Anchetă antitrust privind fuziunea Deutsche Börse-LSE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 septembrie 2016

Anchetă antitrust privind fuziunea Deutsche Börse-LSE

Comisia Europeană a lansat o investigaţie cu privire la planul de fuziune a Deutsche Börse AG, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, cu London Stock Exchange Group Plc (LSE), operatorul pieţei acţiunilor din Londra, având temeri cu privire la competiţia din domeniu.

Ancheta vine în condiţiile în care o fuziune între cele două pieţe va pune laolaltă burse din Marea Britanie, Germania şi Italia, precum şi câteva mari case de clearing (compensare), dând naştere celui mai mare operator bursier din Europa.

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat ieri: "Pieţele financiare au o funcţie esenţială în economia europeană.

Trebuie să ne asigurăm că participanţii la piaţă vor continua să aibă acces la infrastructura de profil în termeni competitivi".

Conform autorităţii, o fuziune de asemenea proporţii ar putea elimina concurenţa pe segmente precum cele ale obligaţiunilor, derivatelor şi acordurilor de răscumpărare.

Amintim că, în luna august, o asociaţie a investitorilor retail din Europa a decis să facă lobby împotriva fuziunii Deutsche Börse cu London Stock Exchange, adresându-se oficialilor de la Bruxelles, pe care i-a avertizat că această tranzacţie va afecta puternic concurenţa din Europa.

Atunci, asociaţia investitorilor susţinea că fuziunea dintre cei doi operatori bursieri va crea un "cvasimonopol" pe piaţa de capital din Europa. Potrivit asociaţiei, operatorul bursier rezultat în urma fuziunii va atrage emitenţii mari de pe alte burse, în detrimentrul operatorilor mai mici, şi ar putea "dicta" valoarea comisioanelor şi a costurilor de listare. Totodată, asociaţia a subliniat: "Pentru mai multe segmente cheie, fuziunea LSE - Deutsche Börse va însemna o trecere de la un mediu concurenţial cu trei jucători majori la un mediu cvasimonopolist, dominat, în cea mai mare parte, de noul operator bursier. Astfel, fuziunea va duce la scăderea semnificativă a competiţiei şi la limitarea liberei alegeri".

Deutsche Börse şi LSE au decis, anul acesta, să dea naştere celui mai mare operator bursier european, printr-o fuziune în acţiuni evaluată la 27 de miliarde de dolari. Conform acordului dintre părţi, acţionarii Deutsche Börse vor deţine 54,4% din acţiunile noii entităţi, în timp ce investitorii LSE vor controla restul de 45,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb