ANDREI CIORBA, NETWORKING SOLUTION ARCHITECT LA S&T ROMÂNIA: "Flexibilitatea - principalul beneficiu al cloud-ului pentru orice piaţă"

Companii / 11 august 2021

Andrei Ciorba, Networking Solution Architect la S&T România

Andrei Ciorba, Networking Solution Architect la S&T România

Interviu cu Andrei Ciorba, Networking Solution Architect la S&T România

Andrei Ciorba, Networking Solution Architect la S&T România, s-a clasat pe locul I la etapa internaţională a concursului C3 Global Cloud Skills v-Tour, desfăşurată pe 11 iunie 2021. Scopul competiţiei este acela de a selecta cel mai bun profesionist care activează în momentul de faţă în domeniile Cloud, Data & AI sau Developer la nivel global. Succesul lui vine după ce a câştigat locul I la etapa naţională din primăvara acestui an. Domnia sa ne-a răspuns la câteva întrebări legate de această performanţă.

Reporter: Ce aţi învăţat în urma acestei experienţe internaţionale?

Andrei Ciorba: Consider că printre "efectele secundare" ale unei astfel de competiţii se numără şi faptul că, în acest context, ai ocazia să iei contact direct cu două aspecte foarte importante ale industriei IT. În primul rând trebuie să demonstrezi că stăpâneşti tehnologiile şi inovaţiile relevante în prezent pentru mediul IT, ceea ce de multe ori e un challenge în sine, mai ales în zona extrem de dinamică a cloud-ului. În al doilea rând, e totuşi o competiţie, deci ai ocazia să interactionezi direct cu specialiştii în cloud şi, inevitabil, te vei confrunta direct cu expertiza persoanelor tehnice din acest domeniu. Deci, pe scurt, înveţi ce e relevant atât pe partea tehnologiilor, cât şi a skill-urilor profesionale.

Reporter: Ce provocări noi v-a adus etapa internaţională faţă de cea din ţară?

Andrei Ciorba: Dacă îşi mai aminteşte cineva zilele de elev, probabil că îşi aminteşte şi că un subiect de matematică (să zicem) de la admiterea la facultate sau de la BAC nu era cu nimic mai dificil decât un subiect dintr-o banală teză de liceu, însă contextul, stresul şi miza pentru care luptam îi creau un impact mult superior. La fel s-a întâmplat şi aici, cu un factor adiţional dat de faptul că testul de la etapa internaţională s-a dat într-o conferinţă video, live, cu toti ceilalti câştigători ai etapelor naţionale, unii chiar campioni din anii trecuţi. Cu siguranţă a fost un mediu mult mai competitiv.

Reporter: Ce alte moduri de învăţare aplicaţi în cariera dumneavoastră şi cum continuaţi să creşteţi pe plan profesional?

Andrei Ciorba: Toate certificările pe care le deţin şi pe care le-am obtinut în ultimii 12 ani le-am dobândit prin self-study, deci prin a fi autodidact. Folosesc cărţi, cursuri video şi documentaţiile oficiale când învăţ o tehnologie nouă, însă prefer o carte unui curs video pentru că îmi permite să accelerez ritmul de parcurgere la o viteză confortabilă pentru modul meu de învăţare. În general, creşterea pe plan profesional încerc să o adresez pe două direcţii, adică aleg atât certficări de impact mare profesional, apreciate la un interviu (ex. CCIE, CISSP), cât şi certificări care mă ajută să ţin pasul cu evoluţia tehnologiei (ex. cybersecurity prin CEH, CySA+, certificări pentru Docker, Terraform, Google Cloud, etc), unele fiind chiar domenii de nişă aflate la mare căutare pe piaţa IT. Spre exemplu, aproape că nu mai există job description care să ceară abilităţi de cloud dar să nu solicite şi cunoştinţe de automatizare programatică a infrastructuri de cloud, prin cod sursă, cum ar fi Terraform.

Reporter: Cum vedeţi viitorul tehnologiei cloud pe piaţa românească?

Andrei Ciorba: Sunt de părere că oamenii încearcă întotdeauna să creeze un viitor mai bun, chiar şi când vine vorba despre tehnologie. Oamenii şi companiile vor alege soluţia pe care o consideră cea mai bună la momentul respectiv şi care are toate sansele să le asigure un viitor pozitiv. Problema e că acest "cel mai bun" înseamnă lucruri foarte diferite pentru orice companie - poate fi cel mai mic cost, cea mai buna performanţă, cel mai mic efort de migrare/integrare, cel mai uşor de adoptat pentru echipa de infrastructură, etc. şi, cu siguranţă, nu le putem avea pe toate. Însă avem de unde alege şi cred ca acesta este principalul beneficiu al cloud-ului pentru orice piaţă, nu doar cea românească: flexibilitatea. Mai e nevoie ca fiecare companie să se gândească ce e relevant pentru viitorul ei şi să şi creăm un pic de "awareness" în piaţă, astfel încât companiile să realizeze că infrastructura şi aplicaţiile pot să funcţioneze mai stabil şi să fie administrate cu mai puţine bătăi de cap decât au făcut-o în ultimii zeci de ani. Există acest "awareness" pe piaţa românească, dar într-o măsură foarte mică şi cred că aici avem nevoie să mai lucrăm: să "educăm" atât companiile dar şi proprii noştri angajaţi, pentru că, fără aceşti specialişti, cloud-ul nu ar avea niciun viitor.

Reporter: În ce masură experienţa dobândită în cadrul proiectelor în care ai fost implicat la S&T România v-a ajutat în pregătirea pentru această competiţie?

Andrei Ciorba: Experienţa din S&T România, cel puţin până în momentul de faţă, se axează în primul rând pe infrastructuri non-cloud, sau aşa-numitele infrastructuri "on-prem". Cu toate acestea, principiile şi o parte din concepte, în special cele legate de reţelistică (acesta fiind si departamentul în care lucrez), se aplică în egală măsură şi în zona de cloud. Este infinit mai uşor să transpui nişte concepte deja cunoscute într-un context nou decât să le adopţi de la zero.

Cloud-urile, însă, sunt medii mult mai complexe, nu se rezumă doar la partea de reţelistică, şi, cu regret, nu am avut ocazia să fiu implicat în proiecte dedicate de cloud sau de automatizare în cloud până în acest moment. Cu toate acestea, observând modul în care atât proiectele cât şi cultura companiei sunt într-o continuă si rapidă evoluţie, rămân încrezător în oportunităţile pe care le vom descoperi împreună.

Reporter: Mulţumesc!

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb