Ca urmare a directivelor europene transpuse în legislaţia naţională, ANRE a înfiinţat Direcţia de investigaţii având ca obiect activitatea de investigaţii pe piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale, conform unui comunicat remis redacţiei. ANRE este autoritatea competentă să desfăşoare investigaţii în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale în vederea unei bune funcţionări a pieţei angro de energie şi în deplină conformitate cu reglementările naţionale şi europene.
Potrivit sursei citate, activitatea de investigaţii se desfăşoară în baza prevederilor art. 9, alin. (1) lit. y) şi lit. z) precum şi ale art. 10 alin. (1) lit. b) şi alin. (6) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007, privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale prevederilor art. 84 şi art. 183 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
În perioada 2021 - 2022, ANRE a finalizat 28 acţiuni de investigaţii în sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale.
Ca urmare a acestor acţiuni, ANRE a aplicat unui număr de 24 participanţi la piaţa angro de energie sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 11.191.316,39 lei, după cum urmează:
a)pentru sectorul energiei electrice amenzi în cuantum de 10.191.316,39 lei unui număr de 22 participanţi la piaţa angro de energie electrică;
b)pentru sectorul gazelor naturale amenzi în cuantum de 1.000.000 lei unui număr de 2 participanţi la piaţa angro de gaze naturale.
Sancţiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieţei angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantităţi de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A - B - A" sau ,,pre-arranged".
În anul 2022, ANRE are în curs de analiză/desfăşurare investigaţii la un număr de 18 participanţi la piaţa angro de energie suspectaţi de manipulare de piaţă (furnizori, traderi) din care 13 în sectorul energiei electrice şi 5 în sectorul gazelor naturale.
Începând cu data de 25.09.2020, conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, sancţiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanţii la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piaţa angro de energie, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală. Sumele aferente sancţiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.
Scopul investigaţiilor efectuate de ANRE a constat/constă în verificarea respectării de către participanţii la piaţa angro de energie a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie.
"Facem precizarea că toate investigaţiile sunt supravegheate şi se desfăşoară în strânsă colaborare cu ACER. Interfaţa directă cu ACER permite realizarea unei comunicări eficiente cu reprezentanţii şi membrii ACER, în scopul aplicării coerente şi coordonate a Regulamentului REMIT, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul întregii Uniuni Europene", precizează ANRE în comunicat.