Deputatul USR Cristina Prună a transmis o serie de interpelări cu privire la bugetul, numărul salariaţilor şi structura organizaţională a celor trei autoriăţi din domeniul energiei - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO).
De asemenea, deputatul USR doreşte să afle sumele alocate fondurilor de salarii şi numărul salariaţilor din 2016 până în 2018, pentru fiecare entitate în parte.
În acest sens, doamna Prună a interpelat-o pe primul ministru Viorica Dăncilă, în cazul ANRM şi ACROPO, trimiţând întrebările şi în atenţia preşedinţilor celor două instituţii, şi, în cazul ANRE, pe preşedintele Autorităţii, Dumitru Chiriţă.
În luna martie, Dorin Ursărescu, consilier al preşedintelui ANRM, a susţinut, într-o audiere la Parlament, că ANRM are nevoie de sprijinul Parlamentului pentru a se reorganiza într-o Autoritate, posibil în subordinea Parlamentului, care să gestioneze resursele statului, să poată să controleze ceea ce se exploatează pe fiecare zăcământ în parte: "Este primordială modificarea ANRM ca structură. Salariul în Agenţie este de aproximativ 2.000 de lei şi, astfel, este foarte greu să ţii specialişti, de la care te aştepţi să facă şi strategie".
Potrivit domnului Ursărescu, ANRM vrea să înfiinţeze 20 de centre de inspecţie locală, 8 centre regionale pentru control şi să aibă echipe de control mixte, împreună cu ANAF şi Jandarmeria.
În luna februarie, conducerea ANRM a discutat şi cu deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii, despre noua lege cadru de organizare şi funcţionare a ANRM în noul context generat de exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră, precum şi de adoptare a unui nou cadru legislativ privind Legea offshore, Legea minelor, Legea redevenţelor.
Iulian Offenberg, fostul preşedinte ACROPO, a spus, tot în Parlament, la începutul lunii trecute, că salariul mediu pentru personalul de execuţie al ACROPO este de 5.139 lei şi că majorarea de 50% prevăzută într-un proiect de lege este justificată de faptul că Autoritatea are nevoie de personal înalt calificat, care este foarte greu de găsit: "Este dificil să aducem specialişti de la un nivel salarial de câteva mii de euro la câteva mii de lei".
Iulian Offenberg a mai spus, atunci, că ACROPO are în prezent 28 de angajaţi, în schema de personal figurând 54.