În ciuda problemelor de încasare a valorii medicamentelor furnizate în sistemul românesc de sănătate, compania "Antibiotice" SA Iaşi (simbol ATB, la categoria I a BVB) a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, creşteri ale tuturor indicatorilor de profit, cu menţiunea că profitul din exploatare s-a majorat cu 40% comparativ cu perioada similară a anului precedent, la 32 milioane lei.
Astfel, compania farmaceutică ieşeană a consemnat la finalul primului semestru al acestui an o cifră de afaceri netă de 115,8 milioane lei, în creştere cu 7,2% comparativ cu valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior.
Producătorul farmaceutic ieşean a încheiat primele şase luni ale anului în curs cu venituri totale de 137,08 milioane lei, în creştere cu 13,6% comparativ cu perioada similară a anului precedent, şi cheltuieli totale de 116,25 milioane lei, diferenţa dintre valorile celor doi indicatori reflectându-se într-un profit brut de 20,83 milioane lei, în creştere cu 13,9% comparativ cu primul semestru al anului trecut. După calcularea impozitului, a reieşit o valoare netă a profitului de 17,25 milioane lei.
"Anul 2010 a avut o manifestare deosebită mai ales în planul asigurării cu resurse a pieţei farma, toţi managerii din această piaţă şi-au luat măsuri de reducere a cheltuielilor din sectoarele care nu aveau implicaţii majore asupra activităţii de bază. Am pus la punct un astfel de program care a avut ca efect majorarea substanţială a profitului din exploatare, ceea ce ne oferă speranţe şi resurse pentru perioada următoare. Sigur, în perioade de criză nu este indicat să reduci orice fel de cheltuieli, de aceea acordăm o atenţie deosebită investiţiilor în marketing, în promovare, în susţinerea activităţii de cercetare şi de pregătire a resurselor umane", ne-a declarat Ioan Nani, managerul "Antibiotice" SA Iaşi.
• Parteneriate solide pe pieţele farmaceutice internaţionale
În primul semestru al acestui an, exporturile "Antibiotice" SA Iaşi s-au ridicat la valoarea de 26 milioane lei, în creştere cu 35% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, confirmându-se astfel tendinţa de creştere înregistrată în ultimii doi ani pe acest segment. "Consiliul de Administraţie al societăţii a aprobat un program orientat spre dezvoltarea parteneriatelor cu principalii distribuitori, în special pentru promovarea produselor noi din portofoliu. De asemenea, au fost iniţiate relaţii de colaborare cu opt parteneri cu experienţă în politicile de marketing, în acest context lucrându-se acum la definirea pieţelor şi a strategiilor de pătrundere pe o serie de pieţe externe, astfel încât, într-un an jumătate-doi, exporturile companiei să se dubleze".
< Antibiotice > Iaşi trebuie să se focuseze pe programe eficiente anticriză, astfel încât să reuşim să depăşim problemele legate de funcţionarea pe o piaţă subfinanţată şi să ne orientăm cu succes spre pieţele externe. În acelaşi timp, însă, înţelegem rolul pe care îl avem în sistemul românesc de sănătate, motiv pentru care ne îmbogăţim portofoliul cu noi clase terapeutice. Avem în plan lansarea unui număr important de produse de oncologie şi continuăm completarea programului de cardiovasculare şi a gamei de produse antiinfecţioase - carbapeneme", a încheiat managerul companiei farmaceutice ieşene.
Ca urmare a acestor măsuri, până la finalul acestui an, "Antibiotice" SA Iaşi urmăreşte să atingă o creştere a cifrei de afaceri de 10% şi de 18% a vânzărilor în piaţa internă, păstrându-şi locul patru în topul producătorilor de medicamente generice din România, precum şi accelerarea vânzărilor la export.
În urma transferului titlurile deţinute la "Antibiotice" SA de către AVAS, în prima parte a anului trecut, principalul acţionar al companiei farmaceutice ieşene a devenit Ministerul Sănătăţii, cu 53,0173% din acţiuni. La data de 5 august a.c., diferenţa de titluri era deţinută de SIF Oltenia (10,0954%) şi de alţi acţionari (36,8873%).