ANALIZĂ REUTERS Băncile se pregătesc pentru falimentul Greciei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 septembrie 2011

Băncile se pregătesc pentru falimentul Greciei

Bancherii se pregătesc pentru intrarea Greciei în faliment, iar speranţele lor se îndreaptă spre capacitatea Europei de a ridica urgent un zid în jurul sistemului bancar, suficient de puternic cât să prevină răspândirea crizei către alte ţări din zona euro, potrivit unei analize Reuters.

Studiul arată că reprezentanţii marilor grupuri financiare, participanţi la o conferinţă în timpul întâlnirilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, care s-au desfăşurat la finele săptămânii trecute, la Washington, au fost atât de pesimişti în ceea ce priveşte criza datoriilor de stat din zona euro încât au comparat riscurile de contagiune din pieţele financiare cu falimentul băncii americane "Lehman Brothers", produs în 2008.

Vikram Pandit, directorul general al "Citigroup" Inc., a declarat: "Expunerea financiară directă a sis-temului bancar european este gestionabilă. Care este impactul indirect? Veţi avea un şoc pe partea de cerere. Realitatea este că ar trebui să ne aşteptăm cu toţii la un impact asupra PIB-ului, dacă vom avea un şoc pe partea de cerere, care va afecta mediul de afaceri".

Principalul motiv de îngrijorare al bancherilor este că, în situaţia în care Grecia va intra în faliment, situaţia va declanşa o vânzare generală de datorii din zona euro, cauzând o criză financiară mult mai largă.

Un alt bancher a afirmat: "Perspectivele sunt foarte pesimiste. Trebuie să ne pregătim pentru falimentul Greciei. Nu cred că este cel mai probabil scenariu, dar trebuie să fim pregătiţi".

Andreas Schmitz, preşedintele asociaţiei bancare germane BdB, a menţionat că "o insolvenţă izolată a Greciei" ar putea fi gestionată. "Însă, dacă un val de falimente ar mătura Europa, situaţia arată diferit. Multe bănci vor fi în pericol, nu numai cele europene", a declarat Schmitz.

Bancherii estimează că s-ar putea confrunta cu pierderi de 60-80% pe deţinerile de obligaţiuni greceşti, în cazul intrării ţării în faliment.

Intrarea Greciei în incapacitate de plată ar distruge încrederea investitorilor în zona euro şi ar putea declanşa un efect de contagiune similar celui propagat de falimentul Lehman Brothers, avertizează cancelarul german Angela Merkel.

"Trebuie să luăm măsuri pe care le putem controla. Ceea ce nu putem face este să distrugem încrederea tuturor investitorilor şi să ajungem într-o situaţie în care aceştia ar spune că, dacă am făcut asta pentru Grecia, vom face acelaşi lucru pentru Spania, Belgia sau orice altă ţară. Atunci, nimeni nu îşi va mai băga banii în Europa", a afirmat cancelarul german.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb