ANRM susţine că nu a încheiat, anul trecut, niciun acord petrolier privind gazele de şist

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 12 februarie 2013

Moratoriul instituit de Guvernul Ponta I până în decembrie 2012 a oprit operaţiunile legate de gazele de şist, dar în lunile noiembrie - decembrie au fost concesionate şapte perimetre, dintre care trei în Bihor, susţine Partidul Verde într-un comunicat. În context, partidul a amintit de companiile Chevron, East-West Petroleum şi Clara Petroleum.

Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), ne-a declarat că în cursul anului 2012 nu a fost încheiat niciun acord petrolier pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist.

Întrebat ce solicitări are, la această dată, ANRM pentru acordarea licenţelor de explorare a gazelor de şist, domnul Duţu ne-a răspuns: "Singurele companii care şi-au exprimat interesul privind explorarea gazelor neconvenţionale sunt East West Petroleum Corp, pentru perimetrele EX-8 Biled, EX-3 Băile Felix şi EX-7 Periam, şi Mol Hungarian Oil&Gas împreună cu Expert Petroleum pentru perimetrele EX-1 Voievozi şi EX-5 Aldea. Aceste acorduri nu sunt aprobate prin Hotărâre de Guvern".

East West Petroleum Corp deţine concesiunile petroliere din perimetrele EX-2 Tria, EX-3 Băile Felix, EX-7 Periam şi EX-8 Biled din vestul ţării, câştigate în urma licitaţiei organizate de ANRM în 2010. Compania a intrat în asociere cu Naftna Industrija Srbije (NIS), subsidiara GazpromNeft, prin care firma rusă a preluat 85% din participaţiile acestor concesiuni. NIS va finanţa faza I a dezvoltării acestor perimetre petroliere, cu suma de 60 milioane euro, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul East West Petroleum Corp.

Domnul Duţu ne-a precizat că cele şapte perimetre la care face referire Partidul Verde nu au prevăzut în programul de lucrări exploatarea gazelor de şist. "Acordurile petroliere care au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern în 2012 au fost ofertate de Agenţie în 2009, la a zecea rundă de licitaţie", a subliniat preşedintele ANRM.

Partidul Verde arată că regimul juridic de punere în valoare a petrolului trebuie să redevină "împărţirea producţiei", iar nu plata unei redevenţe minore, care nu justifică nici interesul naţional, nici nu asigură independenţa de importuri. Titularul acordului petrolier are dreptul să dispună asupra cantităţilor de petrol ce îi revin, inclusiv să le exporte, mai susţine sursa citată.

Reprezentanţii Partidului Verde afirmă: "Legea petrolului dă dreptul atât companiilor Chevron, East-West Petroleum, Clara Petroleum, cât şi altora care beneficiază de asemenea acorduri petroliere, să dispună asupra cantităţilor de petrol ce le revin, inclusiv să le exporte. Gazele naturale de care se ocupă legea petrolului se mai numesc şi < gaze convenţionale >. Deci, legea petrolului se ocupă doar de gazele naturale convenţionale, nu şi de restul gazelor naturale, numite < gaze neconvenţionale > - printre care se află gazele de şist. Dorim să atragem atenţia reprezentanţilor Guvernului, că explorarea şi exploatarea gazelor neconvenţionale nu este acoperită de actuala lege a petrolului, cât timp obiectul real al acordurilor petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist aprobate pentru Chevron şi alte companii se află în afara cadrului de reglementare acestei legi".

Partidul Verde consideră că, în lipsa Strategiei Naţionale de dezvoltare, a unor Strategii sectoriale de evoluţie, inclusiv a resurselor naturale, avizarea oricărei investiţii de tipul valorificării gazelor de şist este inoportună. Partidul cere Executivului ca toate Acordurile de concesiune pentru explorare şi exploatare a gazelor neconvenţionale aprobate prin hotărâri de Guvern, să fie de urgenţă anulate şi să susţină proiectul de lege privind interzicerea folosirii în România a metodei fracturării hidraulice a rocilor în explorarea-dezvoltarea-exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase, aflat în procedură la Camera Deputaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb