ANSVSA: "UE ne interzice să spunem numele producătorilor de lapte contaminat"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 13 martie 2013

"UE ne interzice să spunem numele producătorilor de lapte contaminat"

Legislaţia europeană prevede că, dacă păstrarea confidenţialităţii unor informaţii ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii publice, atunci informaţiile respective pot fi făcute publice

Autorităţile nu pot comunica identitatea producătorilor de lapte contaminat cu aflatoxină, întrucât acest lucru contravine reglementărilor europene, ne-au declarat surse din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Acestea ne-au precizat: "Identitatea brandurilor implicate în scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină este protejată în baza Regulamentul Comisiei Europene nr. 178/2002".

Reglementarea invocată subliniază, însă, că, dacă păstrarea cofidenţialităţii asupra unor informaţii ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii publice, atunci informaţiile respective pot fi făcute publice.

Astfel, articolul 39 din legea 178/2002 prevede: "Autoritatea nu divulgă terţilor informaţiile confidenţiale pe care le primeşte şi pentru care a fost solicitat şi s-a motivat regimul de confidenţialitate, cu excepţia informaţiilor care trebuie făcute publice dacă împrejurările o cer, în vederea protejării sănătăţii publice".

Sursele noastre ne-au mai spus că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, aces-te loturi fiind puse, momentan, sub sechestru: "Deocamdată, ceea ce avem sunt doar nişte supoziţii şi nişte suspiciuni. În caz că se confirmă contaminarea, atunci laptele va fi retras din circulaţie. Brandurile, însă, nu joacă niciun rol în această poveste, ele fiind doar punctul final dintr-un lung proces, începând de la colectare, avizare şi, ulterior, procesare".

Oficialul din ANSVSA a menţionat că scopul autorităţii pe care o reprezintă este să colaboreze cu fermierii europeni, să protejeze consumatorii şi să sprijine agricultorii români, iar în cazul în care sus-piciunile privind laptele contaminat se vor adeveri, atunci vor fi luate măsurile necesare remedierii situaţiei.

Producătorii şi procesatorii cer demisia şefului ANSVSA

Preşedintele Agrostar Ştefan Nicolae consideră că şeful ANSVSA Mihai Ţurcanu trebuie schimbat din funcţie cu o persoană care să gestioneze profesionist problemele din domeniu, referindu-se la scandalul laptelui infestat cu aflatoxină.

Ştefan Nicolae susţine: "Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, în condiţiile în care România importă peste 70% din produsele agroalimentare, în condiţiile în care suntem invadaţi de importuri de legume şi fructe din Turcia, trebuie să aibă un om care să ştie să-şi facă treaba şi să pună în securitate populaţia din România".

Potrivit domniei sale, controalele la produse sunt binevenite, dar nu trebuie făcute la raft, ci la ieşirea pe poarta fermelor şi la intrarea în ţară a produselor agroalimentare.

Reprezentantul Agrostar a menţionat că procesatorii spun de foarte mult timp că sunt probleme la importuri, la calitatea legumelor, la importurile de lapte, punând accent pe faptul că ANSVSA ar putea preveni aceste probleme până la momentul când produsele ajung la raft, prin efectuarea de controale preventive.

Ştefan Nicolae apreciază că ANSVSA trebuie să vină cu probe concrete, să facă publice buletinele de analiză, să spună de unde a fost adus un anumit sortiment de lapte şi ce cantitate de aflatoxină conţine.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro Alexandru Jurconi apreciază că ultimele ieşiri publice ale preşedintelul ANSVSA mai mult au dăunat decât au ajutat, considerând că ar fi trebuit făcute publice numele celor implicaţi în scandalul laptelui, iar vinovaţii ar trebui să plătească.

În ceea ce priveşte solicitarea producătorilor şi procesatorilor de alimente care cer demisia şefului ANSVSA, reprezentanţii Autorităţii spun că este dreptul acestora să facă un astfel de demers, menţionând că situaţia laptelui infestat a fost gestionată în conformitate cu reglementările în vigoare.

Bogdan Nica, ANPC: "Panica este mai mare decât riscul"

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Bogdan Nica ne-a declarat că este la curent cu întreaga situaţie privind laptele contaminat cu aflatoxină, însă cazul se află în atribuţiile ANSVSA -ului, autoritatea pe care domnia sa o conduce fiind responsabilă doar de neregulile legate de conformitate şi etichetare.

Domnul Nica a mai afirmat că, din dorinţa de a-şi spori rating-ul, televiziunile au indus teamă în rândul populaţiei, în realitate panica fiind mai mare decât riscul.

"Noi stăm mai bine decât alte ţări la acest capitol, iar cei care nu respectă regulile, după cum am văzut, sunt sancţionaţi. Momentan, însă, nu există decât suspiciuni şi speculaţii privind laptele contaminat, şi chiar dacă ar conţine un nivel mai ridicat de aflatoxină, în cazul celui mai nefericit scenariu, loturile nu vor ajunge pe rafturile din magazine", ne-a spus Bogdan Nica.

Domnia sa a mai sugerat că o explicaţie pentru amploarea scandalului alimentar poate fi atribuită şi faptului că există posiblitatea ca în ultimii ani să nu se fi efectuat atât de multe controale ca în prezent, adăugând: "E firesc să aflăm ceea ce conţin alimentele pe care le cumpărăm, iar, în lumina evenimentelor recente, controalele inspectorilor ANSVSA şi ANPC se vor înăspri".

Ponta, nemulţumit de prestaţia preşedintelui ANSVSA

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că nu este mulţumit de pres-taţia preşedintelui ANSVSA, subliniind că nu poate lua măsuri în mod direct, dar că a discutat deja cu ministrul Agriculturii pentru a verifica ce a mers bine şi ce nu, în funcţionarea instituţiei.

Premierul a precizat că aşteaptă informarea în acest sens.

ANSVSA a anunţat, luni, că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă sus-piciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Joia trecută, ANSVSA a anunţat că a oprit de la livrare laptele crud produs de o fermă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători la unităţi de procesare a laptelui.

Ministrul Agriculturii: "Există deficienţe de comunicare"

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat, ieri, că nu poate aprecia competenţa pentru funcţia de şef al ANSVSA a lui Mihai Ţurcanu, însă a admis că, în cazul acestuia, a fost o problemă de comunicare.

"Există, cum aţi constatat foarte bine, probleme sau deficienţe de comunicare. Nu există probleme în ceea ce priveşte nerespectarea procedurilor la medicii veterinari din ţară, toate procedurile care trebuie aplicate în astfel de cazuri au fost puse în vigoare în perioada aceasta. Important este să asigurăm cetăţenii că tot ceea ce consumă astăzi, tot ceea ce este pe raft este de calitate şi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea publică", a spus ministrul de resort, citat de Mediafax.

Întrebat dacă poate garanta că şeful ANSVSA că este persoana competentă pentru această poziţie, domnia sa a precizat: "N-am cum să apreciez acest lucru, pentru că nu-l cunosc de foarte mult timp, îl cunosc pe domnul Ţurcanu de două luni de zile, de când autoritatea este în coordonarea ministrului Agriculturii. Nu este o subordonare în faţa ministrului Agriculturii, este o coordonare faţă de ministrul Agriculturii, deci nu sunt în măsură să apreciez dacă este competent sau nu este competent".

Oficialul a continuat: "Eu cred că trebuie să-mi reproşez faptul că am acceptat coordonarea ANSVSA, fără să fixez atribuţii foarte clare vizavi de ceea ce înseamnă coordonarea activităţii ANSVSA şi aici mă refer în special la zona la care eu am fost nemulţumit şi eu cred că lucrurile puteau fi făcute mult mai bine, şi anume la zona de comunicare".

Daniel Constantin a precizat că există o discuţie foarte puternică cu privire la motivul pentru care nu se spune numele comerciantului: "Pot să vă dau un exemplu pe care l-am avut în aceste zile: săptămâna trecută a apărut acea alertă, acea suspiciune că laptele importat ar putea avea probleme, ar putea avea aflatoxină. Dacă spuneam numele comerciantului la momentul acela, probabil că astăzi vorbeam de foarte multe locuri de muncă ce nu mai existau, vorbeam de societăţi care sunt în faliment şi lucruri de felul aceasta. Nu trebuie să ne grăbim să arătăm cu degetul spre un comerciant, mai ales că sunt persoane care spun «haideţi să vedem comerciantul respectiv, să-l boicotăm». Comerciantul respectiv este cel care a tras un semnal de alarmă, a respectat legea, a respectat procedura în vigoare, astfel încât a anunţat imediat când a depistat o suspiciune".

Oficialul a subliniat că este de datoria oficialităţilor să facă public numele comercianţilor doar atunci când există certitudini.

Ministrul Agriculturii a anunţat, joi, că o cantitate de lapte importată din Ungaria şi o alta aflată la un procesator din România conţin aflatoxină, acestea fiind retrase de pe piaţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Astea sunt inventii! De ce in UE s-a aflat chiar in ziua in care a izbucnit scandalull carnii de cal ca firma implicata era Findus? Iar apoi au aparut cu exactitate toate numele firmelor care comercializau produse in care ra carne de cal? Asta in conditiile in care sanatatea cumparatorilor nu era pusa in pericol! De ce noi nu avem voie sa stim ce producator de lapte ne pune copii in pericol? Sa cumparam in continuare produse otravite si sa bagam bani in buzunarele unor excroci! Rog pe cei care stiu ce ferme au vandut laptele toxic si ce marci l-au cumparat! ar fi util pentru siguranta noastra, pentru ca statul protejeaza ca de obicei infractorii!

    1. Cum de ce? Pentru ca acest sef este pus acolo politic! Cei care s-au dus la vot sa voteze USL, indiferent ce catastrofe erau trecute pe liste, sa bea lapte infestat. Ce astia care ar trebui sa ne apere/protejeze numai la noi nu le sta gandul!

      Hai lasa politica si frustrarile. Uite ca l-au concediat. Oricum, pe vremea lui Boc nici nu afllam ce otravuri mancam, sa faca portocalii banul gros.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb