ANIS:  "Finanţarea în domeniul tehnologic nu trebuie condiţionată de crearea unui anumit număr de locuri de muncă"

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii / 7 iulie 2020

"Finanţarea în domeniul tehnologic nu trebuie condiţionată de crearea unui anumit număr de locuri de muncă"

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS) susţine că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică anunţat recent de Guvernul României trebuie modificat pentru a evita greşelile efectuate în trecut în domeniul finanţării antreprenoriatului în domeniile tehnologiilor de vârf şi digitale.

Conform unui comunicat de presă emis de ANIS, pentru finanţarea inovaţiei nu trebuie vizat un anumit segment de vârstă. ANIS atrage atenţia asupra percepţiei greşite, deşi populare, conform căreia inovaţia este cel mai bine sprijinită finanţând antreprenoriatul în rândul studenţilor. Conform studiilor efectuate atât în SUA, cât şi în România, antreprenorii de succes îşi deschid startup-urile după vârsta de 40 de ani. Studiul american arată că rata de succes a startupup-urilor fondate de persoane sub 30 de ani este la jumătate chiar şi faţă de cele fondate de persoane din grupa de vârstă 50-60 de ani (care, în percepţia colectivă, nu sunt asociate cu ideea de startup sau antreprenoriat, deşi în realitate creează afaceri de succes în domeniul tehnologiilor înalte);

De asemenea, reprezentanţii ANIS consideră că finanţarea în domeniile tehnologice nu trebuie condiţionată de crearea unui anumit număr de locuri de muncă. Mai mult, la nivel practic, este foarte important ca în acest caz echipa să fie cât mai mică. Altfel, banii antreprenorilor, ai investitorilor şi banii din granturi, cum sunt cele propuse prin Planul de Investiţii şi Relansare Economică, s-ar putea termina înainte ca ideea inovativă să se transforme într-un produs viabil.

"Condiţia creării de locuri de muncă are sens doar pentru afaceri obişnuite, bazate pe produse sau servicii mature, unde există suficiente date statistice pentru a estima cât de repede o asemenea afacere îşi atinge pragul de rentabilitate. Pentru produsele cu adevărat inovative nu există statistici relevante şi nici măcar garanţia că piaţa va adopta inovaţia respectivă. Prin urmare, atât condiţionarea finanţării de numărul de locuri de muncă create, cât şi de menţinerea activităţii un anumit număr de ani după alocarea fondurilor, sunt inadecvate. Ele vor conduce la situaţii asemănătoare cu cele generate de Start-up Nation, în care firmele care primesc finanţarea sunt ulterior puse la vânzare, întrucât antreprenorii sunt conştienţi că nu vor putea îndeplini, de fapt, condiţiile din contractele de finanţare", se arată în comunicatul de presă al ANIS.

Asociaţia ANIS agreează menţinerea unor condiţii pentru acordarea finanţării startup-urilor şi consideră că respectivele condiţii ar trebuie să fie determinate de piaţă, precum:

aportul de capital al fondatorilor;

existenţa unor investitori de tip angel investors sau fonduri cu capital de risc, care deja au pus la dispoziţie resurse financiare pentru startup;

existenţa unor brevete sau a unor contracte în derulare, privind dezvoltarea produsului sau serviciului pentru care se solicită finanţarea;

experienţa fondatorilor în domeniul în care startup-ul dezvoltă produse sau servicii de înaltă tehnologie;

experienţa fondatorilor de a fi reuşit cu alte startup-uri;

prezenţa în echipa de dezvoltare a produselor sau serviciilor a unor persoane experimentate în acel tip de proiecte sau a unor oameni de ştiinţă cu activitate relevantă în domeniu, etc.

Pentru îmbunătăţirea măsurilor anunţate prin Planul de Investiţii şi Relansare Economică, ANIS mai propune crearea unui program de ajutor de stat pentru digitalizarea economiei.

"Acest program ar avea rolul de accelerare a digitalizării firmelor româneşti, iar ajutorul de stat ar urma să acopere achiziţionarea şi implementarea unor soluţii cloud, livrate în format SaaS (Software as a Service) în domenii precum: comunicarea online cu publicul, gestiunea documentelor şi registratură, soluţii de facturare şi contabilitate online, managementul resurselor umane online, automatizare a proceselor de afaceri, organizare şi facilitare a lucrului la distanţă, introducerea plăţilor online (inclusiv a taxelor şi impozitelor), gestionarea procesului de instruire/educare, bugetare participativă online, managementul proiectelor etc.", se arată în comunicatul ANIS.

Totodată, reprezentanţii asociaţii patronale consideră că este nevoie de crearea unui program de ajutor de stat privind dezvoltarea soluţiilor de accelerare a digitalizării. Programul vizează sprijinirea iniţiativei private în lansarea de noi produse software sau de dezvoltare şi comercializare a celor existente, care acoperă domeniile de mai sus. Conform reprezentanţilor ANIS, "piaţa nu furnizează în prezent soluţiile prezentate anterior în variantele adecvate nevoilor IMM-urilor, ci doar potrivite nevoilor întreprinderilor mari, iar ele ar trebui implementate de acum înainte şi în cadrul acestui segment de business".

Totodată, pentru dezvoltarea inovaţiei ca strategie naţională, ANIS reaminteşte importanţa accesării de fonduri europene, respectiv necesitatea unei birocraţii simplificate în acest sens, care să vină în ajutorul cetăţeanului. România se află încă pe ultimele locuri în accesarea de fonduri europene, iar printre motivele care determină această situaţie se regăseşte şi lipsa de flexibilitate a funcţionarilor publici care se ocupă de solicitări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb