ANRE susţine că nu a încălcat legea în stabilirea preţului gazelor

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 aprilie 2009

Legislaţia specifică stabilirii tarifelor pentru gazele naturale interzice limitarea sau diminuarea preţurilor şi a tarifelor pe considerente de politică socială sau antiinflaţionistă precum şi orice practici care utilizează sistemele de preţuri şi tarife ca instrumente de protecţie socială şi/sau pentru subvenţionarea directă sau indirectă a consumatorilor. Totodată, reglementatorul pieţei de energie - ANRE - trebuie să protejeze interesele şi drepturile consumatorilor prin tarifele aprobate şi facturate corect, fără a leza concurenţa de pe piaţă şi interesele economice ale operatorilor.

Scandalul facturilor pentru gaze din ultima perioadă este o dovadă că ANRE şi-a ratat misiunea. Consumatorii sunt revoltaţi că preţul gazelor nu a scăzut, iar operatorii susţin că au pierderi enorme din cauza neacoperirii costurilor. Parlamentarii ne tot "ameninţă" cu o anchetă care să facă lumină în acest scandal, dar Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a luat încă o decizie.

Ancheta este necesară şi trebuie să stabilească cine a fost lezat prin menţinerea tarifelor la gaze - consumatorii sau operatorii de pe piaţa de distribuţie şi furnizare.

ANRE se apără, susţinând că a respectat drepturile ambelor părţi. Prin neacoperirea, în cursul anului 2008, a tuturor costurilor cu achiziţie a gazelor prin tarifele reglementate, reprezentanţii ANRE susţin că nu au încălcat legea. Gabriel Sârbu, director în cadrul ANRE, ne-a declarat: "Noi am purtat mai multe discuţii cu companiile pe această temă şi am admis că trebuie să le recunoaştem aceste costuri prin tarif. Dar recunoaşterea acestor costuri nu este instantanee. Aşa că am agreat împreună cu companiile menţinerea preţului gazelor la nivelul de la 1 iulie inclusiv pe primul trimestru din acest an". Domnia sa ne-a precizat că dacă ar fi majorat preţul gazelor pentru trimestrul IV ar fi însemnat să intrăm în iarnă cu tarife foarte mari pentru gaze, pentru ca, la începutul anului, ANRE să opereze o reducere, în urma ieftinirii gazului importat din Federaţia Rusă.

Directorul din cadrul ANRE a subliniat că autoritatea şi operatorii au preferat menţinerea preţului în locul unor fluctuaţii puternice care i-ar fi afectat pe consumatori, mai ales că în toamnă cotaţiile internaţionale pentru petrol au avut un tred puternic descendent: "Preţul gazelor importate va prelua din vară acest trend. Astfel că am protejat şi consumatorii şi am rezolvat şi problema recuperării costurilor neacoperite ale distribuitorilor şi furnizorilor pentru anul 2008".

Gabriel Sârbu susţine că valoarea costurilor neacoperite prin tarif în 2008 este de circa 126 de milioane de lei. Aceşti bani vor fi recuperaţi, în acest an, de Distrigaz Sud şi de E.ON Gaz prin tarifele şi marjele de furnizare şi distribuţie. În acest an, preţul gazelor va fi influenţat doar de costurile de achiziţie.

Boc l-a chemat în şedinţa de Guvern pe şeful ANRE pentru a discuta despre preţul gazelor

Premierul Emil Boc a declarat, la începutul şedinţei de ieri a Executivului, că l-a chemat în şedinţă pe preşedintele

Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, pentru a discuta despre preţul gazelor.

Lificiu a declarat, la finele săptămânii trecute, că preţul gazului nu va coborî până în toamnă, pentru a permite distribuitorilor şi transportatorilor să-şi acopere datoriile acumulate anul trecut şi neplătite.

Şeful ANRE a precizat că o ieftinire de peste 3% a preţului gazului este prognozată pentru trimestrul al patrulea.

Petru Lificiu a explicat decizia de menţinere a preţului gazelor naturale: "Preţul barilului de petrol a scăzut spectaculos în ultima perioadă, iar preţul gazului de import, care a avut un maxim în decembrie şi ianuarie - 540 de dolari pe mia de metri cubi - a scăzut spectaculos. Întrebarea este legitimă: dacă gazul din import scade şi barilul scade, de ce preţul gazului nu scade? Pentru că s-au acumulat costuri din anul trecut, neplătite, sunt costuri amânate, care s-au rostogolit. Aceste costuri din urmă trebuie acoperite"

Potrivit Newsin, şeful ANRE a admis că reducerea preţului gazelor era posibilă la data de 1 aprilie, nu însă şi oportună, o soluţie mai bună fiind amânarea ieftinirii până în toamnă. Oficialul a spus că reducerea de preţ prognozată pentru toamna lui 2009 este de peste 3%, însă a avertizat că populaţia nu trebuie să se aştepte la alte reduceri majore de tarif în viitor.

Potrivit lui Lificiu, preţul gazului este în prezent de 102,48 lei pe megawatt oră. (N.I.)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb