Angajaţii români lucrează şase zile pe lună doar pentru stat

F.A.
Companii / 11 decembrie 2013

Angajaţii din ţara noastră lucrează aproximativ şase zile pe lună doar pentru a-şi plăti taxele salariale către stat, aproape dublu comparativ cu ucrainenii, dar cu o zi mai puţin decât ungurii, potrivit unei analize realizate de Accace şi trimise astăzi redacţiei.

Studiul ia în calcul contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul obţinut din salarii valabile la sfârşitul lunii noiembrie, în Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Cehia, datorate de angajaţii cu un salariu net de 1.000 de euro, cu un program de lucru de opt ore pe zi, timp de 21 de zile pe lună. Ungaria conduce în clasament, cu circa 34% din timpul de muncă lunar, urmată de Cehia şi România (aproximativ 30% fiecare). Polonezii şi slovacii muncesc în jur de cinci zile (25%), iar ucrainenii doar puţin peste trei zile (18% din timp). Totuşi, aceştia din urmă au un nivel foarte scăzut al contribuţiilor sociale datorate de angajat, spre deosebire de salariaţii din restul ţărilor analizate.

Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România, a explicat: "Deoarece majoritatea angajaţilor îşi negociază salariul net, foarte mulţi dintre aceştia nu sunt cu adevărat conştienţi că diferenţa dintre salariul brut şi cel net reprezintă timpul de lucru efectiv pe care aceştia îl prestează într-o lună doar pentru a-şi plăti toate aceste taxe către stat".

Situaţia în ţările comparate în ceea ce priveşte contribuţiile datorate statului de către angajatori este destul de echilibrată, cu excepţia Poloniei, unde angajatorul datorează cele mai scăzute taxe pentru plata unui salariu net de 1.000 de euro. La polul opus, se situează Cehia, unde angajatorul plăteşte taxe de aproape 500 de euro, pentru a acorda acelaşi salariu net. În acest top, ţara noastră ocupă penultimul loc, după Polonia, angajatorii plătind către stat contribuţii sociale de aproximativ 400 de euro.

Grupul Accace oferă, la nivel mondial, servicii de externalizare, consultanţă, contabilitate, raportare financiară etc. Cifra de afaceri anuală depăşeşte 9 milioane de euro. Printre clienţii Accace, se numără: GE Capital Real Estate, Allianz, ING, Pirelli, Goodyear, Yamaha, Scania, ASUS, Sharp etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb