ANALIZĂ NOBLE SECURITIES: Preţul cerealelor, zahărului şi cafelei Arabica, în scădere constantă

Alexandra Oancă
Companii / 10 octombrie 2013

Preţul cerealelor, zahărului şi cafelei Arabica, în scădere constantă

Cotaţiile mărfurilor alimentare de larg consum precum porumb, grâu, orez, soia, zahăr şi cafeaua Arabica au înregistrat o scădere constantă în primele nouă luni ale anului la nivel global, potrivit unei analize realizat de firma de brokeraj Noble Securities membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

"Perspectiva de ansamblu a mărfurilor cuprinse în analiză arată pe primele nouă luni ale anului curent o scădere a cotaţiilor porumbului, grâului, orezului, soiei, zahărului şi cafelei Arabica, în timp ce preţul la cacao a crescut" a precizat Silviu Pojar, Manager Noble Securities - sucursala România.

Acest lucru se reflectă şi în indexul privind preţurile alimentelor, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care a înregistrat în septembrie cea de-a cincea lună consecutivă de scădere.

Până în septembrie, cotaţia grâului a avut per ansamblu o scădere moderată, iar cea a porumbului una dramatică

Silviu Pojar a explicat evoluţia cotaţiilor grâului şi porumbului astfel: "După ce în iunie - iulie 2012 atât porumbul, cât şi grâul au înregistrat creşteri de preţ abrupte şi semnificative, ulterior, în ultima parte a anului trecut, ambele mărfuri au intrat pe un trend de depreciere, continuat apoi în 2013. Totuşi, în timp ce cotaţia porumbului a scăzut inclusiv luna trecută (până la minimul ultimilor 3 ani), preţul grâului a marcat o creştere în trimestrul al treilea al acestui an (circa 3,6% apreciere la sfârşitul lui septembrie comparativ cu nivelul avut la 1 iulie), iar tendinţa s-a menţinut şi în prima decadă a lunii octombrie. Per ansamblul primelor 9 luni ale anului curent însă, cotaţiile grâului şi porumbului au scăzut consistent pe pieţele internaţionale; astfel, preţul grâului a coborât cu circa 13% la finele lui septembrie comparativ cu nivelul avut la începutul lui 2013, iar cotaţia porumbului a marcat la sfârşitul lunii trecute o scădere de 37% faţă de valoarea sa din ianuarie".

Deşi datele indică scăderi ale cotaţiilor cerealelor la bursă, cifrele din analiza Noble Securities sunt mult mai mici decât diferenţele de preţ la achiziţia cerealelor în ţara noastră. Astfel, producătorii agricoli autohtoni au raportat recolte bune anul acesta însă au afirmat că preţurile de achiziţie atât la porumb cât şi la grâu sunt cam cu 50% mai mici comparativ cu anul trecut.

Cotaţia orezului, relativ stabilă

Cotaţia orezului a variat puţin până în prezent înregistrând o scădere de circa 0,6% în primele nouă luni. "Merită precizat însă că, dacă în primele două trimestre din acest an am asistat la uşoare aprecieri ale preţului orezului, în cel de-al treilea trimestru cotaţia orezului a coborât cu circa 3% pe fondul estimării unei producţii mai mari în India, SUA şi alte ţări, care ar compensa scăderea recoltei din China (cauzată de condiţiile meteorologice nefavorabile din acest an)", a spus reprezentantul Noble Securities.

Cotaţia zahărului, fluctuantă

După aproximativ un an şi jumătate de deprecieri, luna trecută, preţul zahărului a crescut cu circa 10%, fapt ce a condus la o apreciere de aproximativ 7% în al treilea trimestru din 2013. Această evoluţie nu a fost suficientă pentru a compensa scăderile din prima jumătate a anului curent, aşa că la sfârşitul lui septembrie scăderea era de aproape 8% faţă de nivelul avut în ianuarie. "Creşterea preţului zahărului de luna trecută se datorează în principal scăderii producţiei globale de zahăr, în contextul în care cererea este în continuă creştere", a arătat Silviu Pojar.

Cafeaua Arabica, de doi ani în cădere liberă

Estimările experţilor de profil spun că 2013 va fi al doilea an consecutiv când cafeaua Arabica va înregistra scăderi majore de preţ pe pieţele internaţionale. După ce în 2012 cotaţia sa s-a prăbuşit cu aproximativ 37%, pe primele 9 luni ale anului curent preţul său a scăzut cu aproape 22%, ca urmare a producţiei globale foarte mari.

Cacao este cotat bine datorită producţiilor mici

Cotaţiile pentru cacao au fost în creştere cu circa 17% la sfârşitul lui septembrie comparativ cu începutul lui 2013, ca urmare a faptului că ploile abundente ameninţă serios producţia din Africa de Vest, cea mai mare regiune din lume cultivatoare a arborelui de cacao, potrivit analizei Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies deţine bănci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări. La rândul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies şi Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, "înrudite" ca business şi acţionariat majoritar. Acţionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki.

În 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a deschis în ţara noastră sucursala locală a firmei de brokeraj Noble Securities.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb