ANDREEA PAUL:  "Ponta, bani la buget din impozitarea bacşişului, după ce a pierdut din creşterea contrabandei cu ţigări"

Elena Deacu
Companii / 24 aprilie 2015

Economia subterană în România este estimată la 44 miliarde euro, iar bacşisul reprezintă picătura în ocean, susţine prim-vicepreşedinte PNL, Andreea Paul, care susţine că premierul Victor Ponta vrea să aducă la buget 35 de milioane euro anul acesta din impozitarea bacşişului după ce anul trecut a pierdut de 7 ori mai mult din creşterea contrabandei cu ţigari.

De pildă, comerţul ilicit cu ţigarete a crescut de la 12% în iulie 2013, la 19% în ianuarie 2015, ceea ce echivalează cu pierderi suplimentare de peste 200 milioane euro la buget din accize şi TVA, "ca să dau un singur exemplu de sursă majoră de evaziune tolerată de PSD, Responsabil: guvernul Ponta", transmite deputatul.

Aceasta susţine că să "nenoroceşti atâtea firme mici, dar să tolerezi mafia evaziunii este intolerabil. Să pui firmele să emită doua bonuri fiscale pentru o singură plată, dar să nu deranjezi tirurile cu ţigări, alcool sau alte bunuri de contrabandă sau evaziune este intolerabil. Să investeşti atâtea vorbe şi imagine în rezultate atât de mici este intolerabil".

Potrivit domniei sale, "PSD nu a avut niciodată voinţă în lupta cu marea evaziune fiscală. Concret, achiziţia unui Roboscan (invenţie românească patentată) pentru scanarea tirurilor costă între 1 - 1,5 milioane euro. Nu se doreşte dotarea corespunzătoare a vămilor, iar contrabanda şi evaziunea cresc alarmant".

Din bacşişul impozitat de PSD anul acesta guvernul estimează încasări de circa 35 de milioane euro, precizează Andreea Paul, adăugând că anul viitor suma estimată a fi încasată echivalează cu costurile cu personalul ANAF, ceea ce înseamnă că guvernul Ponta îşi propune să plătească salariile angajaţilor ANAF din impozitele plătite de români pe bacşiş de circa 68 de milioane euro.

"În domeniul combaterii evaziunii fiscale avem nevoie de o politică bazată pe fapte, pe legi clare şi simple, taxe mai mici, prevenţie, nu pe vorbe, ameninţări şi promisiuni. Economia subterană este peste tot, este mare şi costisitoare, este nedreaptă pentru cetăţenii şi companiile care îşi plătesc taxele. Un calcul simplu arată că cele peste 44 de miliarde de euro din economia subterană ar fi suficiente pentru a creşte de 20 de ori numărul de kilometri de autostrăzi în România", mai arată reprezentantul PNL.

În cadrul Conferinţei Internaţionale dedicate Economiei Subterane şi Taxarii organizată de Euromonitor şi ITIC, în perioada 23-24 aprilie 2014, deputatul arată că a prezentat în premieră 5 concluzii ale unei cercetari, elaborate în colaborare cu colega Adriana Davidescu, legat de impactul pe care economia subterană îl are asupra industriei, comerţului şi dezvoltării economice. Astfel, potrivit Andreei Paul, 1. Creşterea cu 1% a economiei oficiale duce la scăderea cu aproximativ 0,6% a economiei subterane, 2. Reducerea cu 1% a economiei subterane duce la creşterea exportului de bunuri şi servicii cu 0,43%, 3. Reducerea cu 1% a economiei subterane duce la creşterea producţiei industriale cu 0,9%, 4. Creşterea investiţiilor străine cu 1% duce la scăderea cu 0,15% a economiei subterane după primele trei trimestre, 5. Reducerea cu 1% a economiei subterane ar duce la creşterea cu 1,4% a numărului de kilometri de autostrăzi.

"Acestea sunt acţiunile pe care guvernul ar trebui să le întreprindă, nu închiderea a sute de firme administrate de mici antreprenori. Fără aceste soluţii de fond, consistente, care să nu facă atractive câştigurile din economia subterană, sporirea numărului de controale devine ineficientă în combaterea marii evaziunii fiscale. Aşadar, PNL are datoria şi şansa de a transforma statul prădator al PSD în statul partener al românilor", conchide Andreea Paul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb