Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a pierdut, pe fond, procesul colectiv cu Credit Europe Bank IFN.
Clauza reclamată de ANPC ca fiind abuzivă face referire la comisioane şi la costurile creditului, respectiv comisionul "aferent serviciilor suplimentare solicitate în mod expres de client (reeşalonarea creditului), servicii ce nu au fost prevăzute în contractul de credit iniţial şi care nu erau oferite la data încheierii acestuia - 0,7% pe an, aplicat la soldul creditului şi perceput lunar împreună cu rata".
Decizia de pe site-ul Tribunalului Bucureşti arată: "Respinge acţiunea în constatare a legalităţii şi temeiniciei procesului verbal de constatare a contravenţie nr. (...) ca neîntemeiată. Obligă ANPC la plata către intimata Credit Europe Bank IFN S.A. a cheltuielilor de judecată în cuantum de 8.335,22 lei. Cu recurs în termen de 15 de zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal".
Reprezentanţii ANPC ne-au precizat că instituţia va formula recurs împotriva deciziei din justiţie.
Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor are, pe rolul instanţelor, mai multe procese colective pe clauze abuzive, îndreptate împotriva băncilor, în care se face referire atât la comisioane, cât şi la dobândă.
Recent, ANPC a câştigat pe fond un astfel de proces împotriva OTP Bank. Ulterior, banca a depus Apel, iar dacă ANPC va câştiga procesul şi în ultimă instanţă, OTP Bank va fi obligată să elimine clauzele declarate abuzive de justiţie din toate dosarele similare de credit.
1. Corect. Munca se plateste.
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2015, 09:21)
Normal co orice serviciu suplimentar se plateste.
Din pacate s-a popularizat iddea ca bancile fura si clientul de fapt sa nu plateasca mai nimic, chiar sa primesca bani.
2. Eu unul nu inteleg
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 08.10.2015, 12:57)
Si poate ne explica cineva. Vad ca ANPC a cerut sa se constate legalitatea unui proces-verbal. Emis de ei.
De obicei este invers, o institutie publica emit procesul-verbal si cineva il ataca. Cum de aici ei emit procesul si tot ei cer in instanta sa fie constatat ca fiind legal?
Multumesc