anului trecut erau unităţi mici, SRL-uri cu un singur spaţiu comercial, cu un volum de activitate redus, magazinele de cartier".

Un alt aspect interesant, care reiese din statistica "KeysFin", este că cele mai multe societăţi comerciale care ajung în procedură de faliment au, în medie, între şapte şi nouă ani de activitate.

Analiştii recomandă celor interesaţi să semneze contract cu o firmă pentru a urmări evoluţia indicatorilor financiari. "Calitatea rezultatelor financiare trebuie să primeze la semnarea unui contract", afirmă cei de la "KeysFin".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb