Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au dat 139 de amenzi în valoare de 247.400 lei, în martie, firmelor din morărit, produse de patiserie, băuturi răcoritoare, alcoolice, depozitarea produselor alimentare, a seminţelor, legumelor şi fructelor, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Conform documentului, autorităţile au desfăşurat 11,152 de controale. Acestea au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.
Neconformităţile constatate şi sancţionate au fost, printre altele: depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, utilajele şi ustensilele insuficient igienizate, produse alimentare depozitate direct pe paviment, neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare de igienă a spaţiilor de prelucrare, de depozitare precum şi a instalaţiilor şi utilajelor, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neigienizate, funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nedemonstrarea trasabilităţii materiei prime.