ANRE: Companiile de energie vor fi obligate să preia electricitatea produsă de persoanele fizice

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iunie 2018

ANRE: Companiile de energie vor fi obligate să preia electricitatea produsă de persoanele fizice

Micii producători de energie regenerabilă vor avea în curând posibilitatea să furnizeze electricitate în reţea şi să compenseze factura emisă de furnizorul lor, la zece ani de la apariţia unei legi care le promitea persoanelor fizice acest lucru.

Afirmaţia a fost făcută ieri de Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferinţă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, pe teme energetice, potrivit Agerpres.

Oficialul ANRE a spus: "În Legea 220/2008, deci într-o lege aprobată acum zece ani, exista o prevedere că pentru producătorii casnici de energie regenerabilă se vor aproba nişte scheme de sprijin. Principala barieră în calea acestei scheme de sprijin a fost legislaţia fiscală. Încă din 2009 - 2010, am început discuţiile cu Ministerul Finanţelor pentru a găsi soluţii pentru aceşti mici producători şi am eşuat".

Între timp, legislaţia a fost modificată, iar OUG 24/2017, care modifică Legea 220, a venit cu câteva obligaţii pentru Ministerul Finanţelor privind modificarea legislaţiei în favoarea micilor producători, lucru care nu s-a întâmplat.

"Însă, de la începutul acestui an, am iniţiat discuţii mai intense cu Ministerul Finanţelor şi, spre bucuria mea, am găsit soluţii relativ repede. Practic, sunt trei subiecte care au fost discutate şi, sper eu, lămurite, în cadrul dezbaterilor privind Legea de aprobare a OUG 24", a arătat Nagy-Bege.

Primul aspect se referă la faptul că un producător mic, casnic, nu va fi nevoit să se autorizeze pentru a genera electricitate.

"În Parlament va fi inclus în lege un articol prin care se exceptează aceşti mici producători de la obligaţia de a se autoriza pentru această activitate", potrivit oficialului ANRE.

A doua problemă a fost modul de impozitare, însă aici lucrurile nu sunt încă foarte clare. Din declaraţia lui Nagy-Bege reiese doar că Ministerul Finanţelor s-a angajat să informeze în curând micii producători dacă şi cât vor plăti impozit pe venit din această activitate.

Vicepreşedintele ANRE a precizat: "Ministerul Finanţelor a spus că este o decizie de oportunitate dacă aceste persoane fizice ar putea să fie exceptate de la plata impozitelor pe veniturile realizate din activitatea de producţie de energie electrică. Nu ştiu dacă în lege va fi scris că vor fi exceptaţi sau va fi o decizie a Ministerului Finanţelor, important este că, chiar dacă nu se exceptează de la plata impozitelor, Ministerul Finanţelor a găsit şi va implementa o normă de impozitare a acestor persoane. Important este să fie clar pentru toată lumea dacă plăteşte sau nu impozit şi, dacă plăteşte, în ce formă şi în ce cuantum".

Al treilea subiect fierbinte a fost regimul de TVA.

"Există o decizie a Curţii Europene de Justiţie, care obligă toţi producătorii casnici de energie electrică din Europa să ţină evidenţa producţiei. Din păcate, acest termen de a ţine evidenţa, în interpretarea Ministerului Finanţelor, a fost egal cu obligaţia de a emite factură. Până la suma de 300.000 de lei, orice comerciant este exceptat de la plata TVA, iar un mic producător de energie nu va produce niciodată 300.000 de lei, dar, cu toate astea, în înţelegerea Ministerului Finanţelor, ei trebuie să emită factură", a mai explicat Nagy-Bege.

Potrivit acestuia, a fost găsită o soluţie şi la această problemă, care ţine de faptul că tot în legislaţia europeană există posibilitatea ca persoanele fizice să împuternicească o altă entitate să emită factură pe numele lor.

Reprezentantul ANRE a adăugat: "În cazul nostru concret, furnizorii de energie cu care aceşti mici producători au contract vor fi obligaţi să preia energia electrică produsă de aceşti consumatori, ei vor emite factură în numele acestor consumatori şi se vor compensa financiar. Propunerea ANRE a fost ca această compensare să se facă la preţul mediu din ultimele 12 luni de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (piaţa spot a bursei de energie OPCOM - n.r.), dar este un proiect şi chiar acum voi merge în Parlament să susţin punctul de vedere al ANRE".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .. dar ma opresc doar la ultimul punct, pretul.

    Din perspectiva furnizorului (reprezint o astfel de firma), compensarea/facturarea la preul mediu PZU al ultimelor 12 luni este o bataie de cap inutila si cumva ilogica. 

    Practic toti furnizorii sunt prezenti zi de zi pe PZU, cu cantitati mai mari sau mai mici, la cumparare sau la vanzare. Toate tranzactiile, fireste, se fac la preturile pietei, diferite de la o zi la alta. 

    Ar urma sa existe o exceptie - energia cumparat in mod obligatoriu de la prosumerii din portofoliu. Nu reusesc sa vade absolut nicio logica pentru care eu, furnizor, cumpar energie pentru un anumit interval orar de maine la doua preturi diferite. Singurul motiv este mentalitatea contorsionata a cam tuturor autoritatilor romane, obisnuite sa dea intai o lege, urmata apoi de 100 de exceptii. 

    Pentrur orice interval orar, media PZU a ultimelor 12 luni este, fireste, diferita de pretul zilnic; daca va fi mai mica, furnizorul va iesi in castig; daca va fi mai mare, va iesi in pierdere. Va fi invers pentru prosumer. Statistic, acesta din urma nu va avea nici de castigat, nici de pierdut fata de situatia in care i s-ar plati, pur si simplu, pretul zilei. 

    Pentru furnizori insa, va fi o bataie de cap suplimentara, noi si complicate raportari etc. etc etc. - si totul pentur niste cantitati de energie care, cel putin pe termen mediu, vor fi extrem de mici.

    Este un joc pe care unii dintre furnizori nu tin neaparat sa-l joace - si mai ales nu la categoria "exercitii impuse". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb