Analiză Storia: În decembrie, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 8% mai scumpe

S.B.
Companii #Construcţii / 9 ianuarie

Analiză Storia: În decembrie, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 8% mai scumpe

Preţul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în luna decembrie 2023, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, în timp ce preţul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 6%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX.

În luna decembrie, românii au făcut cu 55% mai multe contactări faţă de luna decembrie 2022, dar cu 25% mai puţine faţă de luna anterioară (noiembrie 2023). Cele mai mari creşteri de preţuri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele noi din Sibiu (+11%) şi la apartamentele vechi din Oradea (+14%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari oraşe de pe platforma de imobiliare Storia.

"Deşi luna decembrie este, în mod obişnuit, o lună mai puţin activă pentru piaţa imobiliară, datele noastre arată că în 2023 interesul pentru căutarea unei case a crescut semnificativ, românii interacţionând cu 55% mai mult cu anunţurile imobiliare faţă de luna decembrie 2022. Acest fenomen poate fi corelat şi cu modificările fiscale care vor intra in vigoare în luna ianuarie, subliniind influenţa pe care aceste schimbări o vor avea asupra dinamicii pieţei imobiliare," a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Anul 2024 aduce şi schimbări fiscale pe piaţa imobiliară. Spre exemplu, TVA-ul pentru achiziţionarea unei locuinţe cu o suprafaţă de cel mult 120 de metri pătraţi şi un preţ de cel mult 600.000 de lei fără TVA va creşte de la 5% la 9% începând din 1 ianuarie 2024. La fel ca până acum, această cotă redusă de TVA comparativ cu cota standard de 19% se aplică doar celor care sunt la prima achiziţie a unei locuinţe. Proiectul de lege propune o excepţie, prin care cumpărătorul poate beneficia în continuare de cota redusă de TVA de 5%, cu condiţia să îndeplinească două criterii cumulative: 1) să fi semnat un contract pentru plata unui avans în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2023, în vederea achiziţionării unei locuinţe eligibile pentru cota redusă de TVA, şi 2) să achite integral valoarea locuinţei în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2024, odată cu predarea acesteia de către dezvoltatorul imobiliar.

În Bucureşti, preţul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a ajuns, în decembrie 2023, la 1.656 euro/metru pătrat, un preţ cu 9% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, acestea au avut un preţ de cerere de 1.675 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat faţă de decembrie 2022.

CLUJ-NAPOCA: În luna decembrie 2023, preţul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.563 euro/metru pătrat, cu 6% mai mare comparativ cu decembrie 2022. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preţ mediu de cerere de 2.542 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat (decembrie 2023 vs. decembrie 2022).

IAŞI: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Iaşi a crescut cu 9% în luna decembrie 2023 faţă de luna decembrie a anului anterior, ajungând la 1.498 euro/metru pătrat. Apartamentele vechi au avut o creştere accelerată în luna decembrie, de 12% faţă de decembrie 2022, şi au avut un preţ mediu de cerere de 1.501 euro/metru pătrat.

TIMIŞOARA: În decembrie 2023, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.524 euro, cu 2% mai ridicat faţă de luna decembrie 2022. La apartamentele vechi se observă o creştere de 8% vs. decembrie 2022, acestea ajungând la un preţ mediu de cerere de 1.516 euro/metru pătrat.

BRAŞOV: Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Braşov a ajuns la 1.984 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat decât cel din decembrie 2022. Preţurile apartamentelor vechi au crescut accelerat în Braşov, cu 12% faţă de luna decembrie 2022, ajungând la o medie de 1.744 euro/metru pătrat.

SIBIU: În Sibiu, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 11% în luna decembrie 2023 vs. decembrie 2022, ajungând la 1.386 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, apartamentele vechi au ajuns la 1.460 euro/metru pătrat, un preţ cu 2% mai ridicat decât în luna decembrie 2022.

CONSTANŢA: În luna decembrie, apartamentele noi din Constanţa au avut un preţ de cerere de 1.747 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut preţuri medii de cerere cu 9% mai ridicate faţă de luna decembrie 2022, ajungând la o valoare de 1.642 euro/metru pătrat.

ORADEA: Preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.549 euro (în creştere cu 6% în decembrie 2023 vs. 2022), în timp ce apartamentele vechi au avut un preţ mediu de cerere de 1.446 euro/metru pătrat, cu 14% mai ridicat decât în aceeaşi lună a anului trecut.

CRAIOVA: În luna decembrie, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.562 euro/metru pătrat (în creştere cu 8% în decembrie 2023 vs. 2022), în timp ce preţul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.507 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat comparativ cu decembrie 2022.

Analiza a fost realizată de Storia - platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa "Drumul inteligent spre acasă", prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii în cunoştinţă de cauză.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Mai ieftine vreti sa spuneti!

    s c c r e t 

    1. plus ca volumul e in crash si ins a publicat si autorizatii in crash... deci clar nu sunt prea multe marje de profit la costuri balonate momentan..... nici nu e de mirare ca stau "betoane" incepute blocate de 3 ani deja... in orase.

      Dar asta "nu declaram" ca deranjeaza.... 

      declaram doar ca toate merg in sus.... 

      Si Clujul, ce face Clujul ....Clujelul nostru cu Boculetul "speculatul" in financiar... 

      s c c r e t 

      Oamenii sunt "optimisti". Si la cancer de exemplu, daca esti optimist, este ceva care creste, tumora creste. Deci e bine.

    Din nou o sa inceapa sa se construieasca apartamente minuscule cu doua camere de 30-35mp, ghetouri. Nu degeaba scade natalitatea, care in timp o sa aduca mai putine taxe, voturi, etc. Romanica in 20-30 de ani o sa ajunga un stat de pensionari, fara viitor. Felicitari PNL, PSD, UDMR!!!!!

    Pretul mediu de cerere....Pai ce relevanta are cat s-a cerut? Important este pretul la vanzare. Luati statistici de la notari, cu pretul de vanzare efectiv. Dar, stai asa, nu va mai convine, ca sunt preturile mai mici. Va dau o sugestie: faceti o statistica cu cat ar vrea proprietarii sa vanda. Iese mai bine pentru voi.

    Cat timp statul va recompensa pensionarii in dauna familiilor tinere cu copii, numarul de nasteri va fi din ce in ce mai scazut. Statul Roman a ales sa stimuleze categoriile sociale neproductive care sunt la sfarsitul vietii in detrimentul celor tinere. Tinerii fug pe unde pot. Avantaj deocamdata pentru pensionari. Cand se termina prostii care vor sa munceasca si sa traiasca in Romania o sa fie vai si de pensionari. Politicienii sunt iresponsabili. Nu avem ce astepta de la ei.

    ...

    1. ...

      Stima noastra si mandria, Coalitia de la Guvernare - ROMANIA!

      Asa e bine? 

    Fara populatie Romania nu are viitor. Policienii sunt porniti pe exterminarea populatiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb