ANALIZĂ: Liberalizarea energetică din 2017 scumpeşte încălzirea locuinţelor cu 25%

Valentin Busuioc
Companii #Imobiliare / 21 aprilie 2015

Liberalizarea energetică din 2017 scumpeşte încălzirea locuinţelor cu 25%

Liberalizarea energetică din anul 2017 va scumpi cu 25% încălzirea locuinţelor din ţara noastră, arată o analiză a Imopedia trimisă astăzi redacţiei.

Costurile cu întreţinerea ar putea deveni greu de susţinut, ceea ce ar putea conduce la la o nouă criză a creditelor în ţară. Proprietarii cu rate bancare ar putea fi în imposibilitate să strângă banii necesari lunar ca să-şi achite datoriile. În acest context, locuinţele verzi (care folosesc energie alternativă până la atingerea nivelului de autosustenabilitate) sunt singurele proprietăţi construite să facă faţă crizei energetice, susţin autorii analizei..

Liberalizarea pieţei din România se va întâmpla până la finele anului 2017, când vor fi eliminate şi ultimele subvenţii pentru energie acordate consumatorilor casnici.

Oficialii ONG-ului Romania Green Building Council (ROGBC), care militează pentru eficienţa energetică a clădirilor, au declarat: "Pentru mulţi dintre proprietari, liberalizarea se va face în primii ani ai unei ipoteci semnate pe 20 de ani, fapt care va adăuga o presiune continuă în toată perioada de ipotecare, din cauza preţului energiei. Se preconizează o creştere dramatică a utilizării şi a preţului energiei şi resurselor naturale, din cauza tendinţelor globale economice şi demografice".

Din fericire, locuinţele verzi au capacitatea să amortizeze sau chiar să anuleze un asemenea şoc financiar pentru proprietarii lor. În funcţie de tehnologia folosită, o asemenea locuinţă poate produce chiar mai mult decât necesarul de energie pentru gospodărie. Din păcate, însă, teama de finanţare a băncilor din România îi fac adesea pe proprietarii de locuinţe să investească mai puţin în proiectare şi construire. Astfel, ei ajung să aleagă locuinţele cu cel mai scăzut cost pe metru pătrat, care se încălzesc şi se răcesc mai scump, necesită întreţinere intensivă, renovări mai frecvente şi, pe termen lung, are o valoare mai mică decât cele sustenabile. Prin urmare, proprietarii locuinţelor convenţionale sunt mult mai predispuşi la un nou şoc bancar, avertizează Imopedia.

Reprezentanţii ROGBC au mai spus: "Un studiu realizat în 2013 asupra unui eşantion de 71.000 de locuinţe a relevat că riscurile ipotecare ale locuinţelor sustenabile sunt cu 32% mai reduse decât ale locuinţelor standard. Studiul a relevat, de asemenea, că locuinţele care erau peste nivelul standard de clasificare ca «verzi» prezentau un risc ipotecar şi mai mic. Economiile anuale la consumul de energie pentru locuinţele «verzi» echivalează cu una sau două rate ipotecare pe an".

Pentru eficientizarea costurilor implicate de o locuinţă, cel mai bun moment de intervenţie este la început, în stadiul proiectării iniţiale. Ulterior, se pot face modificări şi îmbunătăţiri, dar rezultatele sunt mai puţin spectaculoase. În plus, proprietarii trebuie să aleagă echipe de lucru care cunosc normele verzi dincolo de rigorile legale, punctează Imopedia.

La rândul său, ONG-ul Romania Green Building Council a transmis: "Normele în construcţii actuale şi obţinerea unui certificat de performantă energetică clasa «A», în România, presupun un nivel de eficienţă energetică mai redus. În plus, procesul de audit energetic este inconsecvent şi oferă prea puţine stimulente, pentru ca dezvoltatorul/investitorul să fie motivat să urmărească o performanţă mai bună. Asta şi pentru că se tem de faptul că clienţii nu vor fi capabili să recunoască performanţa energetică superioară a unei clădiri".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb