ANC şi-a schimbat doar înfăţişarea

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 3 iunie 2005

Guvernul a transformat, printr-o ordonanţă de urgenţă, fosta Autoritate Naţională de Control în Autoritatea de Control a Guvernului (ACG). Preşedintele ACG este secretarul de stat Emanoil Neguţ, iar ministrul delegat pe acest segment - Cristian David. Noua Autoritate are ca sarcini efectuarea controlului administrativ intern în ministere, regii autonome, companii sau societăţi comerciale cu capital integral sau majoritar de stat. De asemenea, printre atribuţiile noului organism de control se numără verificarea aplicării acquis-ului comunitar, precum şi verificarea sesizărilor cu privire la conflictul de interese.

Cristian David apreciază că activitatea fostei autorităţi a fost contraproductivă, mai ales din cauză că ANC a avut în subordine mai multe instituţii, precum Garda Financiară, Inspectoratul Muncii sau Autoritatea Vamală, pe care nu a reuşit să le coordoneze. Cristian David susţine că ANC, sub conducerea fostului ministru, Ionel Blănculescu, şi-a demonstrat ineficienţa prin faptul că din cele 6.196 de controale efectuate, doar 100 de cazuri au ajuns pe masa PNA. Cristian David susţine că ACG se va orienta numai înspre cazurile mari de corupţie şi evaziune fiscală. Obiectivele specifice autorităţii se referă la controlul tuturor contractelor şi verificarea clauzelor acestora în cazul societăţilor în care statul a avut, înainte de privatizare, capital majoritar sau integral de stat.

Autoritatea va efectua controale la sesizarea premierului sau a preşedintelui. ANG poate, însă, să se autosesizeze în urma unor materiale apărute în presă sau a unor sesizări primite de la alte instituţii publice.

Sistemul sanitar, primul pe listă

Cristian David spune că Autoritatea şi-a început deja controalele în sistemul sanitar, iar raportul aflat aproape de final va fi prezentat săptămîna viitoare, în şedinţă de Guvern. Analiza sistemului sanitar s-a efectuat la nivel de case de asigurări, spitale şi furnizori. Preşedintele ACG, Emanoil Neguţ, precizează că autoritatea a efectuat şase controale: la Casa de asigurări din Capitală, în Tulcea, Arad, Argeş, Teleorman şi Buzău, unde au fost verificate modalităţile prin care au fost consumate fondurile alocate de la bugetul de stat, precum şi felul în care funcţionează sistemul de ambulanţe. Cristian David declară că verificările Autorităţii nu vor rămîne doar în formă de rapoarte, astfel că fiecare caz analizat va indica şi persoanele ce se fac responsabile pentru situaţia sistemului sanitar. Cristian David a precizat că toate aceste controale au vizat anul 2004.

Platforma industrială "Roman" a fost un alt obiectiv anchetat de Autoritatea de Control a Guvernului, iar rezultatele acestei verificări au fost prezentate premierului. Ulterior, Ministerul de Interne a emis un ordin de anulare a dispoziţiei prin care platforma "Roman" a devenit Parc Industrial. Cel de-al treilea control a vizat activitatea "Apelor Române", unde autoritatea a verificat modul în care au fost încheiate contractele de atribuire a lucrărilor, dar şi calitatea executării acestora. Raportul în cauză urmează să fie prezentat premierului, în şedinţă de Guvern, dar şi instituţiilor judiciare.

Ministrul delagat a precizat că o altă procedură de control aflată în derulare are ca obiect achiziţiile publice din domeniul IT. Cristian David mai spune că Autoritatea va verifica toate contractele publice asupra cărora există suspiciuni. În schimb, susţine domnia sa, "Sidex" Galaţi nu se află printre priorităţile ACG, deoarece nu există motive pentru care autoritatea ar trebui să verifice contractul încheiat de statul român şi investitorul indian "Mittal Steel". Totuşi, ministrul a adăugat că nu exclude posibilitatea ca o astfel de verificare să facă parte totuşi din atribuţiile autorităţii.

Fostul preşedinte al ANC, Ionel Blănculescu, susţine că nu s-a schimbat nimic în organizarea şi atribuţiile instituţiei de control, apreciind că, în sfîrşit, autorităţile au înţeles utilitatea acestui organism.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb