Rolul pieţei de capital în dezvoltarea economică a României ar putea creşte în acest deceniu, în contextul intensificării procesului de digitalizare şi persistenţei la un nivel redus al costurilor reale de finanţare, consideră Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania. Acesta precizează că dezvoltarea economiei interne, în ultimele decenii, nu a fost dependentă de piaţa de capital, fiind puternic susţinută de finanţarea bancară şi de investiţiile străine directe.
"Piaţa de capital - considerată drept forma cea mai apropiată de piaţă cu concurenţă perfectă - a avut un rol fundamental în procesele de finanţare şi dezvoltare îndeosebi în perioada de după Al Doilea Război Mondial la nivelul economiilor capitaliste. Pe bursă se stabilesc prin intermediul tranzacţiilor din fiecare zi cele două elemente fundamentale pentru succesul investiţiilor: valoarea companiilor listate şi percepţia de risc. Relaţia dintre bursă şi dezvoltarea economiei este aproape perfectă în SUA, prima economie a lumii, cu o pondere de 24% din PIB-ul mondial înainte de incidenţa pandemiei. Pe de altă parte, dezvoltarea economiilor din Europa continentală a fost tradiţional mai dependentă de finanţarea din sectorul bancar", arată Rădulescu, care precizează că coeficientul de corelaţie între PIB/locuitor şi capitalizarea bursieră/PIB în Germania este inferior celui înregistrat în SUA.
Cu toate acestea, adaugă analistul, cel puţin în istoria Germaniei au existat momente în care rolul pieţei de capital a fost adus în prim plan, cum ar fi perioada de la finalul anilor 1960.
"De asemenea, Uniunea Europeană a lansat după incidenţa Marii Recesiuni proiectul Uniunii Pieţelor de Capital, conştientizând rolul fundamental în procesele de convergenţă regională şi dezvoltare economică. În ceea ce priveşte ţările din Europa Centrală şi de Est analiza evidenţiază evoluţia din Polonia, cea mai importantă economie din regiune, dar şi ţara care a implementat constant reforme pentru dezvoltarea bursei. Conform estimărilor elaborate, coeficientul de corelaţie dintre PIB/locuitor şi capitalizarea bursieră/PIB (componentele tendinţă) s-a situat la aproximativ 55% în perioada 2003-2019", precizează economistul.
Pe de altă parte, Rădulescu atrage atenţia că în cazul României se observă o evoluţie divergentă între dinamica PIB/locuitor şi capitalizarea bursieră/PIB în intervalul 2003-2019 (vezi grafic).
"Cu alte cuvinte, dezvoltarea economiei interne în ultimele decenii nu a fost dependentă de piaţa de capital, fiind puternic susţinută de finanţarea bancară şi de investiţiile străine directe. În încheiere atragem atenţia cu privire la perspectiva creşterii rolului pieţei de capital în dezvoltarea economică în acest deceniu, mai ales în contextul intensificării procesului de digitalizare şi persistenţei la un nivel redus a costurilor reale de finanţare", mai notează Andrei Rădulescu.
1. Dupa cum se vede
(mesaj trimis de gogu în data de 12.11.2020, 13:27)
Dupa cum se vede tot prosti am ramas. Pai ce ai facut ma poporule, iar ai votat PSD si PNL, iar acum te vei vaita ca astea nu fac nimic pentru tine. Pai ma poporule ce iti mai place sa te vaieti si sa votezi PSD si PNL care ti-au vandut resursele pe gratis (petrol si gaz). Avem gaz de exportat la ungurii sa le fie cald si bine, iar ai tai sa stea in frig ca nu ai fost in stare sa maresti infrastructura (35% acoperire in Romania fata de 95% in Ungaria) si tu popor vii si ii votezi, iar si iar sau lasi sistemul la nesfarsit sa decida pentru tine. Mafioti si Hoti asta votezi mai poporule, daca ai fi normal PSD=PNL=1%.