ANCOM autorizează "RCS&RDS" să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum

Andrei Stan
Companii #Telecomunicaţii / 30 iunie 2017

ANCOM autorizează "RCS&RDS" să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a aprobat cererea "RCS&RDS" de a aplica propriilor clienţi anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană, dar şi în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE), pentru a-i permite companiei recuperarea costurilor de furnizare a serviciilor de roaming şi menţinerea tarifelor pentru serviciile oferite în România, în conformitate cu reglementările europene privind roaming-ul.

Potrivit unui comunicat al ANCOM trimis Redacţiei, suprataxele autorizate de instituţie sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în această zonă şi se pot aplica tuturor clienţilor "RCS&RDS" care consumă servicii de roaming în SEE începând cu 30 iunie 2017, data la care decizia ANCOM a fost comunicată "RCS&RDS" şi intră în vigoare, pentru o perioadă de maximum douăsprezece luni. În prezent, cartelele preplătite comercializate de "RCS&RDS" nu permit utilizarea serviciilor de roaming.

Suprataxele pot fi aplicate de operator de la prima unitate de consum utilizată în roaming în SEE şi numai pentru apelurile efectuate şi primite, respectiv date (MB/GB), precizează Autoritatea.

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de "RCS&RDS" sunt următoarele (valori fără TVA):

a) 0,031 Euro/minut, pentru apelurile efectuate;

b) 0,0108 Euro/minut, pentru apelurile primite;

c) 6,37 Euro/GB (0,00637 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 30 iunie - 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 Euro/GB (0,0049 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie - 30 iunie 2018.

Potrivit ANCOM, pentru apelurile efectuate în roaming în SEE, abonaţii "RCS&RDS" vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naţionale incluse, respectiv tariful pentru apeluri în afara reţelei plus suprataxa, după epuizarea minutelor naţionale incluse. Pentru apelurile primite în roaming în SEE, abonaţii companiei vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa.

De asemenea, pentru datele consumate în roaming în SEE, abonaţii "RCS&RDS" vor plăti, de la primul MB, numai suprataxa.

"Chiar dacă operatorul va aplica maximul suprataxei autorizate de ANCOM, abonaţii RCS&RDS ar urma să plătească în final tarife cu aproximativ 38% mai mici pentru apelurile efectuate, respectiv cu aproximativ 87% mai mici pentru datele consumate în roaming în SEE, comparativ cu tarifele pe care le plăteau în perioada 30 aprilie 2016 - 14 iunie 2017", se mai arată în comunicat.

Autoritatea precizează că "RCS&RDS" poate în continuare să stabilească o politică de utilizare rezonabilă a resurselor de roaming în SEE, caz în care devin aplicabile reglementările mecanismului "Roam like at home".

Potrivit reglementărilor europene privind roaming-ul, operatorii mobili care nu sunt în măsură să susţină comercial "Roam like at home", de exemplu ca urmare a tarifelor mici pe care le practică pe piaţa naţională, pot solicita şi pot fi autorizaţi de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus faţă de tarifele naţionale.

Până în prezent, ANCOM a primit o singură astfel de cerere, din partea "RDS&RCS". Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite să asigure posibilitatea companiei să îşi recupereze costurile pe care le suportă pentru a furniza propriilor clienţi servicii de roaming în SEE, fără a fi afectate condiţiile în care operatorul furnizează servicii mobile pe piaţa din ţara noastră.

Autorizarea ANCOM este valabilă douăsprezece luni şi poate fi reînnoită dacă se menţin motivele de autorizare. Autoritatea mai spune că va monitoriza "RCS&RDS" în tot acest interval, astfel încât operatorul să nu depăşească nivelul suprataxelor autorizate şi să nu recupereze mai mult decât costurile furnizării serviciilor de roaming în SEE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Fara taxe in roaming.

    Asa spune directiva europeana de la 15.06.2017 

    Eliminarea taxelor de roaming pentru utilizatori, programată pentru 15 iunie 2017, va permite consumatorilor să telefoneze, să trimită SMS-uri şi să folosească date pe mobil atunci când călătoresc în alt stat UE, la acelaşi cost ca şi acasă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb