Asociaţia Naţională a Societăţilor de Valori Mobiliare (ANSVM) şi-a schimbat oficial denumirea în Asociaţia Brokerilor şi a devenit, pe lângă asociaţie profesională şi asociaţie patronală. Cele două modificări au fost aprobate de Adunarea Generală a ANSVM care a avut loc în data de 26 aprilie 2006, săptămîna trecută fiind finalizate procedurile legale de înregistrare a modificării statutului.
Faptul că Asociaţia Brokerilor a obţinut statutul de asociaţie patronală îi va conferi acesteia dreptul de a fi consultată de către Guvern în vederea iniţierii şi elaborării de programe de dezvoltare. De asemenea, Asociaţia Brokerilor, la solicitarea unor instituţii similare, îşi va exprima avizul consultativ asupra unor proiecte de acte normative privind activităţi legate de piaţa financiară. Asociaţia Brokerilor, în calitate de asociaţie patronală, va putea adresa autorităţilor publice competente propuneri de acte normative în domeniul pieţei de capital.
Schimbarea denumirii asociaţiei a fost realizată în primul rând pentru a fi în concordanţă cu denumirea societăţilor de brokeraj care acţionează pe piaţa de capital şi drept măsură de protecţie în faţa oricăror modificări ulterioare aduse de legislaţia în domeniu. Odată cu modificarea legislaţiei pieţei de capital în 2004, societăţile de valori mobiliare au fost redenumite societăţi de servicii de inves-tiţii financiare. În al doilea rând, Asociaţia avea nevoie de o nouă denumire, mai comercială şi mai uşor de reţinut în relaţiile cu partenerii de dialog. Denumirea de Asociaţia Brokerilor va deveni un brand pe piaţa financiară şi asociaţia va fi recunoscută ca organizaţie care activează în piaţa de capital, chiar dacă denumirea în sine nu precizează acest fapt.
Asociaţia Brokerilor reuneşte 65 de societăţi de servicii de investiţii financiare din cele 71 autorizate de CNVM, având drept scop principal promovarea unui mediu favorabil dezvoltării pieţei de capital precum şi susţinerea intereselor legitime ale membrilor săi. În momentul de faţă, principala preocupare a Asociaţiei Brokerilor o reprezintă demersul pe care îl realizează către autorităţile competente pentru adoptarea unei politici fiscale de încurajare a pieţei de capital, în special a investiţiilor pe termen lung.
Asociaţia Brokerilor propune ca impozitarea câştigurilor obţinute pentru deţineri de acţiuni pe o perioadă mai mare de un an să aibă o cotă de 1%, iar pentru deţinerile de sub un an aceasta să fie de 5%. O altă variantă propusă de Asociaţia Brokerilor este ca pentru o perioadă de timp limitată, de 3-5 ani, cota de impozitare a câştigurilor obţinute pe piaţa de capital să fie 1% sau chiar zero, după modelul utilizat de alte ţări.