ANCOM demarează o consultare publică privind noi drepturi de utilizare a spectrului radio, în perspectiva tehnologiilor 5G

Ziarul BURSA #Companii / 27 iunie 2017

ANCOM demarează o consultare publică privind noi drepturi de utilizare a spectrului radio, în perspectiva tehnologiilor 5G

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) demarează o consultare publică privind necesitatea şi oportunitatea organizării unei proceduri de selecţie competitive pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, menite să permită implementarea tehnologiilor de nouă generaţie, cunoscute sub denumirea de 5G, se arată într-un comunicat de presă al arbitrului telecom.

"Îmi doresc ca, în cel mult 5 ani, toate marile oraşe din România să se bucure de acoperire 5G şi ANCOM face, astăzi, primul pas către această nouă revoluţie industrială şi transformarea digitală a economiei şi societăţii româneşti. Am putea fi, din nou, printre primele ţări din UE care demarează o astfel de licitaţie, cu siguranţă prima din regiunea de est, după cum în 2012 am fost autorii unei premiere est-europene în domeniul licitaţiilor de spectru", declară Adrian Diţă, preşedintele ANCOM, conform Agerpres.

Potrivit Autorităţii, o viitoare procedură de selecţie competitivă va avea ca obiect acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în noile benzi de frecvenţe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicaţii mobile terestre de bandă largă, respectiv 694-790 MHz şi 1452-1492 MHz, precum şi în sub-benzile de frecvenţe rămase neadjudecate în urma procedurilor de selecţie anterioare, respectiv 791-796 MHz/832-837 MHz, 2530-2570 MHz/2650-2690 MHz, 3410-3420 MHz/3510-3520 MHz şi 3450-3465 MHz/3550-3565 MHz.

"Benzile care fac obiectul consultării contribuie la asigurarea resurselor de spectru necesare pentru dezvoltarea eficientă a serviciilor de comunicaţii în contextul avântului consumului de internet mobil, dar şi la implementarea tehnologiilor de nouă generaţie, cunoscute sub denumirea de 5G sau IMT-2020. Această nouă tehnologie de comunicaţii va permite conectarea tuturor obiectelor inteligente pe care oamenii le vor folosi în viitor: oraşe inteligente, case care se vor administra singure, maşini autonome, servicii publice digitale pentru cetăţeni şi firme. Pentru toate acestea este nevoie de comunicaţii radio, adică fără fir, cu acoperire peste tot, la super-viteze, şi o capacitate enormă - pentru o densitate imensă de utilizatori. Având în vedere importanţa resursei limitate de spectru disponibil, a impactului deciziei ce urmează a fi luată cu privire la viitorul utilizării acestor benzi de frecvenţe şi efectele asupra pieţei de comunicaţii electronice din România, ANCOM consideră necesară consultarea tuturor părţilor interesate în scopul asigurării transparenţei şi imparţialităţii în procesul decizional şi a predictibilităţii măsurilor adoptate", se notează în comunicatul citat.

Chestionarul publicat, luni, pe site-ul ANCOM urmăreşte să obţină din partea actorilor din piaţă informaţii privind gradul de interes pentru achiziţionarea drepturilor şi utilizarea acestor benzi, precum şi perioada când ar fi oportună organizarea licitaţiei. "De asemenea, prin deschiderea acestui dialog cu cei interesaţi, Autoritatea urmăreşte să clarifice o serie de aspecte tehnice şi economice ţinând de accesul în aceste benzi de frecvente, precum şi elemente care ar putea influenţa rezultatele, cum ar fi designul procedurii de selecţie, benzile care se licitează împreună, cantităţile optime de spectru care să poată fi adjudecate de un singur operator şi unele obligaţii ataşate licenţelor", conform arbitrului pieţei telecom din România.

Persoanele interesate sunt invitate să parcurgă şi să completeze chestionarul publicat pe pagina de Internet a Autorităţii până la data de 26 iulie 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb