Angajatorii români prognozează creşterea numărului de angajaţi în iulie-septembrie 2017

Cristina Radu
Companii / 13 iunie 2017

Angajatorii români prognozează creşterea numărului de angajaţi în iulie-septembrie 2017

Prognoza de angajare pentru al treilea trimestru este pozitivă în toate regiunile ţării şi în nouă din zece sectoare de activitate analizate, conform unui comunicat de presă trimis de ManpowerGroup. 28% dintre angajatorii din România plănuiesc să-şi sporească numărul de angajaţi în următorul trimestru, în iulie - septembrie, potrivit studiului ManpowerGroup referitor la Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Doar 7% dintre angajatori intenţionează să facă reduceri de personal, iar 64% nu intenţionează să facă nicio schimbare, fapt ce determină o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +14%, cu 2% mai slabă decât cea raportată în al doilea trimestru din 2017, dar stabilă comparativ cu al treilea trimestru din 2016.

Optimismul angajatorilor diferă în funcţie de dimensiunea organizaţiei. Angajatorii din organizaţiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o previziune netă de angajare de +25%, cu 3% mai puţin robustă decât în al doilea trimestru, dar relativ stabilă comparativ cu anul trecut. Angajatorii din micro-organizaţii sunt însă prudenţi, raportând o previziune de 0%, cu 6% mai slabă decât în al doilea trimestru şi cu 9% mai slabă decât în al treilea trimestru din 2016, potrivit studiului ManpowerGroup.

Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup România, a afirmat: "Şapte ani de intenţii de angajare pozitive, din care mai mult de opt trimestre consecutive de previziuni cu două cifre, corespunzând creşterii numărului de angajaţi, au impact puternic asupra disponibilităţii talentelor pe piaţa din România, aşa cum o arată rata scăzută a şomajului, care în aprilie şi-a atins minimul istoric, dar şi gradul de răspândire a deficitului de talente care, potrivit ultimelor noastre cercetări, afectează 73% dintre angajatorii români. Dat fiind că angajatorii prognozează creşteri ale angajărilor şi în următoarele trei luni, este evident că pentru companii a sosit momentul să-şi regândească serios practicile de personal şi să se transforme în constructori de talente, pentru că găsirea lor gata formate pe piaţă este o opţiune din ce în ce mai puţin viabilă".

Perspectivele de angajare pozitive din al treilea trimestru din 2017, au o tendinţă de scădere, fiind mai puţin robuste decât în al doilea trimestru din 2017 în şapte din zece sectoare de activitate analizate şi în şase din opt regiuni ale ţării şi slăbind faţă de al treilea trimestru din 2016 în şase sectoare de activitate şi patru regiuni. Declinul cel mai abrupt, de la trimestru la trimestru şi de la an la an, este raportat în regiunea Centru, unde previziunea netă de angajare de +10% este cu 19% mai slabă decât în al doilea trimestru din 2017 şi cu 15% mai slabă decât în al treilea trimestru din 2016. Scăderi de la trimestru la trimestru de 14% şi de la an la an de 12% sunt raportate şi în regiunea Vest. Prognoza din regiunea Nord-Est, situată la +16% se îmbunătăţeşte, fiind cu 17% mai puternică decât în 2016 şi îmbunătăţindu-se faţă de trimestrul al doilea 2017 cu 11%. Cele mai optimiste previziuni din al treilea trimestru, la nivel de regiuni, sunt cele din Bucureşti şi Ilfov, Nord-Vest şi Sud, toate de +20%, în timp ce piaţa cea mai slabă este prognozată în Sud-Est unde previziunea este de +4%.

La nivel de sector de activitate, intenţiile de angajare cele mai optimiste, conforme unei previziuni de +27%, sunt raportate în sectorul industrie prelucrătoare, prognoza fiind cea mai slabă din ultimele şase trimestre, restrângându-se cu 3% şi respectiv 8% faţă de al doilea trimestru din 2017 şi al treilea trimestru din 2016. Un bun climat de angajare este preconizat şi în sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, cu o previziune netă de angajare de +24%, cu 2% mai puternică decât în trimestrul al treilea din 2016, dar cu 5% mai slabă decât cea raportată pentru aprilie - iunie 2017. Angajatorii din sectorul energie electrică, apă şi gaze raportează cea mai slabă previziune sectorială de 0%. Perspectivele de angajare se restrâng cu 10 % în comparaţie cu trimestrul anterior, dar se îmbunătăţesc cu 3% în comparaţie cu al treilea trimestru al anului 2016. Perspectivele de angajare din sector au fost pozitive doar o singură dată în ultimii 5 ani, potrivit studiului ManpowerGroup.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă a inclus în cercetare angajatori cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor. Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat între 19 aprilie - 2 mai 2017 pe un eşantion de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de 3,9%. ManpowerGroup România este specializată în recrutare permanentă şi respectiv pe bază de contract, evaluare şi selecţie, muncă temporară, payroll, gestiune şi administrare de contracte, externalizare şi consultanţă referitoare la forţa de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb