ANEIR mizează pe o depreciere a monedei europene

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 iulie 2010

Moneda europeană şi-a continuat avansul în faţa celei naţionale, Banca Centrală stabilind un curs oficial de 4,3688 lei pentru un euro - nou maxim istoric. Dealerii din piaţă spun că volatilitatea din piaţa a fost ridicată, pe fondul unor fluctuaţii foarte ridicate ale ratei de schimb. "Moneda euro a deschis şedinţa de tranzacţionare la 4,3870, urmând o depreciere până la 4,35, revenind în jurul prânzului la 4,37 şi stabilizându-se în jurul aces-tei valori", a declarat un dealer.

Preşedintele Aşociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR), Mihai Ionescu, consideră însă că această depreciere a moedei naţionale este doar de moment. Domnia sa a precizat: "Teoretic trebuie să fim fericiţi că a crescut cursul, însă, anul trecut, am avut o experienţă neplăcută, când creşterile de curs au creat un entuziasm în rândul exportatorilor, care au încheiat multe contracte în speranţa că vor şi încasa bani mulţi, iar când aceştia s-au dus la bancă să-şi încaseze banii, au constatat că rata de schimb s-a depreciat".

Aşa am pierdut în jur de 7.000 de firme, din cauza evoluţiei cursului". Preşedintele Asociaţiei a mai declarat că nu optează pentru o evoluţie bruscă a cursului. "Ne menţinem marja de 4,1 - 4,3 lei/euro, cu mici variaţii cum am avut acum câteva luni", a spus domnia sa, adăugând că Banca Centrală trebuie să apere inflaţia şi una din metode este tocmai cursul de schimb. "BNR este un actor prezent în piaţă, care poate calma spiritele şi trebuie să dea un semnal de continuitate", a mai spus Mihai Ionescu. Domnia sa a reamintit că acest curs a fost singura ancoră care a ajutat la creşterea exporturilor în ultimele şapte luni. "În nouăsprezece luni, datorită cursului, ritmul de evoluţie a exporturilor este mai mare decât cel al importurilor, astfel am redus masiv deficitul comercial", a explicat domnul Ionescu. Oficialul ANEIR a precizat că, în urma majorării TVA şi a deprecierii leului, importurile vor scădea, în special cele de echipamente şi utilaje.

Analiştii spun că în momentul în care vedem o stabilizare a cursului, tendinţa populaţiei este să-şi schimbe economiile în valută. "Panica aceasta a fost şi în anul 2009. Pericolul ar consta într-o stabilizare a cursului la un nivel înalt, însă, o stabilizare de o lună, nu de câteva zile, deoarece acest lucru s-ar resimţi în preţuri", ne-a spus un analist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb