ANBR avertizează cu privire la efectele în lanţ ale taxei pe zahăr

T.B.
Companii / 4 septembrie 2023

ANBR avertizează cu privire la efectele în lanţ ale taxei pe zahăr

Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare reiterează avertismentul că introducerea unei noi taxe pentru băuturile răcoritoare va avea un impact profund negativ atât asupra consumatorilor, prin scumpiri semnificative ale produselor, cât şi asupra întregului lanţ valoric al industriei, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Deşi scopul declarat al Guvernului este acoperirea golurilor din buget, o astfel de măsură disproporţionată şi discriminatorie nu va conduce decât la creşterea preţurilor, scăderea vânzărilor şi, implicit, la diminuarea încasărilor la bugetul de stat. Mai mult, o acciză pe băuturile răcoritoare, mai ales în rândul tinerilor, ar putea genera un consum mai ridicat de alcool, precum şi o creştere a pieţei negre, cu efecte negative pentru consumatorii români, bugetul de stat şi industria de băuturi răcoritoare, potrivit sursei citate.

"Sectorul nostru a fost deja penalizat cu o aşa-zisă taxă pe zahăr, mascată printr-o mărire a cotei de TVA de la 9% la 19%, aplicată de la 1 ianuarie doar pentru industria noastră, fie că vorbim de băuturi răcoritoare cu sau fără zahăr. Această nouă taxă propusă reprezintă o măsură profund discriminatorie, care vizează din nou băuturile răcoritoare, în timp ce ignoră conţinutul similar de zahăr din produsele alimentare. Aceasta impune o povară disproporţionată asupra consumatorilor români, care se confruntă deja cu o putere de cumpărare redusă din cauza inflaţiei generale în creştere, la care inflaţia alimentară are o contribuţie majoră. Mai mult, ea încurajează involuntar piaţa neagră şi comerţul ilegal, subminând economia locală. Consumatorii pot ajunge să opteze pentru variante mai ieftine şi de calitate inferioară sau chiar pentru alcool, agravând deja îngrijorătoarea problemă a consumului de alcool în rândul românilor. O taxă suplimentară - indiferent de forma pe care ar lua-o - nu ar aduce încasări suplimentare la bugetul de stat, din contră, ar împovăra şi mai mult industriile care au răzbit crizelor din ultimii ani şi ar avea efect multiplicator, cu impact negativ sever asupra consumatorului şi a economiei, în ansamblul său", a declarat Alice Nichita, preşedinte ANBR, conform comunicatului.

În comunicat se mai arată că introducerea unei noi taxe pentru băuturile răcoritoare este profund discriminatorie în comparaţie cu alte categorii de produse care conţin zahăr şi nu înţelegem de ce zahărul din băuturi este tratat diferit faţă de zahărul din produsele alimentare. În prezent, TVA-ul pentru băuturile răcoritoare are o cotă de 19%, indiferent dacă acestea conţin zahăr sau nu, în timp ce pentru alimente, care pot avea un conţinut de zahăr similar sau mai mare decât cel din băuturile răcoritoare, cota de TVA este de 9%. Nu există nicio diferenţă între zahărul din băuturi şi zahărul din alimente, iar băuturile răcoritoare reprezintă doar 3% din aportul mediu zilnic de calorii al unei persoane, conform unor studii realizate la nivel european, relatează sursa citată.

Consumatorii români, care se confruntă deja cu o reducere semnificativă a puterii de cumpărare în contextul creşterii exponenţiale a inflaţiei, vor fi primii afectaţi de o nouă taxare a băuturilor răcoritoare. Impactul imediat al unei noi taxe va determina, în primul rând, creşterea preţului mediu pe litru la raft între 15-25%, se mai arată în comunicat.

O astfel de măsură va favoriza comerţul transfrontalier ilegal pentru a evita taxele şi impozitele, conducând la un deficit în comerţul local şi o scădere a încasărilor la buget, relatează ANBR.

În plus, consumatorii, mai ales cei tineri, vor fi tentaţi să aleagă produse de calitate mai scăzută, pentru a-şi completa necesarul de zahăr, şi chiar să găsească alternative în afara categoriei, cum ar fi băuturile alcoolice care pot deveni mai accesibile, prin comparaţie. În prezent, băuturi alcoolice precum cidrul sau vinul nu sunt accizate în România. Acest aspect este foarte grav, în contextul în care România deja se situează peste media europeană la consumul de băuturi alcoolice în rândul copiilor şi adolescenţilor, informează sursa citată.

În comunicat se precizează şi faptul că piaţa băuturilor răcoritoare s-a contractat deja cu peste 6% în primele 6 luni ale acestui an, ca urmare a creşterii TVA. În acest context, o taxă suplimentară va duce la o scădere cumulată de aproximativ 15% a volumelor. Acest lucru se va traduce în reducerea vânzărilor, pe întregul lanţ valoric - de la fermierii care cultivă sfecla de zahăr în România, până la magazine, baruri şi restaurante.

Mai mult, lipsa predictibilităţii, a transparenţei decizionale şi a consultării în ceea ce priveşte ajustarea regimului fiscal din România, o abordare constantă în ultimii ani, descurajează investitorii şi poate conduce chiar la amânarea investiţiilor deja planificate. Menţionăm că, în perioada 2017-2020, contribuţia industriei la economia naţională s-a ridicat la peste 3,65 miliarde euro, din care peste 1 miliard de euro valoare adaugată brută directă, transmite ANBR.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb