Cifra de afaceri din sectorul industrial din ţara noastră a crescut cu 5,4%, în primul semestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat preşedintele Confindustria România, Mauro Maria Angelini. Creşterea s-a înregistrat în special în sectorul manufacturier (+5,7%), în sectoare precum producţia de articole din cauciuc şi plastic, producţia de vehicule cu motor, remorci şi semi-remorci, producţia de diverse echipamente tehnice.
Domnia sa a subliniat că sectorul manufacturier este foarte important pe timp de criză, asigurând creştere economică şi stabilitate. Preşedintele Confindustria a mai spus: "Sectorul manufacturier a înregistrat cel mai mare număr de angajaţi în perioada menţionată: 1,05 milioane de persoane, cu o medie a salariului mediu brut de 2.038 lei. Firmele italiene care îşi desfăşoară activitatea în sectorul manufacturier sunt concentrate în special în produse din metal, produse textile şi de îmbrăcăminte, produse din cauciuc, plastic şi alte derivate, aparatură şi echipamente, produse din prelucrarea mineralelor non-metalifere. La 31 decembrie 2012, 34.185 de societăţi cu capital italian erau înregistrate în România, dintre care 16.736 sunt active, cu un capital de circa 1,64 miliarde de euro".
Maria Grapini, Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, a vorbit, astăzi, la Forumul Economic al Confindustria România despre schimburile comerciale dintre Italia şi România, al căror trend este în creştere. Valoarea schimburilor comerciale, la finele primului semestru, era de 5890 miliarde euro. Investiţiile italiene au creat locuri de muncă la nivelul României pentru 800.000 persoane. Ministrul Grapini a afirmat că, pentru prima oară după 2008, s-a înregistrat un sold pozitiv, în ceea ce priveşte numărul de înmatriculări de firme.