Analiză macro: Fără cipuri?

Ben Laidler, eToro
Comunicate de presă / 9 iunie 2021

FOCUS PE CIPURI: Industria mondială a semiconductorilor, cu venituri de 440 de miliarde de dolari, se confruntă cu o penurie care îngrijorează guvernele. După ani de deflaţie determinată de tehnologie, sectorul provoacă acum îngrijorări legate de inflaţie, iar criza de semiconductori se va prelungi probabil până anul viitor, afectând sectoare precum cel al automobilelor şi economii legate de ele cum ar fi cea a Germaniei. Nu vedem o creştere majoră a preţurilor cipurilor (a se vedea graficul), dar vedem că "cipurile au devenit noul petrol", cu o cerere foarte mare şi diversificată, cu mai puţină ciclicitate şi cu bariere înalte la intrare.

OFERTA: Aceasta s-a schimbat dramatic, îmbunătăţind profitabilitatea sectorului şi reducând ciclicitatea, dar totodată au crescut riscurile de întrerupere a aprovizionării, după cum am văzut anul acesta - de la incendii de fabrici la penurii de apă. Asistăm la o consolidare puternică a sectorului (există acum doar trei producători care produc cele sofisticate chipuri vs 20+ de producători acum două decenii), în timp ce investiţiile uriaşe (cheltuielile de capital, precum şi cele de cercetare şi dezvoltare reprezintă 30% din venituri) şi complexitatea produselor ("nu este ca atunci când construieşti rachete, este mai complicat") îi descurajează pe cei mai mulţi (planul de investiţii de capital de 100 de miliarde de dolari al TSMC).

CERERE: Anul 2020 a adus o "furtună perfectă" pentru sectorul auto, cu estimări greşite ale cererii, contracte pe termen scurt, aprovizionare "just-in-time" şi creşterea cererii din alte sectoare (PC-uri, 5G, constituiri de stocuri geopolitice), dar automobilele reprezintă doar circa 11% din cererea de cipuri faţă de peste 30% pentru PC-uri, respectiv pentru sectorul comunicaţiilor. Tendinţa generală a cererii globale continuă să crească vertiginos, cu un plus de 18% faţă de trimestrul I şi o creştere estimată de 12% pentru 2021.

CREŞTEREA PREŢURILOR: Companiile discută despre preţuri mai ridicate, dar până în prezent nu observăm o creştere amplă, toţi indicii (a se vedea graficul) rămânând în urma indicilor preţurilor de producători din SUA. Preţurile producătorilor americani de semiconductori sunt cu 1,2% mai mici faţă de anul trecut, preţurile de export din Taiwan (circa 30% din semiconductori) sunt mai mari cu 5% faţă de anul anterior, dar în scădere faţă de 2019, în timp ce preţurile de export din Coreea (circa 20% din exporturile de semiconductori) sunt cu 10,6% mai mari faţă de anul precedent. Se estimează că o creştere cu 10% a preţurilor cipurilor auto ar creşte costurile generale de producţie ale maşinilor cu doar 0,2%.

IMPACT: Indicele Philadelphia Semis (SOXX) a crescut cu 14% în acest an, doar cu puţin înaintea acţiunilor globale. Sectorul se încadrează într-un raport P/E de 23x, cu o creştere prognozată a câştigurilor de 31%. Aceasta este peste evaluarea medie globală, dar cu o creştere mai mică, deşi câştigurile au înregistrat revizuiri masive în sus. Cele mai importante acţiuni sunt TSMC, NVIDIA, ASML, Intel, Broadcom şi sunt bine reprezentate în portofoliile eToro @InTheGame şi @BigTech.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb