Din poziţia de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel s-a lansat, în ultima vreme, într-o campanie de PR pentru fostul director general Ludwik Sobolewski.
Bursa de Valori Bucureşti a anunţat, ieri, printr-un comunicat, că valoarea companiilor româneşti listate pe piaţa locală de capital a crescut de la 12,3 miliarde de euro la 31 iulie 2013, la peste 20,2 miliarde de euro la 31 iulie anul acesta, ceea ce a corespuns unei creşteri a capitalizării de peste 64 de procente.
"Valoarea companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti a crescut cu aproape 8 miliarde de euro în doar patru ani", a declarat preşedintele BVB, Lucian Anghel.
Este minunat!
Dar Anghel omite să spună că jumătate din creştere i se datorează statului român, reprezentând capitalizarea "Romgaz", "Electrica" şi "Nuclearelectrica", listate de autorităţi, în debutul mandatului lui Ludwik Sobolewski.
Totuşi, de ce ne spune Lucian Anghel asta, după ce, săptămâna trecută, a anunţat, printr-un alt comunicat că acţionarii BVB şi-au dublat investiţia în patru ani din creşterea preţului acţiunilor şi din dividende?
Ce l-a apucat pe Lucian Anghel să dea comunicate, la foc continuu, referitoare la ultimii patru ani?
În mod evident, preşedintele BVB vrea să scoată în evidenţă performanţele lui Ludwik Sobolewski, cel care a condus Bursa din funcţia de director general.
Problema este că Lucian Anghel nu face o evaluare completă, ci alege selectiv ceea ce îi convine.
Nu este clar de ce preşedintele BVB, care i-a semnat contracul de mandat lui Ludwik Sobolewski, acum patru ani, nu îşi foloseşte, în evaluare, fix criteriile pe care i le-a stabilit CEO-ului polonez la venirea în România.
Ludwik Sobolewski a avut în contract criterii legate de lichiditatea acţiunilor, a obligaţiunilor, de profitul operaţional şi preţul mediu al acţiunilor BVB. Nimic despre capitalizarea pieţei.
Ziarul "BURSA" a scris, recent, că Sobolewski şi-a îndeplinit criteriile în 2014 şi 2017 dar şi pentru trei luni din 2013, când obiectivele erau deja atinse la venirea sa.
În 2014, performanţele au fost comparate cu 2012.
În 2017, performanţele au fost comparate, pe jumătăţi de an, cu 2016, pornind de la o ştachetă joasă.
În 2015 şi 2016, Sobolewski nu a îndeplinit criteriile, marcând scăderi pe toate liniile.
Dar Lucian Anghel nu vorbeşte despre aceste criterii. Se face că nu le vede. Se face că nu le-a semnat cu mâna lui.
La fel, Lucian Anghel nu pomeneşte nimic despre performanţele în materie de lichiditate, singurul criteriu pe care BVB îl mai are de îndeplinit pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă, obiectiv declarat al BVB.
Totuşi, BVB precizează, în comunicatul de ieri, că, pe măsură ce piaţa locală de capital face paşi spre promovarea la statutul de piaţă emergentă, accesul la fluxuri mai mari de capital va creşte.
Cum şi când nu aflăm de la BVB.
După ce nu a reuşit să impună, în Consiliul Bursei, prelungirea mandatului directorului general, Lucian Anghel a ajuns să îi facă publicitate mascată lui Ludwik Sobolewski.
• Susţinătorii lui Sobolewski îl vor înapoi, deşi consideră că polonezul este în continuare director general, contrar prevederilor Codului Civil
Deşi este total lipsit de etică, demersul preşedintelui BVB pare să aibă un sens, în condiţiile în care Consiliul Bursei de Valori Bucureşti a decis, ieri, demararea procedurii de selecţie a unui nou director general, întrucât contractul de mandat al lui Ludwik Sobolewski s-a încheiat, pe 21 august, potrivit unor surse din piaţă.
BVB a anunţat, pe 21 august, că mandatul lui Ludwik Sobolewski rămâne în vigoare, deşi i-a expirat contractul.
În mod penibil şi contrar prevederilor Codului Civil, BVB a susţinut că mandatul şi contractul de mandat nu sunt unul şi acelaşi lucru.
Ulterior, Ludwik Sobolewski a anunţat că a decis să nu îşi exercite mandatul, pe fondul situaţiei juridice "neobişnuite".
Se pare că cei patru administratori ai BVB care îl susţin pe Ludwik Sobolewski consideră în continuare că acesta este directorul general al BVB, deşi au fost de acord cu selecţia unui nou director general, având în intenţie să îl numească tot pe Ludwik Sobolewski.
În mintea lor, Ludwik Sobolewski este un director general cu mandat, dar fără contract.
În logica asta, este posibil ca administratorii BVB să selecteze un nou director cu contract, dar fără mandat.
Pe 23 august, după două zile de confuzie, BVB a anunţat că Alin Barbu, directorul general adjunct, asigură conducerea Bursei, dar nu a mai spus nimic despre mandatul lui Sobolewski.
Dacă este director general, de ce se mai face selecţie pentru un altul? Şi dacă nu este, de ce mai susţin unii administratori BVB că este?
1. Lingaul Anghel
(mesaj trimis de Le Vaudoise în data de 30.08.2017, 07:28)
Personal [Fragment eliminat, conform regulamentului] ultra penibil, acest tarator, Anghel, lunge in partea inferioara pe oricine in miluieste cu un go Logan!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 07:37)
Pana nu a pus presa microscopul pe unicelulara BVB, nu s-a vazut zbaterea microbilor din jurul ei. Anghel asta pare sa fie bolnav. Se vede si din poza.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 11:05)
Ce performanta? Este o recuperare normala dupa scaderea drastica din 2008.
Sa luam SIF5,care in 2008 era cotat la 4.5.Astazi se invarte in jurul valorii de 2 lei.
Alt exemplu SNP,care de la 0,465 in 2014 ,a scazut sub 0.23 si astazi e cotata actiunea aproape 0.32..
Nicio performanta! In strainatate actiunile au recuperat pierderea din timpul crizei si au depasit cu mult valoarea de atunci.
Sa nu amintim de jaful de pe RASDAQ!
4. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 30.08.2017, 13:58)
....Pur si simplu sunt INGRIJORAT de prostiile pe care le debiteaza acest "individ" zis presedinte CA la BVB.
As dori sa fac un comentariu...dar pur si simplu este f.f.greu sa te referi ....la ce de fapt ???? Ce "ajutor" poate sa aiba bursa la capitalizarea unor societati ??? inafara de faptul ca sunt expuse pe bursa...iar investitorii..informandu-se apreciaza sau nu evolutia societati....
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 15:49)
Cat timp Anghel tace, nu deranjeaza decat faptul ca figureaza in organigrama, dar cand se mai si manifesta, situatia devine ingrozitoare. Dati-l dracului afara!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 19:50)
In timpul domniei lui Sobolewski si a lui Anghel a fost praduit Harinvest !
Daca statul nu lista pe bursa societati valoroase bursa romaneasca era terminata!
Asta a fost norocul lui Sobolewski! C-a listat statul cateva perle!