Acţiunea politică agresivă din prima jumătate a anului a băncilor centrale şi a guvernelor a determinat o revenire puternică pe pieţele de acţiuni şi o convingere generală că lumea va depăşi criza Covid cu mai puţine daune decât din criza financiară din 2008. Acţiunile au recuperat pe deplin pierderile la nivel global din timpul primului val al pandemiei, în ciuda veniturilor corporative globale care s-au prăbuşit cu 56%, conform unei analzie Saxo Bank.
Sursa citată spune că aşteptările sunt ridicate acum că am intrat în al treilea trimestru de profit, estimările sugerând o creştere de 106% a câştigurilor trimestriale, plus atingerea unui nou maxim istoric în al patrulea trimestru al anului 2021. Dacă sectorul corporativ va oferi acest reviriment, piaţa globală de capital va fi evaluată la 19,3x câştiguri în 2021. Nu este o evaluare nerezonabilă, având în vedere alternativele din piaţa obligaţiunilor.
"Reforma fiscală a lui Trump privind corporaţiile din 2017 este, de asemenea, esenţială pentru a înţelege de ce o realegere a lui este probabil cea mai bună opţiune pentru piaţa de capital. Participanţii la piaţă sunt obişnuiţi acum cu personalitatea lui Trump şi chiar relaţia SUA-China este într-o oarecare măsură previzibilă pentru companii şi investitori sub o administraţie Trump. O victorie a lui Biden, pe de altă parte, ar putea fi un stop direct pentru acţiuni, deoarece Biden a propus diverse modificări fiscale, care ar afecta cel mai greu serviciile de comunicaţii, asistenţa medicală şi tehnologia informaţiei, deoarece acele companii au cele mai mici rate de impozitare în general şi sunt mari utilizatori de bunuri intangibile. Deoarece aceste sectoare au alimentat piaţa de capital, există motive să credem că impulsul ar putea inversa modificările fiscale ale lui Biden. Întrebarea deschisă este dacă Biden îndrăzneşte să pună în aplicare modificările fiscale într-un context economic slab", se arată în comunicat.