ANCOM: Piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe este concurenţială

Adina Lateş
Companii / 12 noiembrie 2015

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a stabilit astăzi în cadrul Consiliului Consultativ cu reprezentanţii industriei faptul că piaţa relevantă de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieţei cu amănuntul este concurenţială, astfel că nu mai este necesară intervenţia de reglementare pe această piaţă, informează un comunicat al ANCOM.

În consecinţă, ANCOM a retras obligaţiile impuse anterior Telekom Romania Communications, considerând că societatea nu mai deţine putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces la elemente de infrastructură.

"Orice intervenţie de reglementare ex ante la nivelul unei pieţei de gros este necesară şi justificată numai în măsura în care ar avea ca efect beneficii reale pentru utilizatori, transformând piaţa cu amănuntul corespunzătoare într-o piaţă concurenţială în mod durabil. În acest caz, dat fiind faptul că analiza ANCOM a arătat că pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe există o concurenţă puternică bazată pe infrastructuri, care se va menţine în orizontul de timp al analizei, Autoritatea a stabilit că reglementarea ex ante pe piaţa de gros corespunzătoare nu mai este necesară", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, decizia ANCOM adoptată astăzi în cadrul Consiliului Consultativ este rezultatul unui demers periodic de reanalizare a pieţelor susceptibile de reglementare ex ante din sectorul comunicaţiilor, acesta fiind unul dintre cele mai importante instrumente pentru asigurarea concurenţei creat de cadrul de reglementare european şi implementat în România de ANCOM. Măsura se înscrie în strategia ANCOM de promovare a concurenţei bazate pe infrastructuri şi stimulare a investiţiilor în infrastructura de comunicaţii şi respectă principiile oportunităţii şi proporţionalităţii.

"Analiza precedentă, realizată de Autoritate în anul 2010 la nivelul pieţei relevante corespunzătoare serviciilor de acces la elemente de infrastructură, a arătat că Romtelecom (în prezent, Telekom Romania Communications) avea putere semnificativă pe această piaţă de gros. Astfel, operatorului i s-au impus în 2010 o serie de obligaţii specifice. În urma acestei noi analize de piaţă care demonstrează că Telekom nu mai deţine putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces la elemente de infrastructură, ANCOM retrage prin decizia adoptată astăzi obligaţiile de transparenţă, nediscriminare, acordare a accesului, precum şi de control al tarifelor şi de evidenţă contabilă separată, impuse societăţii Telekom în ceea ce priveşte serviciile de acces la bucla locală. Cu caracter tranzitoriu, pentru contractele în derulare, aceste obligaţii se vor menţine timp de un an de la data intrării în vigoare a deciziei ANCOM, în timp ce obligaţia privind evidenţa contabilă separată va fi retrasă începând cu situaţiile financiare aferente anului 2015", se mai prezintă în comunicatul amintit.

Analiza ANCOM a arătat că atât în prezent, cât şi în orizontul de timp al analizei, piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se va menţine concurenţială. Piaţa este dinamică, fluidă şi în creştere continuă, România înregistrând cel mai ridicat grad de concurenţă la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, cu un număr de peste 750 furnizori de servicii de acces la internet în bandă largă la puncte fixe în anul 2014, cu peste 60% dintre conexiunile de acces cu viteze de cel puţin 30Mbps şi cu peste 2/3 din populaţie în localităţi acoperite de cel puţin trei reţele apte să ofere acces la internet la puncte fixe.

În acest context, reprezentanţii ANCOM subliniază faptul că rata relativ scăzută de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe este cauzată de factori precum gradul redus de penetrare a terminalelor care permit accesul la internet de acasă, gradul redus de alfabetizare digitală, precum şi nivelul scăzut al venitului mediu pe cap de locuitor, în special în mediul rural, şi nu de lipsa de concurenţă.

De asemenea, analiza ANCOM arată că pe piaţă există un grad înalt de inovare şi diferenţiere a produselor aşa cum rezultă din gama largă de produse, vitezele diverse de transmisie şi ofertele variate de preţ. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, în special pentru cele cu viteze de transmisie de cel puţin 30 Mbps, sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

În perioada care urmează, decizia ANCOM va parcurge procesul de consultare europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb