ANALIZĂ SAXO BANK: T4 ne aduce un ciclu de alegeri din SUA cum nu am mai văzut niciodată

A.P.
Comunicate de presă / 14 octombrie 2020

T4 ne aduce un ciclu de alegeri din SUA cum nu am mai văzut niciodată

Ne temem că alegerile din SUA reprezintă cel mai mare risc politic pe care l-am văzut în câteva decenii, întrucât sfârşitul ciclului economic se întâlneşte cu inegalităţile, tulburările sociale şi o frenezie în creştere a pieţei, determinată de răspunsul politic la această profundă criză economică: rate zero ale dobânzii, sprijin infinit al guvernului şi al băncii centrale din SUA. Backstop-ul oficial masiv, cu garanţii pentru cerere şi locuri de muncă într-o lume a capitalismului de stat, înseamnă că pieţele şi libertatea individuală nu au fost niciodată mai atacate, conform unei analize Saxo Bank.

În natură, o criză pandemică sau ecologică ar fi dus la adaptare. Dar în sistemele noastre umane, oferim tot felul de injecţii artificiale de stimul, într-un efort zadarnic de a pretinde că lucrurile pot rămâne la fel. Acest lucru se reflectă brutal în cele două alegeri pentru preşedintele SUA pe care alegătorii americani se vor prezenta la urne în 3 noiembrie: bărbaţi foarte bătrâni, fără viziune.

La Saxo Bank Group, fiind mai practici, vedem trei probabilităţi distincte de acum până în Ziua Învestiturii, la 20 ianuarie 2021:

1. Alegeri contestate - probabilitate 40%

Rezultate:

Creşterea volatilităţii

Vânzări de acţiuni din cauza incertitudinii

Dolar SUA mai slab

Aurul, puternic

2. O victorie "curată" a lui Biden - probabilitate 40%

Rezultate:

Vânzări de acţiuni, în special în tehnologie (creşteri de impozite, concentrare pe monopoluri)

Creşterea acţiunilor "verzi"

Ratele mai mari ale dobânzii creează telenovele fiscale

3. O victorie a lui Trump - probabilitate 20%

Rezultate:

Volatilitatea creşte - încă patru ani de întrerupere a ordinii globale

Creşterea tensiunii dintre China şi SUA

Creştere de nevoie

Cel mai probabil, Congresul e divizat, ceea ce va însemna o capacitate mică de stimulare fiscală

Când scriam acest material, probabilităţile noastre erau în contradicţie atât cu sondajele, cât şi cu casele de pariuri. Biletul Biden-Harris este cel mai probabil pentru a câştiga Casa Albă şi, eventual, pentru a obţine o victorie curată - atât Senatul, cât şi Congresul. Matematica este serios încercată de preşedintele Trump, chiar mai mult decât era în 2016, dar atunci când vorbim cu investitorii din întreaga lume avem senzaţia că o mare majoritate continuă să "simtă" ceva, deci credem că preşedintele Trump va veni din nou din urmă şi va recupera în sondaje.

Trebuie să credem în ştiinţă, deşi acest tip de ştiinţă este defect. Sarcina noastră este de a defini consensul realităţii şi aici simţim că piaţa nu include în preţ, în mod corespunzător, atât riscurile unui rezultat contestat - cel mai mare risc pentru pieţe, fie ca urmare a alegerilor în sine, fie a obiecţiilor şi încercărilor lui Trump de a striga "fraudă"! - cât şi o victorie curată a lui Biden. Deoarece ambele sunt un risc, aceasta înseamnă că volatilitatea ar putea creşte dramatic.

SUA utilizează un sistem de voturi ale Colegiului Electoral în care câştigătorul are nevoie de 270 de voturi dintr-un total de 538 pentru a fi ales (cu două mici excepţii, câştigătorul majoritar din fiecare stat câştigă toate voturile electorale pentru acel stat, aşa cum Trump a câştigat alegerile din 2016 în ciuda pierderii votului popular). În prezent, sondajele indică faptul că Biden are 210-230 de voturi electorale, Trump ia sigur 110 şi restul de aşa-numite "state de luptă".

Preşedintele Trump nu ar trebui neglijat, deoarece poate reveni serios dacă va câştiga statele critice ca Wisconsin, Pennsylvania, Florida şi Michigan. Unii observatori spun că alegerile sunt atât de strânse, încât cele zece voturi din Wisconsin ar putea face diferenţa.

Nu trebuie să vă avertizez asupra sondajelor şi a pericolelor acestora, care au afectat grav rezultatele finale în statele cheie în 2016. Dar, aşa cum explică Anders Nysteen în analizele sale electorale, sondajele îşi modifică tehnicile de data aceasta pentru a se adapta la subreprezentare demografică, cum ar fi bărbaţii albi fără educaţie. Timpul va spune dacă sondajele se dovedesc mai exacte de data aceasta - o diferenţă sigură este că Trump este acum mult mai cunoscut.

Alegerile din SUA vor fi determinate de numărul de alegători care se prezintă în ziua alegerilor. Amintiţi-vă, la alegerile din SUA votează doar aproximativ 55% dintre americani. În cazul în care femeile şi, în special, tinerii - acum un număr demografic chiar mai mare decât în 2016 - decid să se înregistreze şi apoi să se prezinte la vot, vom vedea şansele biletului Biden-Harris crescând semnificativ, similar cu rezultatele bune pentru democraţi la alegerile mid-term din 2018.

Mesajul nostru principal este că alegerile din SUA vor veni cu o volatilitate şi un risc crescute. Oricine câştigă nu va schimba direcţia SUA prea mult. Ambii ar cheltui sume uriaşe de bani, ambii s-ar baza pe Fed pentru a sprijini condiţii flexibile de finanţare şi niciunul dintre ei nu ar căuta reforme profunde. Deci, într-o mare măsură, cei doi candidaţi la preşedinţie sunt diametral opus faţă de ceea ce au nevoie SUA.

Alegerile din SUA din 2020 reprezintă apusul unui ciclu politic determinat mai mult de capacitatea băncilor centrale de a menţine status quo-ul prin rate zero ale dobânzii şi dobânzi reale negative, decât reforma politică reală. Băncile centrale sunt din ce în ce mai impotente, ceea ce va însemna că politicienii vor fi pe locul în care vor aduce schimbările structurale pe care le necesită o lume cu prea multe datorii şi inegalităţi. Niciunul dintre aceşti doi candidaţi şi mixul lor de politici nu sunt la înălţimea sarcinii prezidenţiale, dar schimbările vor veni indiferent dacă le place sau nu, iar acest lucru va dovedi sigur că asistăm la ultimele alegeri din SUA în care predomină un preşedinte non-vizionar.

Eroul meu Groucho Marx a definit politica cel mai bine: "Politica este arta de a căuta probleme, de a le găsi peste tot, de a le diagnostica incorect şi de a aplica remedii greşite".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb