Annan, scos nepătat în raportul privind programul "Petrol contra hrană"

ALINA VASIESCU
Internaţional / 31 martie 2011

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Kofi Annan, a fost găsit nevinovat în urma investigaţiei privitoare la programul "Petrol contra hrană". Astfel, raportul notează că oficialul nu a intervenit pentru obţinerea unui contract de către o firmă ce avea legătură cu fiul său, însă Annan este criticat pentru faptul că nu a luat atitudine la momentul la care au apărut primele semne de întrebare.

După publicarea raportului, Annan a spus că, acum, fiind disculpat, va putea să se ocupe de reforma ONU. Totuşi, unii demnitari americani continuă să-l critice pe Annan, cerîndu-i chiar demisia.

Raportul arată că nu există suficiente dovezi care să demonstreze că Annan are vreo legătură cu obţinerea unui contract de cîteva milioane bune de dolari de către o firmă elveţiană, în 1998, societate afiliată firmei "Cotecna", pe care o conduce fiul său. "După atîtea acuzaţii supărătoare şi neadevărate lansate la adresa mea, această reabilitare vine ca o mare eliberare", a spus Annan.

Amintim că Benon Sevan, şeful programului "Petrol contra hrană", derulat de ONU, a fost găsit într-un "grav conflict de interese", după cum afirma într-un raport, la începutul aces-tui an, ex-preşedintele consiliului guvernatorilor Rezervei Federale a SUA, Paul Volcker. Potrivit spuselor acestuia, Benon Sevan a intervenit pentru livrarea ţiţeiului către o companie ce intermedia tranzacţii petroliere. Programul amintit a permis Irakului, în perioada 1996-2003, să vîndă ţiţei în vederea achiziţiei de hrană şi medicamente. Creat de Consiliul de Securitate al ONU şi adminis-trat de o agenţie condusă de Sevan, programul a permis Irakului să vîndă ţiţei în valoare de 64 miliarde de dolari, începînd cu anul 1996 pînă la momentul invaziei forţelor de coaliţie conduse de SUA (2003) - operaţiune care l-a înlăturat pe Hussein de la putere. Potrivit documentului, Sevan a cerut oficialilor irakieni să vîndă petrolul către societatea "African Middle East Petroleum", înregistrată în Panama. Irakul a livrat 7,1 milioane de barili de ţiţei acestei companii, în perioada 1998-2001, cantitate revîndută pentru un profit de 1,5 milioane de dolari. Irakienii au livrat ţiţeiul societăţii indicate, în speranţa că vor obţine susţinerea lui Sevan în problema finanţării necesare reconstrucţiei instalaţiilor petroliere din ţară.

Raportul menţionat mai indică faptul că ONU a încălcat "standardele de imparţialitate şi transparenţă" în atribuirea unor contracte, cu referire la Kofi Annan, care era suspectat de implicare în deturnarea unor fonduri, împreună cu fiul său, Kojo. Se pare, însă, că acesta nu ştia de afacerile fiului său. Raportul lansat miercuri arată că fiul lui Annan l-a minţit pe secretarul general în legătură cu continuarea relaţiilor sale cu "Cotecna". În consecinţă, Annan spune că i-a cerut fiului să coopereze cu comisia de anchetă. "Îl sfătuiesc să coopereze şi să-şi reexamineze atitudinea", a spus Annan.

Raportul final privind abuzurile din programul "Petrol contra hrană" va fi publicat în această vară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb