ANISP acuză Netcity de monopol

Mihaela Dalar Stanca
Ziarul BURSA #Companii / 1 martie 2013

Preşedintele ANISP: "Netcity telecom nu este echidistant şi transparent".

Preşedintele ANISP: "Netcity telecom nu este echidistant şi transparent".

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor (ANISP) îi acuză pe oficialii Netcity, reţeaua subterană de fibră optică pentru telecomunicaţii, că au transformat reţeaua de telecomunicaţii din Bucureşti într-un monopol şi, prin creşterea abuzivă a tarifelor de acces, furnizorii de internet de talie redusă ar urma să crească preţurile pentru utilizatorii finali şi astfel ris­că şi intrarea în faliment, a declarat ieri, Mihai Bătrîneanu, preşedintele ANISP.

Netcity Telecom - companie parte din grupul UTI - este cea care a realizat proiectul Netcity în baza unei concesiuni de lucrări publice pentru o perioadă de 49 de ani. În acest proiect, Netcity Telecom a asigurat finanţarea integrală şi operarea reţelei pe durata concesiunii, iar Primăria Municipiului Bucureşti a pus la dispoziţie spaţiul public, încasând o redevenţă anuală în cuantum de 12% din veniturile asociate închirierii de infrastructură, devenind, la finalul perioadei de concesionare, proprietarul şi administratorul Netcity.

Reţeaua metropolitană de fibră optică este una dintre cele mai mari investiţii din Bucureşti, valoarea proiectului, suportată în întregime de UTI Systems SA, fiind de peste 300 de milioane de euro. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Netcity, această investiţie va fi recuperată pe întreaga durată a contractului (49 de ani) din veniturile obţinute ca urmare a exploatării reţelei Netcity.

Prin intermediul ANISP, opt furnizori de internet din cadrul Netcity acuză operatorul reţelei metropolitane că încalcă valorile de bază, enumerate încă de la înfiinţarea sa: punerea la dispoziţie a infrastructurii în mod egal, transparent şi nedis­criminatoriu a tuturor operatorilor telecom ce activează sau doresc să ofere servicii specifice în Bucureşti.

Bătrîneanu a declarat: "Netcity Telecom nu este echidistant şi transparent. Operatorul reţelei metropolitane favorizează unii operatori, iar pe alţii, prin tarifele mari practicate, îi falimentează. După 10 ani de la liberalizarea pieţei telecomunicaţiilor, asistăm la instalarea unui monopol în Capitală".

Domnia sa a specificat că, pentru început, tariful de acces al unui operator la reţeaua Netcity se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de branşament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru/lună. Preşedintele ANISP este de părere că Netcity Telecom ar trebui să solicite operatorilor care utilizează reţeaua Netcity un tarif de acces de cel mult 30 euro/kilometru/lună: "Cu acest tarif, Netcity Telecom, care în urmă cu două luni a devenit şi furnizor de servicii telecom, îşi va recupera banii investiţi în acest proiect în cel mult zece ani şi, până la finalul contractului de concesiune, încheiat pe 49 de ani, va obţine un profit mai mult decât rezonabil".

ANISP aşteaptă decizia ANCOM, în următoarele 19 zile

Privind neregulile enumerate, ANISP a sesizat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), deschizând un litigiu la data de 18 februarie. ANISP ar trebui să primească decizia ANCOM în termen de 30 de zile de la data depunerii documentelor.

În replică, oficialii ANCOM au declarat: "În acest moment, Autoritatea analizează cu responsabilitate, ca întotdeauna, solicitările, documentele depuse de părţi şi prevederile legale aplicabile, urmând a identifica soluţiile legale adecvate în cel mai scurt timp posibil".

Cei opt operatori care au iniţiat litigiul către ANCOM sunt Asociaţia Interlan Internet Exchange (care reprezintă interesele reţelelor de cartier), GTS Telecom România, Ines Grup, Mediasat, Allnet, Digicom Systems, Prime Telecom si Idilis.

Reprezentantul ANIPS a adăugat că dacă decizia ANCOM nu va res­pecta legea şi aceştia se vor considera nedreptăţiţi, Asociaţia urmează să se adreseze justiţiei şi Consiliului Concurenţei. În aceeaşi problemă, ANISP are stabilită, în luna aprilie, o întâlnire cu Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul european pentru Agenda Digitală.

Oficialii Netcity s-au declarat surprinşi de declaraţiile preşedintelui ANSIP, spunând că mare parte dintre reţelele operatorilor de telecomunicaţii, membrii ANSIP, sunt amplasate ilegal în spaţiul aerian sau pe faţadele clădirilor din Bucureşti. Reprezentanţii Netcity au declarat:"Dezvoltarea serviciilor menţionată de Preşedintele Bătrâneanu a avut loc şi datorită dezvoltării fără precedent a reţelelor de telecomunicaţii, fără costuri de închirirere sau ocupare a domeniului public. În aceste condiţii, orice tarif pentru închirierea infrastructurii este mare pentru cei care continuă să folosească domeniul public fără a plăti taxe, în timp ce o parte a industriei a înţeles necesitatea folosirii unei infrastructuri legale".

În ceea ce priveşte tarifele practicate de Netcity, compania a făcut următoarele precizări: "Conform contractului de concesiune, tariful de închiriere pentru serviciul TubeCity (închirierea de tubetă în vederea instalării de fibră optică de către operatori) este 85 de euro/km în anumite condiţii specificate în contract - contract de cinci ani, pentru două tubete închiriate de-a lungul întregii canalizaţii. Cu alte cuvinte, Netcity ar fi trebuit să aibă un singur produs în valoare de 140.000 de euro pe lună, lucru total nefezabil. Netcity, înţelegând nevoia operatorilor, a ales în faza pilot o soluţie alcătuită din două componente -închiriere magis­trală şi închiriere branşamente, deci două tarife, aplicabile din ziua 1, la care se adăugau servicii de instalare, normale în indus­trie şi în linie cu practica uzuală la acel moment".

Oficialii Netcity detaliază cele spuse: "Ulterior, în baza învăţămintelor fazei pilot (scopul fazei pilot a fost, printre altele, testarea soluţiei tehnice şi a fezabilităţii proiectului), Netcity a introdus o schemă tarifară în praguri pentru închirierea magistralei şi a păstrat tariful pentru închirierea branşamentelor, reducând, în acelaşi timp, tarifele pentru instalare".

Pragurile sunt: 85 euro/km pentru închirierea a mai mult de 90% dintr-o buclă de 20 km, 110 euro/km pentru închirierea a 50-90% dintr-o buclă de 20 km, 120 euro/km pentru închirierea a mai puţin de 50% dintr-o buclă de 20 km, au detaliat reprezentanţii Netcity.

"Instalarea fibrei în canalizaţia Netcity de către mai mulţi operatori simultan impune supravegherea atentă a acestor lucrări, iar variaţiile acestor servicii au fost exclusiv determinate de comportamentul operatorilor şi instalatorilor care încercau să aplice acelaşi tratament incorect şi ilegal ca în cazul structurilor amplasate pe stâlpi. Netcity s-a adaptat la această situaţie întărind procedural serviciile oferite. Actele de vandalism pot fi atribuite în mare parte operatorilor şi instalatorilor, motiv pentru care Netcity suportă costuri în creştere pentru supravegherea accesului. În plus, deşi eforturile de construire (ale Netcity) şi respectiv dezafectare de cabluri (ale PMB) sunt considerabile, operatorii aleg să reinstaleze cabluri pe aceste trasee ilegale, aducând din nou un prejudiciu de imagine oraşului şi proiectului, în detrimentul colegilor lor operatori care au înţeles proiectul şi respectă normele în vigoare şi clauzele contractuale" .

Cu privire la acuzaţia de monopol, Netcity afirmă că oficialii Consiliului Concurenţei s-au pronunţat în ceea ce priveşte posibila poziţionare a proiectului în zona de monopol, indicând contrariul.

Reprezentanţii Netcity au mai spus că proiectul acestora generază venituri pentru Bucureşti prin redevenţă plătită, valoarea acesteia pentru perioada 2008-2012 depăşind până în acest moment 1 milion de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb