Abrogarea în totalitate a OUG19/2019 ar conduce la diminuarea ratei reglementate de rentabilitate (RRR) a distribuitorilor de gaze naturale şi energie electrică înapoi la 5,66% (+1% pentru noi investiţii) de la 6,92% cât este în prezent, au precizat ieri oficialii Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferinţe.
Guvernul a decis să majoreze RRR al distribuitorilor de electricitate şi gaze prin OUG19 în luna martie la 6,92% dupa mai multe discuţii cu aceştia pe temă, deşi în mod normal acest indicator era stabilit prin ordin ANRE de către reglementator.
Acum, potrivit reprezentanţilor ANRE, dacă OUG19 va fi anulată în Parlament, fără a se păstra articolul privind majorarea RRR, atât cei trei distribuitori de energie electrică, Electrica, Enel şi CEZ, cât şi cei de gaze, E.On şi Engie, s-ar putea confrunta cu o nouă situaţie ce le poate da peste cap rezultatele.
RRR fusese redusă iniţial la sfârşitul anului de către reglementator la 5,66%, noua rată de rentabilitate fiind aplicabilă de la 1 ianuarie 2019 până la finalul anului 2023. Premergător noii perioade de reglementare, RRR aplicat era de 7,7%.
ANRE arăta într-un comunicat din septembrie: "Considerăm că valoarea RRR aprobată în vederea aplicării la calculul tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2019 va conduce la atingerea unui optim între menţinerea interesului realizării investiţiilor necesare asigurării calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice şi asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distribuţie concesionari, conform prevederilor cadrului de reglementare stabilit de Legea energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare".
Discutiile cu privire la abrogarea OUG19 apar în condiţiile în care în această săptămână au fost demarate demersuri în Camera Deputaţilor pentru abrogarea unor articole din OUG114/2018, printre care plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energetic.