ANALIZA TERMENE.RO: Jumătate dintre solicitanţii Certificatelor de Situaţii de Urgenţă sunt firme care aveau stabilitate financiară în anul 2019

B.F.
Companii / 9 aprilie 2020

Adrian Dragomir, CEO Termene.ro

Adrian Dragomir, CEO Termene.ro

Aproape jumătate din cele peste 7.600 de societăţi comerciale care au solicitat Certificate de Situaţii de Urgenţă până în acest moment sunt societăţi care aveau un risc scăzut de a intra în insolvenţă înainte de izbucnirea pandemiei COVID-19, este concluzia la care au ajuns specialiştii Termene.ro, informează un comunicat remis Redacţiei.

Datele, disponibile pe platforma BizZillla, prin care Termenero oferă prospectare, analize şi studii de piaţă, indică aşadar un trend îngrijorător: una din două societăţi afectate puternic este din categoria celor considerate drept parteneri siguri cu comportamente de plată corecte şi situaţie financiară solidă.

Adrian Dragomir, CEO Termene.ro, declară :"O firmă cu risc scăzut de intrare în insolvenţă este în general o firmă cu comportament cu o conduită de business corectă. (locuri de muncă sigure, plata datoriilor la timp sau strategie pe termen lung). Faptul că din doi solicitanţi, unul este din această categorie este cu atât mai delicat cu cât, în condiţii economice normale, acesta este privit ca un partener de încredere, alături de care oricine şi-ar dori să colaboreze."

Jumătate din certificatele pentru Situaţii de Urgenţă au fost solicitate de companii care activează în doar cinci domenii economice, restul de jumătate activând în alte câteva zeci de domenii economice, este una dintre tendinţele observate de analiştii Termene.ro.

Cel mai afectat domeniu este ce al restaurantelor şi barurilor unde peste 1.300 de companii au solicitat eliberarea unui Certificat de Situaţii de Urgenţă (1 din 5 solicitanţi de CSU provenind astfel din acest domeniu), urmat de comerţul cu produse non-alimentare cu peste 1.060 de astfel de certificate. Alte domenii puternic afectate sunt cel hotelier - 447, Saloanele de cosmetică şi coafură - 383 şi domeniul stomatologic - 341 de CSU.

Firmele care au obţinut până la acest moment Certificate privind Situaţii de Urgenţă cumulează la nivel naţional datorii în valoare de peste 32 de miliarde de lei, sume care reprezintă creanţe pentru partenerii de afaceri şi a căror plată, conform legislaţiei poate fi amânată. Un lucru benefic pentru cei dintâi, dar care poate crea probleme respectivilor parteneri, în contextul în care la terminarea stării de urgenţă (şi implicit a efectelor CSU) există mari rezerve că respectivele firme vor avea capacitatea de a onora imediat, respectivele plăţi.

Profitul estimat a fi obţinut de companiile care au solicitat CSU până în acest moment este de aproximativ 4,7 miliarde de lei. În contextul în care majoritatea beneficiarilor CSU sunt plătitori de impozit pe profit, aceste firme datorează bugetului de stat peste 0,5 miliarde de lei, sume a căror plată va putea fi amânată. De asemenea, reducerea sau închiderea activităţii din acest moment creează toate premisele unui profit net inferior aferent anului 2020 şi implicit unor impozite plătite (pentru cei care vor putea depăşi această situaţie) net inferioare.

Cifra de afaceri pe care se estimează că ar fi generat-o posesorii de CSU depăşeşte la finalul anului 2019 suma de 50 de miliarde de lei. Respectivele sume reprezintă bani încasaţi în general de la clienţii finali (majoritatea afacerilor pentru care s-a solicitat CSU) şi au ca efect în bugetul de stat, TVA-ul care reprezintă aproximativ 7,5 miliarde de lei. Reducerea activităţii va avea ca efect reducerea TVA-ului colectat la bugetul de stat, generat de activitatea comercială şi plătit de consumatorul final.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb